Bogatii lumii s-au imbogatit si mai mult in pandemie. Ce procent record din averea mondiala au controlat in 2021

 




Celebra expresie „Banul la ban trage” se aplica foarte bine in contextul actual. In plina pandemie, prapastia dintre saraci si bogati s-a adancit si mai mult, ajungand in 2021 la un nivel record. Mai exact, conform The World Inequality Report 2022, citat de Agerpres, cei mai bogati oameni din lume au controlat, in 2021,11% din avutia mondiala, in comparatie cu 10%, cat era in 2020.

Cine este aceasta elita? Acelasi studiu arata ca este vorba despre 520.000 de persoane adulte, ce fac parte din cei 0.01% oameni bogati ai planetei. Pentru a accede in acesti 0.01%, este nevoie de o avere de minimum 16,7 milioane de euro.

Ritmul de imbogatire este unul fara precedent

In vreme ce un procent semnificativ din populatia de pe Glob se lupta sa-si asigure traiul de zi cu zi si sa-si achite facturile, miliardarii fac ce stiu ei mai bine: bani. Elita afaceristilor lumii a inregistrat record dupa record in perioada pandemiei COVID-19, dublandu-si practic averea. Analistii economici spun ca aceasta crestere este una fara precedent si se datoreaza in special faptului ca oamenii bogati au profitat de majorarea pretului activelor de pe pietele financiare.

Conform aceluiasi studiu, saracia a crescut intr-un ritm alarmant in tarile in care exista sisteme slabe de protectie sociala. Sprijinul guvernamental dintre Europa si SUA a putut contracara o mica parte din impactul pe care l-a avut pandemia asupra oamenilor care inregistreaza venituri mici, subliniind importanta statului social in lupta cu saracia, potrivit lui Lucas Chancel, coordonatorul studiului The Word Inequality Report 2022.

Care au fost cei mai bogati oameni din lume in 2021


Clasamentul anual intocmit de Revista Forbes arata, in 2021, mai bogat ca niciodata, sunt de parere specialistii de la Financer. Au fost inclusi 2.755 de miliardari, a caror avere totala ajunge la 13.100 miliarde de dolari, maimult cu 8.000 de miliarde de dolari fata de anul precedent.

Topul miliardarilor arata diferit fata de 2020, cand Jeff Bezos era pe locul 1. La doar un an distanta, Elon Musk a inregistrat o crestere spectaculoasa de 105 miliarde de dolari si a fost incoronat ca omul cel mai bogat din 2021.

Iata care sunt cei mai bogati oameni din lume:

ElonMusk – 237 miliarde $

CEO-ul Tesla si SpaceX si-a dedicat tineretea stiintei calculatoarelor, iar in 1995 si-a infiintat propria afacere, pe care a vandut-o catre Compaq, contra sumei de 307 milioane de dolari. A continuat cu PayPal, pentru care a primit 165 milioane de dolari. Ulterior a lansat Tesla si SpaceX, iar lucrurile nu se opresc aici pentru el, cu siguranta.

Jeff Bezos – 197 miliarde $

Chiar daca averea sa a crescut cu 9 miliarde de dolari in 2021 si a fost declarat cel mai bogat om din lume in 2020, Bezos a ocupat in 2021 a doua pozitie in topul miliardarilor lumii. Detinatorul Amazon, afacere care a fost o simpla librarie online, este „pe val” in continuare.

Bernard Arnault – 162 miliarde $

Cu o crestere impresionanta de 55 miliarde de dolari fata de anul 2020, Arnault ocupa locul care in acel a a fost ocupat de Bil Gates. Cel mai bogat european este detinatorul LVMH Moet Hennessy – Louis Vuitton – care este un conglomerat care a rezultat in urma fuziunii dintre Louis Vuiton, brandul de fashion de lux si MoetHennessy, producatorul de cognac si sampanie de buna calitate.

Mai nouă Mai veche