Buletin de presă, 24 ianuarie 2022 - IPJ Suceava

Bărbat reținut de polițiști pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor

La data de 05.01.2022, în jurul orei 15.30, la sediul IPJ Suceava s-au prezentat doi tineri de 19 ani și de 16 ani, ambii din mun. Suceava, care au sesizat faptul că, în seara de 04.01.2022, în jurul orei 19.50, în timp ce se aflau pe str. Păcii, din mun. Suceava, șoferul unui autovehicul tip taxi ar fi oprit în dreptul acestora și fără niciun motiv le-ar fi arătat pe geam un pistol, pe care-l ținea în mână, cu intenția vădită de a-i speria.
Polițiștii s-au autosesizat și s-a întocmit dosar penal privind infracţiunile de „uz de armă fără drept” și „amenințare”, fiind demarate verificări pentru stabilirea circumsatnțelor producerii evenimentului și pentru probarea activității infracționale.
În urma investigațiilor efectuate de către polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase – IPJ Suceava, au fost obținute date și informații din care a rezultat că autorul infracțiunilor sesizate este bărbat din mun. Suceava, jud. Suceava, stabilindu-se identitatea acestuia.
În baza probatoriului administrat, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Suceava, a emis două mandate de percheziție domiciliară, la imobilele aparținând bărbatului bănuit.
La data de 23.01.2022, au fost puse în aplicare mandatele de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate în vederea cercetărilor două arme neletale tip pistol și o armă tip vânătoare, care urmează să fie expertizate.
Totodată, s-a stabilit că bărabtul nu figurează ca deținător legal de arme letale sau neletale.
Astfel, în urma probatoriului administrat a fost luată măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 ore față de suspect.
În cauză urmează a fi continuate cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”, faptă prev. şi ped. de art. 342 alin. 1 si 2 Cod Penal şi „uz de armă fără drept”, faptă prev. şi ped. de art. 343 alin. 2 Cod Penal, „amenințare”, faptă prev. si ped. de art. 206 Cod Penal și „contrabandă calificată”, faptă prev. si ped de art. 271 din Legea 86/2006 privind privind Codul Vamal al României, urmând a fi documentată întreaga activitate infracţională a acestuia şi a se propune soluţie procedurală prin unitatea de parchet competentă.


Sancțiuni contravenționale și dosare penale pentru încălcarea legislației Covid19

La data de 23.01.2022, în jurul orelor 22.10 având în vedere Planul de acțiune privind verificarea modului de respectare a legislației și a interdicțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii SARS-COV2, echipele de control compuse din lucrătorii Poliției Municipiului Suceava, I.J.J. Suceava și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – IPJ Suceava, în timp ce efectuau verificări privind respectarea legislației în domeniul combaterii răspândirii COVID 19, au identificat în incinta unei săli de jocuri din municipiul Suceava pe doi bărbați din comuna Șcheia.
În urma verificărilor s-a stabilit că unul dintre bărbați era întors din spațiul european din de 18.01.2022 și figura în evidențele DSP Suceava cu măsura carantinei. Având în vedere cele constatate, s-a procedat la sancţionarea contravenţională a bărbatului conform Legii 55/2020, art. 65, lit. i, cu amendă în valoare de 1.000 lei și îndrumarea acestuia către domiciliu.
Totodată, celălalt bărbat identificat a declarat că nu este vaccinat, nu are certificat verde și nici nu deține mască de protecție.
Bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 55/2020 art. 65 lit. H cu amendă în valoare de 500 de lei.
Totodată s-a procedat la sancționarea contravențională conform Legii 55/2020, art. 65, lit. q a gestionarei sălii de jocuri.


Tot la daat de de 23.01.2022, ora 21.50 în baza Planului de acțiune comun împotriva SARS COV 2, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Burdujeni și din cadrul SICE –IPJ Suceava, au identificat în incinta unei săli de jocuri din municipiul Suceava pe un tânăr în vârstă 18 de ani din sat/com Ipotești, jud.Suceava, care a prezentat pentru control un COD QR, aparținând altei persoane.
În urma verificărilor, aceasta a recunoscut faptul că a folosit CODUL QR aparținând altei persoane, deoarece nu este vaccinat împotriva virusului SARS COV 2, în continuare fiind condus la sediul Secției de Poliție Burdujeni pentru continuarea cercetărilor.
În cauză a fost întocmit proces verbal de constatare a infracțiunii flagrante, cercetările urmând a fi continuate de către lucrătorii BIC, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „falsul în declarații” fapte prev. și ped de art. 327 Cod penal.


Dosare penale la regimul rutier întocmite de poliţiști

La data de 23.01.2022, ora 15.20, lucrătorii Secției 2 Poliție Rurală Ipotești în timp ce se deplasau pe raza comunei Ipotești cu autospeciala de serviciu și efectuau verificări cu privire la persoanele aflate sub măsura izolării și carantinării, au observat un autoturism care prezenta avarii la caroserie și care se afla intrat în șanțul de pe strada Mihail Sadoveanu. Lângă vehicul a fost identificată o persoană de sex masculin vizibil sub influența băuturilor alcoolice.
S-a procedat la legitimarea persoanei însă datorită stării avansate de ebrietate nu s-a reușit obținerea de date, motiv pentru care s-a procedat la conducerea persoanei la sediul Postului de Poliție Ipotești.
În urma interogării bazelor de date s-a stabilit faptul că persoana este un bărbat de 51 ani domiciliat în sat/com. Ipotești, județul Suceava. Din discuțiile purtate cu acesta a reieșit faptul că în ziua de 23.01.2022, s-a deplasat cu autoturismul proprietate la un bar de pe raza satului Tișăuți, unde a consumat băuturi alcoolice după care s-a urcat la volanul vehiculului pe care l-a condus pe o distanță de circa 1,5 km iar pe strada Mihail Sadoveanu a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în șanțul de pe marginea străzii.
Cu ocazia testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,40 mg/l Alcool pur în aerul expirat.
În continuare, șoferul a fost condus la sediul Spitalului Județean Suceava unde i-au fost prelevate două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
A fost întocmit dosarul de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. (1) din Codul penal care va fi soluţionat procedural de către lucrătorii Postului de Poliţie Ipoteşti.


La data de 23.01.2022, în jurul orelor 16.40, echipajul din cadrul Serviciului Rutier Suceava în timp ce efectua serviciul pe D.N.29, în afara localităţii Dumbrăveni, judeţul Suceava, a observat un autoturism care la vederea echipajului de poliţie a oprit brusc pe marginea părţii carosabile.
S-a procedat la legitimarea persoanei care a condus autoturismul stabilind că este un bărbat din comuna Adâncata, judeţul Suceava.
In urma verificărilor efectuate s-a constatat că șoferul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule iar autoturismul nu are achitată asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru perioada în curs.
In cauză s a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere prev. de art. 335 alin.1 din Codul Penal.
Mai nouă Mai veche