Buletin de presă, 27 mai 2022 - IPJ Suceava

23 de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice în cadrul unei acțiuni pe linia prevenirii și combaterii fraudelor specifice în domeniul școlilor de conducători auto

În perioada 24.05.2022 – 26.05.2022, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – IPJ Suceava, cu sprijinul inspectorilor din cadrul I.T.M. Suceava, I.S.C.T.R. Suceava, Direcția Regională Antifraudă Suceava și lucrători din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Suceava, au organizat şi desfăşurat o acţiune de pe linia prevenirii și combaterii fraudelor specifice în domeniul școlilor de conducători auto, fiind derulate controale și verificări la 5 agenți agenți economici din domeniu, din municipiile Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți.
Acţiunea a vizat prevenirea, descoperirea şi investigarea infracționalității specifice din domeniul școlilor de conducători auto, pentru diminuarea impactului negativ asupra bugetului de stat, dar mai ales pentru creșterea nivelului de siguranță rutieră pe drumurile publice, prin îmbunătățirea calității pregătirii teoretice și practice a cursanților.
În urma verificărilor și deficiențelor constatate au fost aplicare 23 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 48.395 lei pentru încălcări ale legislației în domeniu, fiind confiscată și suma de 2.800 lei.
Totodată, au fost dispuse 2 măsuri complementare, constând în suspendarea activității pentru o perioadă de 30 de zile calendaristice față de două școli de șoferi.
De asemenea, în urma verificărilor au fost constatate potențiale elemente constitutive ale unor infracțiuni, fiind desfășurate activități de documentare specifice.


Acțiune pentru prevenirea evenimentelor rutiere cu implicarea pietonilor desfășurată de polițiștii Biroului Rutier pe raza municipiului Suceava

La data de data de 25.05.2022 polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier, au organizat şi desfăşurat o acţiune pe linia combaterii neacordării priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea drumului public prin loc corespunzător şi pe linia disciplinării pietonilor.
În cadrul acțiunii au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenționale, în valoare totală de 14.207 lei.
De asemenea, pentru neacordare prioritate pietonilor dar și alte abateri au fost reținute 8 permise de conducere.
Totodată, au fost retrase și 2 certificate de înmatriculare.


Dosare penale la regimul rutier întocmite de polițiști

În data de 26.05.2022, în jurul orelor 15:00, patrula de siguranță publică din cadrul Secției de Poliție Burdujeni, în timp ce efectua serviciul de patrulare pe raza cartierului Burdujeni, cu autospeciala din dotare, pe strada Calea Unirii din mun. Suceava, a observat un autoturism care a efectuat o manevra de a schimba banda de circulație în timp ce se afla în sensul giratoriu, fără a semnaliza acest aspect.
S-a procedat la oprirea autovehiculului, prin folosirea semnalelor acustice și luminoase, stabilindu-se că la volanul autoturismului se afla un tânăr în vârstă de 24 de ani.
Din verificările efectuate în bazele de date a reieșit faptul că șoferul nu avea permis de conducere, iar autoturismul în cauză avea inspecția tehnică periodică expirată.
Cercetările sunt continuate de către lucrătorii Biroului Poliției Rutiere Suceava pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. 2, cauza urmând a fi soluționată procedural.


La data de 27.05.2022, ora 0128, echipajul Poliţiei Rutiere din cadrul Poliţiei municipiului C-lung Moldovenesc în timp ce îşi desfăşura atribuţiile de serviciu pe str. Calea Bucovinei din mun C-lung Moldovenesc a oprit pentru control un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat din sat/com. Pojorâta. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În continuare, a fost condus la Spitalul municipal C-lung Moldovenesc, acolo unde i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal.


În data de 27.05.2022, orele 0015, echipajul de poliţie rutieră din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului împreună cu un echipaj din cadrul Sectiei 10 Poliție Rurală Gura Humorului, în timp ce executau serviciul de control şi supraveghere a traficului rutier pe raza loc. Capu Codrului, jud. Suceava, fiind angrenaţi într-o acţiune pentru depistarea conducătorilor auto care se află sub influenţa băuturilor alcoolice, au oprit pentru verificări autoturismul care se deplasa pe DN2E, condus de către un bărbat de 57 ani, din orașul Gura Humorului, jud. Suceava.
Deoarece conducătorul auto emana miros de băuturi alcoolice s-a procedat la testarea sa cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost de 1,22 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de “conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin.1 din C.P., cercetările fiind continuate de lucrătorii Compartimentului Rutier din cadrul Poliţiei Oraşului Gura Humorului, cauza urmând a fi soluţionată procedural.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 26.05.2022, în jurul orei 0700, o femeie de 31 ani, din com. Șcheia, a condus autoturismul pe varianta ocolitoare a mun. Suceava, a pierdut controlul vehiculului și s-a răsturnat în afara părții carosabile, pe terenul agricol din partea stângă a drumului.
În urma accidentului rutier a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătoarei auto. Aceasta a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior i s-au recoltat mostre biologice de sânge necesare pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei, la U.P.U a Spitalului Judeţean Suceava.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de “Vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. (2),(3) C.pen.


La 26.05.2022, în jurul orei 12.45, o femeie de 22 ani, din comuna Ulma, jud. Suceava, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 209 G, pe raza comunei Ulma a acroșat pe o femeie în vârstă de 72 de ani, localnică, care a traversat partea carosabilă în calitate de pieton.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală a pietonului.
Conducătoarea auto, a fost a fost testată cu aparatul alcooltest rezultatul testării fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, conducătoarea auto fiind condusă la Spitalul Mun. Rădăuţi, unde i s-a recoltat o probă biologică de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală cu privire la infracţiunea de „vătămare corporală din culpă” faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. (2) din Codul penal, cercetările fiind continuate de către polițiștii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus, pentru lămurirea tuturor aspectelor și stabilirea cu exactitate a situației de fapt.
Mai nouă Mai veche