Studenții refugiați din Ucraina își pot continua studiile la USV

În contextul evoluției situației din Ucraina, în vederea continuării studiilor, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava primește studenți din țara vecină, refugiați în România din cauza războiului. Aceștia pot opta pentru oricare dintre programele de studiu aflate în prezent în oferta educațională a USV. În cazul tinerilor care nu stăpânesc limba română, aceștia vor avea posibilitatea să se înscrie la cursurile din anul pregătitor de limba română. După promovarea anului pregătitor, ei vor putea continua studiile la oricare dintre programele de licență existente în USV.

Studenții sau studenții doctoranzi refugiați din Ucraina se pot înscrie începând din actualul semestru și fără a prezenta acte de studii, urmând ca acestea să fie aduse până la finalizarea studiilor în România. În situația în care aceste documente nu pot fi recuperate din cauza efectelor războiului sau a contextului politico-militar, se va proceda la echivalarea studiilor în sistem nonformal sau informal, așa cum prevede legislația europeană și națională.

Reamintim faptul că Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, prin Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, le oferă acestora și programe de studiu de licență cu predare în limba ucraineană, în combinație cu limba română sau o limbă străină (engleză / franceză).

Acest program de studiu este unul de tradiție în domeniul filologiei sucevene și funcționează fără întrerupere din anul 2000. De-a lungul timpului, el a reprezentat o oportunitate oferită etnicilor ucraineni din zona Sucevei şi a localităţilor limitrofe de a se înscrie la un program de studiu universitar de licenţă cu predare în limba maternă. Menționăm faptul că există o colaborare strânsă, pe diverse paliere, între Colectivul de ucraineană al universității sucevene şi diferite entităţi ştiinţifice (Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi, Ucraina), culturale (Uniunea Ucrainenilor din România) şi politice (Consulatul General al Ucrainei la Suceava și Consulatul General al României la Cernăuți), care asigură susţinere şi sprijin pentru dezvoltarea studiilor de limbă şi literatură ucraineană la Suceava.
Mai nouă Mai veche