Stop joc pentru pădurarul Mircea Caunei! Polițiștii i-au confiscat camionul cu care transporta bușteni cu acte false

Joi, 11 noiembrie 2021, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sucevița au continuat verificările cu privire la un transport de material lemnos identificat în dimineața zilei de 20 octombrie 2021, pe raza comunei Sucevița.

S-a constatat că la 20 octombrie 2021, la ora 04.12, SC Marmihîj Forest Volovăț SRL a emis avizul de însoțire pentru cantitatea de 19,4 metri cubi de lemn rotund rășinoase, cu punct de încărcare din depozitul firmei, iar destinatar fiind SC Scândurica SRL, cu punct de descărcare în comuna Cristinești, județul Botoșani, transportul efectuându-se cu o autoutilitară Mercedes Benz Actros.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului de materiale lemnoase și a avizului de însoțire emis, s-a procedat la vizualizarea camerelor de supraveghere video care surprind strada Poiana Mărului din comuna Sucevița.

Autoutilitara marca Mercedes Benz Actros a fost surprinsă pe camerele de supraveghere video în timp ce transporta materiale lemnoase din fondul forestier și nu din depozitul SC Marmihâj Forest Volovăț SRL, așa cum a fost înscris în avizul de însoțire.

Întrucât existau suspiciuni că s-au mai efectuat astfel de transporturi de materialele lemnoase în mod ilegal, s-a procedat la interogarea aplicației SUMAL 2.0 CONTROL, constatându-se faptul că la data de 18 octombrie 2021, ora 03:48, pentru același mijloc de transport a fost emis avizul de însoțire pentru cantitatea de 21,04 metri cubi lemn rotund rășinoase, cu punct de încărcare din depozitul SC Marmihâj Forest Sucevița SRL, iar destinatar fiind SC Scândurica SRL, cu punct de descărcare comuna Cristinești, județul Botoșani.

De asemenea, ca urmare a vizualizării camerelor de supraveghere video s-a constatat faptul că și la data de 18 octombrie 2021 materialul lemnos încărcat în autoutilitara mai sus menționată provine din fondul forestier și nu din depozitul SC Marmihâj Forest Volovăț SRL, așa cum a fost menționat în avizul de însoțire.

S-a constatat că emitentul avizelor de însoţire pentru cele două transporturi de materiale lemnoase efectuate la datele de 18 octombrie și 20 octombrie cu mijlocul de transport marca Mercedes Benz Actros, respectiv SC Marmihaj Forest Volovăț SRL, administrată de către Mihăiță Marius Hâj, a introdus în aplicaţia SUMAL 2.0 date informatice care nu corespund cu realitatea.

În urma documentării întregii activități infracționale, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sucevița s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunilor de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoţite de documente specifice de transport” (două acte materiale) și „fals informatic” (două acte materiale).

Astfel, s-a confirmat efectuarea urmăririi penale în continuare față de suspecții :

Gheorghe Vereha, de 66 de ani, din comuna Moldoviţa, care la data de 18 octombrie 2021, în jurul orei 04.09, a transportat cu autoutilitara marca Mercedes Actros cantitatea de 21,04 metri cubi lemn rotund rășinoase, fără a avea proveniență legală, respectiv materialul lemnos a fost încărcat din alt loc față de cel înscris în avizul de însoțire, iar în data de 20 octombrie 2021, în jurul orelor 04.23, a transportat cu autoutilitara marca Mercedes Actros cantitatea de 19,44 metri cubi lemn rotund rășinoase, fără a avea proveniență legală, respectiv materialul lemnos a fost încărcat din alt loc față de cel înscris în avizul de însoțire;

Mihăiţă Marius Hâj, de 33 ani, din comuna Volovăţ, care în datele de 18 octombrie 2021 și 20 octombrie 2021, administrator al SC Marmihaj Forest Volovăț SRL, a introdus în aplicaţia SUMAL 2.0, date referitoare la avizele de însoțire pentru materiale lemnoase, consemnând în sistemul informatic date care nu corespund cu realitatea, respectiv a înscris ca punct de încărcare al materialelor lemnoase depozit SC Marmihaj Forest Volovă SRL din Sucevița, însă materialul lemnos a fost încărcat din alt loc.

Conform art. 68 alin. (2^2) din Legea 46/2008 „sunt supuse confiscării mijloacele de transport, materialele lemnoase și orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea infracțiunii prevăzute la alin. (2^1) din Legea 46/2008.

S-a constatat că pentru transportul materialelor lemnoase conform avizelor de însoțire s-a folosit ca mijloc de transport autoutilitara marca Mercedes Benz Actros care aparține SC Caunimarc SRL, societate administrată de către Liliana Cenușă, soția pădurarului Mircea Caunei din cadrul Ocolului Silvic Marginea.

S-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra autoutilitarei Mercedes-Benz Actros mijloc de transport care a fost folosit la săvârșirea infracțiunilor.

În urma activității infracționale, s-a constatat că a fost transportată în mod ilegal cantitatea de 40,48 metri cubi lemn rotund esența rășinoase, bunuri care urmează să fie confiscate.

Autoutilitara marca Mercedes Benz Actros aparținând SC Caunimarc SRL a fost condusă la SC Capra Neagră SRL din comuna Stroiești, unde a fost indisponibilizată și reținută în vederea confiscării.

Valoarea mijlocului de transport sus menționat a fost estimată la suma de 20.000 euro. Valoarea materialului lemnos are va fi confiscat este de 11.740 lei.
Controversatul pădurar Mircea Caunei
Controversatul pădurar Mircea Caunei
Camionul confiscat de polițiști
Mai nouă Mai veche