Buletin de presă, 22 martie 2022 - IPJ Suceava

Material lemos confiscat de polițiști și autotren în valoare de aproximativ 70.000 Euro indisponibilizat în cadrul dosarului penal întocmitpentru infracțiuni la regimul silvic

La data de 18.03.2022, ora 22:04, patrula de poliție din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, în timp ce se deplasa pe direcția Paxia – Boroaia cu autospeciala de poliție, pe raza localității Boroaia, DN 15C, a interceptat o coloană de autovehicule încărcate cu material lemnos ce veneau din direcția Târgu Neamț către Fălticeni. Imediat, folosind semnalele acustice și luminoase s-a procedat la oprirea primului mijloc de transport identificat în trafic.
Șoferul a prezentat de pe terminalul mobil avizul pentru încărcătură. În continuare s-a verificat în aplicația sumal.control legalitatea transportului, rezultând faptul că pentru ansamblul rutier depistat era emis avizul pentru un volum de 38,2457m3 lemn rotund rășinoase specia molid.
În urma examinării încărcăturii, s-a observat faptul că aproape întreaga încărcătură de materialul lemnos este de specia brad și nu specia molid, așa cum prevedea avizul de însoțire.
Folosind aplicația sumal.control s-a verificat actul de punere în valoare ce a stat la baza emiterii avizului și a rezultat faptul că în actul de proveniență nu există specia brad, rezultând suspiciunea că transportul este ilegal.
În continuare ansamblul rutier a fost condus și predat în custodia Ocolului Silvic Fălticeni.
În data de 21.03.2022 în sprijinul verificărilor s-au s-au prezentat și specialiștii Gărzii Forestiere Suceava, procedându-se la inventarierea materialului lemnos din ansamblul rutier depistat, ocazie cu care s-a constatat faptul că în mijlocul de transport se află un volum total de 39,47m3 material lemnos rășinoase, pe specii după cum urmează: 32,65 m3 lemn rotund lucru specia brad și 6,82 mc3 lemn rotund lucru specia molid.
Având în vedere faptul că din totalul volumul identificat de 39,47m3, doar volumul de 6,82 mc3 lemn rotund specia molid are proveniență legală dată de aviz, rezultă faptul că diferența identificată de 32,65 m3 lemn rotund specia brad este fără proveniență legală.
Față de cele de mai sus în temeiul art. 292 din Codul de procedură penală, polițiștii s-au sesizat din oficiu, cu privire la infracțiunea de ”transport cu orice mijloace de transport a materialele lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documente specifice de transport” faptă prev. de art. 68 alin. 21 din Legea 46/2008 a Codului Silvic și infracțiunea de ”fals informatic” prev. de art. 325 cod penal;
Volumul de material lemnos de 32,65 m3 lemn rotund specia brad cu o valoare de 19.067 lei, fără proveniență legală a fost reținut și predat în custodia Ocolului Silvic Fălticeni.
Ansamblul rutier în valoare de 70.000 euro a fost indisponibilizat și sigilat în spațiul special amenajat al IPJ Suceava.


Dosare penale la regimul rutier

La data de 21.03.2022, orele 22.20, un echipaj din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți, a oprit pentru control pe strada George Coșbuc autoturismul la volanul căreia a fost identificat un bărbat care emana halenă alcoolică, motiv pentru care a fost condus la sediul Poliției Municipiului Rădăuți unde a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Poliției Municipiului Rădăuți unde i s-au prelevate 2 mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. de art. 336, alin. 1 din Codul penal.


La 22.03.2022, orele 03.17, un echipaj din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți a oprit pentru control pe strada Câmpului autoturismul la volanul căruia a fost identificat un bărbat. Întrucât emana halenă alcoolică, s-a solicitat prezența lucrătorului din cadrul compartimentului rutier Rădăuți iar cu ocazia testării cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la Spitalul Municipal Rădăuți unde i s-au prelevat 2 mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. de art. 336, alin. 1 din Codul penal.


La data de 21.03.2022, ora 1815, echipajul din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier, în timp ce efectua serviciul de supraveghere, îndrumare și control al traficului rutier, pe str. Zefirului din mun. Suceava, au procedat la oprirea unui autoturism condus de un bărbat de 20 ani, care la solicitarea documentelor, a precizat că nu este posesor de permis de conducere. Acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.
În urma interogării bazelor de date ale poliției, s-a stabilit faptul că șoferul nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Fiind verificat autoturismul, s-a constatat că acesta figurează cu înmatricularea suspendată din data de 12.10.2022 pentru netranscrierea dreptului de proprietate în termenul legal și are polița RCA expirată din data de 30.01.2022.
Cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Biroului Rutier Suceava sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 335 alin. (1) din Codul Penal.


Sancțiuni contravenționale în valoare de peste 110.000 lei aplicate în cadrul unor razii de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc

În ziua de 20.03.2022, în intervalele orare 19.00-24.00 și în ziua de 21.03.2022 în intervalul 08:00-16:00, pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc și a secțiilor de poliție rurale arondate, în cadrul unei razii, s-au desfășurat activități pe pe linia prevenirii și combaterii încălcării normelor rutiere, a infracțiunilor de natură economică (contrabandă, evaziune fiscală, activități comerciale ilicite, transport persoane și mărfuri) și pentru identificarea persoanelor urmărite în temeiul legii şi a celor cu şedere ilegală.
În cadrul raziei au fost legitimate 199 de persoane și au fost controlate 136 de autovehicule.
Au fost verificate 32 de unități economice și au fost aplicate 98 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 115.000 lei.
De asemenea, au fost reținute 9 certificate de înmatriculare și au fost suspendate 4 permise de conducere, fiind reținut și un card tahograf.
Mai nouă Mai veche