Buletin de presă, 8 ianuarie 2022 - IPJ Suceava

6 percheziții efectuate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – IPJ Suceava într-un dosar complex privind infracțiuni de fals

În dimineaţa zilei de 05.01.2022, cinci echipe formate din 11 polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – IPJ Suceava, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic și a 10 lucrători din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, au pus în executare 6 mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Suceava și în zona arondată. Mandatele de percheziție au fost emise de către Judecătoria Suceava, pentru documentarea activității infracționale într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava ce vizează comiterea mai multor infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale.
Din cercetările efectuate, a rezultat faptul că o femeie de 44 ani și un bărbat de 39 ani, au întocmit în fals, în numele unor instituții publice abilitate în acest sens, mai multe documente (autorizații, adeverințe, avize, acorduri, etc) necesare pentru autorizarea și edificarea lucrărilor de construcție.
În baza actelor de cercetare penale efectuate în cadrul dosarului penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a reuşit documentarea activităţii infracţionale a celor doi suspecți pentru săvârşirea infracţiunilor de ”fals material în înscrisuri oficiale” în formă continuată, fapte prev. și ped. de art. 320 alin. 1 Cod Penal.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliile suspecţilor și la biroul unde aceștia își desfășoară activitatea de falsificare, precum și la domiciliul unui funcționar public, poliţiștii au identificat şi ridicat mai multe înscrisuri posibil falsificate, ștampile, telefoane mobile, sisteme informatice, care pot servi ca mijloace de probă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspecților.
O parte din înscrisurile identificate la percheziție, prezintă urme de contrafacere prin aplicarea ștampilelor unor verificatori de proiecte sau arhitecți prin decuparea unor impresiuni de ștampile originale de pe alte documente și lipirea cu bandă adezivă transparentă sau cu lipici, ulterior fiind scanate și listate la imprimante laser color performante. Alte documente identificate prezintă urme vizibile de contrafacere prin scanarea unor elemente din cuprinsul unor documente originale (impresiuni de ștampilă, semnături, antet, subsol, etc), și modificarea conținutului în funcție de condițiile și cerințele impuse de natura și destinația proiectului.
Totodată, au fost emise două mandate de aducere, fiind conduși la sediul unității în vederea audierii în calitate de suspect o femeie de 44 ani și un bărbat de 39 ani.
Ulterior, după audierea celor doi suspecți, în baza materialului probator administrat s-a dispus reţinerea bărbatului de 39 de ani pentru 24 ore, acesta fiind încarcerat în arestul IPJ Suceava, față de femeia de 44 de ani dispunându-se măsura controlului judiciar.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru documentarea întregii activități infracționale.


Evenimente rutiere cercetate de poliţiști

La data de 07.01.2022, în jurul orei 1335, un bărbat din mun. Bistrița, județul Bistrița Năsăud, în timp ce conducea autoturismul pe DN 17, a acroșat cu partea din față, partea din spate a autoturismului condus de un bărbat din com. Șcheia, jud. Suceava, pe aceeași direcție de mers, fiind proiectat în partea din spate a autoturismului condus de un alt bărbat din com/sat Prundu Bîrgăului, jud. Bistrița Năsăud, care la rândul său a fost proiectat în partea din spate a autoturismului condus pe de către un bărbat din com./sat Iaslovăț, jud. Suceava.
Urmare a impactului dintre cele patru vehicule, o femeie, pasageră într-un autoturism, a suferit leziuni ușoare, fiind transportată cu ambulanța la Spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat în toate cazurile, după care le-au fost recoltate câte o probă biologică de sânge, în vederea determinării alcoolemiei din sânge.
În cauză a fost întocmit dosar penal privind infracţiunea de „vătămare corporală din culpă” , prev. de art. 196 alin. 2 și. 3 Cod Penal.


La data de 07.01.2022, în jurul orei 16:20, un bărbat de 71 ani, din com. Dornești, jud. Suceava, conducea autoturismul pe D.N. 17 A, pe raza com. Dornești, moment în care a intrat în coliziune cu un ansamblu de vehicule condus de către un bărbat de 54 ani, din com. Marginea, jud. Suceava. În urma impactului, autoturismul condus de bărbatul de 71 de ani a fost proiectat într-un alt autoturism condus către un bărbat de 61 ani, din com. Bilca, jud. Suceava, rezultând avarii la toate cele trei autovehicule.
De asemenea, a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătorului auto de 71 de ani.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul șoferilor de 71, respectiv 54 de ani și 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul șoferului de 61 de ani. Ulterior, tuturor șoferilor li s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196, al. 2, raportat la art. 194, al. 1, lit. „b” din Codul Penal.


La data de 07.01.2022, în jurul orei 18:40, un tânăr de 19 ani, din com. Șerbăuți, jud. Suceava, a condus autoutilitara pe str. Calea Bucovinei, din mun. Rădăuți și a intrat în coliziune cu a autoturismul condus din sens opus de către un bărbat de 20 ani, din com. Satu Mare.
În urma impactului, au rezultat avarii la cele două autovehicule precum și vătămarea corporală ușoară a conducătorului auto de 20 de ani și a unui pasager din mașina acestuia în vârstă de de 18 ani, din com. Satu Mare, jud. Suceava.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat în ambele cazuri după care li s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de „vătămare corporală din culpă” faptă prev. și ped. de art. 196, al. 2 și 4, raportat la art. 194, al. 1, lit. „b” din Codul Penal.


La 07.01.2022, ora 2232, poliția fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul în jurul orelor 2230, pe DN – 2 a avut loc un accident rutier în care a fost implicat un autoturism și în urma căruia două persoane au suferit leziuni traumatice.
S-a stabilit că la data de 07.01.2022, orele 22.30, un bărbat de 29 ani, din mun. Rădăuți, județul Suceava în timp ce conducea autoturismul pe DN2, în afara localității, dinspre municipiul Suceava spre localitatea Pătrăuți, a părăsit partea carosabilă, a intrat în coliziune cu un indicator rutier de orientare și informare, după care a reintrat pe carosabil de unde a fost proiectat în șanțul din partea dreaptă a direcției de mers, unde s-a răsturnat.
În urma accidentului, pasagerul din dreapta cât și conducătorul auto au suferit leziuni ușoare.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de negativ, ulterior fiind cindus la Spitalul Județean de Urgență Suceava unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prev. de art. 196 alin. (2),(3) din Codul penal.


Dosar penal la regimul rutier

La data de 07.01.2022, orele 17.45, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Salcea, aflându-se în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, respectiv supravegherea și controlul traficului rutier pe DC63, în afara localității Salcea, jud. Suceava, în vederea depistării conducătorilor auto care săvârşesc abateri la regimul rutier, pe sensul de mers Salcea către sat Prelipca, au observat în trafic un autoturism care se deplasa sinuos, existând suspiciunea despre conducătorul auto că a consumat băuturi alcoolice.
S-a procedat la oprirea vehiculului în cauză, prin punerea în funcțiune a semnalelor acustice și luminoase ale autospecialei.
În continuare, persoana care conducea autoturismul a fost legitimată, stabilindu-se că este un bărbat domiciliat în sat Prelipca, Oraș Salcea, jud. Suceava.
În continuare, întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest rezultatul testării fiind de 0,51 mg/l alcool pur în aer expirat. Având în vedere cele constatate, șoferul a fost condus la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Județean Suceava, unde i s-au recoltat 2 mostre biologice de sânge.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea uni vehicul sub influența alcoolului”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin.1 din Codul Penal.
Mai nouă Mai veche