Ziua Internațională a Romilor va fi sărbătorită, vineri, la Mitocu Dragomirnei

Data de 8 aprilie marchează, din punct de vedere istoric, reuniunea la nivel internaţional a organizaţiilor romilor din lume în cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, în anul 1971.

Cu această ocazie, s-a adoptat simbolul comunităţii romilor - roata cu spiţe, iar cântecul “Gelem, gelem” a devenit imnul său internaţional. Tot în anul 1971 s-a adoptat şi steagul internaţional al romilor: jumătatea de jos este verde – simbol al câmpurilor înverzite, iar jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului se află o roată roşie, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu aria de origine – India.

În România, ziua de 8 aprilie a fost consacrată drept „Sărbătoarea etniei romilor din România" prin Legea nr.66/2006, o iniţiativă legislativă a președintelui APRPE Nicolae Păun.

În acest context Asociaţia Partida Romilor Pro Europa Sucursala judeţului Suceava, are deosebita plăcere de a vă invita la celebrarea acestui deosebit eveniment ce va avea loc în data de 8 aprilie 2022, orele 14:00, la Căminul Cultural din localitatea Mitocu Dragomirnei.

„La mulţi ani,!, multă sănătate, fercicire, putere de muncă, pace şi linişte sufletească tuturor romilor din judeţul Suceava”.

președinte,
Leonard CONSTANTIN

Niciun comentariu

Un produs Blogger.