Mitropolitul Meletie a întâmpinat la Cernăuţi convoiul umanitar trimis de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Prima zi a începutului de primăvară a adus bucurie şi mângâiere în rândul cetăţenilor ucraineni din zona Cernăuţi, în seara zilei de 1 martie ajungând peste 30 de tone de ajutoare umanitare, cuprinzând alimente, produse de igienă şi de strictă necesitate, precum şi produse destinate copiilor, din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, scrie bucpress.eu.

Pentru a veni în sprijinul victimelor conflictului militar din Ucraina, clerici din România şi de dincolo de graniţă au reuşit, cu sprijinul autorităţilor, să aducă mai aproape de zona de conflict bunuri care vor fi distribuite celor aflaţi în buncăre, staţii de metrou, în subsolurile clădirilor ori alte spaţii de apărare improvizate, după ce în noaptea de duminică spre luni au fost transportate în vama ucraineană peste 15 tone de ajutoare, menţionează sursa citată.

Convoiul umanitar a fost întâmpinat de voluntari, clerici şi mireni, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Meletie, Mitropolitul Cernăuţilor şi Bucovinei, care şi-a exprimat recunoştinţa pentru efortul depus de cei care din puţinul lor au hotărât să îi sprijine pe cei greu încercaţi în această perioadă. „Pe pământul nostru ucrainean a venit un necaz mare, a venit războiul care ne-a prins pe neaşteptate. Noi astăzi toţi ne rugăm fiindcă ştim că se varsă sânge, mor militari, dar mor şi foarte mulţi oameni simpli. Fiecare încercăm să ajutăm cu ceva iar astăzi primim un ajutor mare din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Vrem să aducem mulţumiri cordiale Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic şi întregii Biserici Ortodoxe din România, întregului popor român. Vă mulţumim vouă, tuturor!”

Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat pe ostenitori şi pe binefăcători şi le-a mulţumit, în numele poporului ucrainean, celor care s-au implicat în ajutorarea semenilor. „Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca această durere să treacă, pe cât posibil, cât mai repede. Dorim tuturor celor care s-au implicat în adunarea şi în transportul acestor jertfe ca mila lui Dumnezeu să fie asupra lor şi binecuvântarea Bunului Dumnezeu, căci ei au îndeplinit legea pusă de El. Vă mulţumim pentru ajutor, poporul nostru vă mulţumeşte cu inima, cu sufletul. Nădăjduim ca Dumnezeu să dea binecuvântare fiecărui om care a făcut această jertfă.”

Voluntarii au descărcat şi depozitat produsele, urmând ca în zilele viitoare pachetele colectate să ajungă la cei aflaţi şi în alte zone de conflict.

Părintele Dimitrie Popescu, de la Parohia Moldo-română din Lavra Percerska – Kiev, unul dintre cei care a depus eforturi susţinute în ceea ce priveşte organizarea acestui transport în Ucraina, a mulţumit Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi tuturor credincioşilor. „Astăzi avem o bucurie mare, când fraţii noştri din România s-au adunat toţi împreună să ne arate nouă dragostea adevărată, dragostea frăţească, când a ajuns o nevoie mare, un necaz mare aici în Ucraina şi s-a început un război, război în care s-a ridicat frate la frate. Cum a spus şi Preafericitul Onufrie, primul păcat care a fost în lumea aceasta a fost păcatul omorârii de frate şi iată, astăzi, într-adevăr, s-a început un război frate asupra fratelui. Însă ne bucurăm pentru că a rămas în mijlocul nostru această frăţie ortodoxă, (…) prin ajutorul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, şi am putut cu toţii să adunăm acele colete, acel ajutor pentru creştinii de aici din Ucraina, ca să îi ajutăm cu alimente, cu cele necesare pentru copii, pentru oamenii care sunt rămaşi aici.”

Părintele a evidenţiat prin ce clipe trec cei afectaţi de conflictul armat şi a lansat un îndemn la rugăciune pentru pace, atât de necesară în aceste timpuri. „Poate este greu de înţeles, dar când nu ai de unde cumpăra o bucată de pâine, nu ai unde merge să îţi iei ceva de mâncare, să ai şi tu cu ce să te hrăneşti, ca să poţi supravieţui, poţi trece peste toate. Şi bombelor le rezişti şi tuturor celorlalte care sunt, dar cu foamea este cel mai greu. Rugăm pe toţi fraţii noştri din România, din toate celelalte Biserici, vine timpul postului, să ne rugăm unii pentru alţii, să fim unii pentru alţii, căci Hristos în post ne întăreşte, rugăciunile sunt mai ascultate. Să fim unii pentru alţii în rugăciune şi cerem sfintele voastre rugăciuni aici pentru noi, pentru fraţii voştri din Ucraina.”

Cele 11 maşini care au transportat ajutoarele umanitare au fost pregătite ieri la Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi, unul dintre cele patru puncte de colectare a produselor destinate celor care se refugiază sau adăpostesc din cauza conflictului militar desfăşurat în aceste zile în ţara vecină.

Alături de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, la constituirea acestui convoi umanitar de 30 de tone au contribuit şi Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, dar şi numeroase persoane, organizaţii non-guvernamentale, agenţi economici sau instituţii din România şi din afara graniţelor ţării, într-un extraordinar gest de solidaritate şi iubire de aproapele.

Amintim faptul că la cele 2 centre de sprijin umanitar, atât cel din punctul de trecere a frontierei Siret, cât şi cel aflat în Gara Burdujeni, au fost prezenţi în permanenţă voluntari, clerici şi mireni, cunoscători de limbă ucraineană, care le-au oferit refugiaţilor apă, ceai, alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte şi încălţăminte, sprijin în găsirea mijloacelor de transport sau cazare, dar şi asistenţă duhovnicească.

Încă de la începutul conflictului militar din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a conturat un program de sprijin, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic. În acest sens, a fost constituit un comitet alcătuit din clerici ai Centrului Eparhial, protoierei, exarhi şi coordonatori de voluntari, pentru a identifica cele mai eficiente măsuri de sprijin în acest moment pentru cetăţenii ucraineni aflaţi în tranzit sau care intenţionează să rămână pe teritoriul României.

Toţi cei care doresc să se alăture acestor acţiuni de întrajutorare sunt îndemnaţi să ia legătura cu preotul paroh sau să doneze în conturile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor:
Mai nouă Mai veche