Fostul primar Ilie Lungu a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare cu executare

Fostul primar al orașului Salcea, Ilie Lungu (PNL), a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare cu executare în dosarul privind fraudarea examenului de Evaluare Națională pentru fiul său.

Pedepse cu executare au primit și Nicoleta Zettel, fosta fosta directoare de la Școala Plopeni, condamnată la șase ani de închisoare, și profesorul de matematică Mihai Gîză, condamnat la 3 ani și 7 luni. Cei doi sunt cei care au redactat lucrările scrise ale fiului primarului la disciplinele Limba Română, respectiv Matematică. Judecătorii au mai decis să anuleze notele obținute de fiul primarului la Evaluarea Națională.

Sentința magistraților Tribunalului Suceava poate fi atacată cu recurs.

Cum a fost fraudată Evaluarea Națională pentru fiul primarului Ilie Lungu? 

Faptele pentru care inculpații au fost trimiși în judecată s-au petrecut în anul 2016. Ioan Ștefan Lungu, fiul primarului orașului Salcea, Ilie Lungu, a obținut la examenul de Evaluare Națională notele de 10.00 la Limba Română și 8,25 la Matematică. Notele au stârnit suspiciuni în condițiile în care în anii de gimanziu elevul nu s-a făcut remarcat la cele două materii. 

O sesizare a fost înaintată către DNA Suceava, iar procurorii au început o investigație. 

Procurorii au constatat că scrisul de pe cele două teze aparține altor persoane. Investigațiile au stabilit că teza la Limba Română română a fost redactată în toaleta școlii de directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni, Nicoleta Zettel, iar lucrarea la Matematică a fost scrisă de profesorul Mihai Gîză.

Ilie Lungu este membru PNL și fratele primarului municipiului Suceava, Ion Lungu. 

După patru mandate în funcție, la alegerile din 2020 Ilie Lungu a fost învins de tânărul Ezekiel Belțic.

Mai nouă Mai veche