De ce nu au voie deloc femeile în excursie la Muntele Athos? Explicația oferită de arhiepiscopul ÎPS Calinic

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a fost întrebat de o credincioasă de ce prezența femeilor este interzisă complet pe Muntele Athos din Grecia.

„De ce nu au voie deloc femeile în excursie la Muntele Athos? Sunt dezamăgiți soții.”, este întrebarea transmisă ierarhului.

Explicațiile oferite de ÎPS Calinic au fost publicate pe pagina de internet a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:

„Doamne, ajută! O tradiţie străveche, transformată în secolul al X-lea în lege, Legea Avatonului, spune că în Muntele Athos nu are voie să intre nicio femeie, cu excepția Maicii Domnului, ocrotitoarea acestui loc. Potrivit legii, păstrată cu strictețe de mai bine de o mie de ani, femeile se pot apropia doar pe mare de coasta peninsulei grecești pe care se află mănăstirile athonite, fără a putea coborî pe țărm. Nu este o formă de discriminare, cum ar crede unii, ci o formă de cinstire a Maicii Domnului, Athos-ul fiind considerat Grădina Maicii Domnului, locul în care ea s-a arătat de nenumărate ori și a săvârșit minuni.

O rânduială asemănătoare a fost stabilită și în alte mănăstiri ortodoxe, precum Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit din Israel, Mănăstirea Frăsinei din România, ctitoria Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Mănăstirea Sfântul Visarion – Dosikou din Grecia. Pace și bucurie!”

Mai nouă Mai veche