Educatoarea acuzată că a abuzat sexual trei fetițe a fost eliberată din arest. Cum s-a apărat în fața instanței după ce a picat testarea poligraf

„Când te priveşti în oglindă, ce vezi, având în vedere ce ai făcut?”, ar fi întrebat-o un ofițer pe educatoarea din județul Suceava acuzată că a violat și agresat sexual trei fetițe cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani. Întrebarea polițistului a emoționat-o atât de tare încât, susține educatoarea, a făcut-o să pice testarea poligraf. Pe 4 mai, Tribunalul Suceava a decis eliberarea din arest a educatoarei, măsura preventivă fiind înlocuită cu controlul judiciar. Ea nu are voie să profeseze.

La începutul acestui an, învățământul românesc a fost zguduit de un caz petrecut la o grădiniță din județul Suceava, unde o educatoare în vârstă de 51 de ani a fost arestată sub acuzația de viol, agresiune sexuală și rele tratamente aplicate minorului.

Totul a ieșit la iveală după ce tatăl uneia dintre fetițe a decis să își facă singur dreptate și a incendiat autoturismul educatoarei. Femeia a depus plângere la poliție. Surprins de camerele de supraveghere, bărbatul a fost identificat rapid de polițiști. La audieri el a dezvăluit că fetița a povestit acasă ce i se întâmplă la grădiniță după ce a început să aibă coșmaruri noaptea.

În urma investigațiilor, polițiștii au descoperit trei victime: fetițe cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani. Pusă sub acuzare pentru viol, agresiune sexuală și rele tratamente aplicate minorului, educatoarea a negat acuzațiile. Arestarea sa a scos mai mulți părinți în stradă, care și-au manifestat solidaritatea față de aceasta. Totuși, ancheta avea să scoată la iveală detalii tulburătoare.

Principala probă din dosar a fost evaluarea psihologică a fetițelor, în urma căreia s-a concluzionat că acestea erau profund traumatizate de cele întâmplate la grădiniță. Medico-legal agresiunile sexuale nu au putut fi confirmate, abuzurile reclamate petrecându-se cu mult înaintea examinării, scrie Libertatea

Trei victime

Pe 3 februarie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au decis trimiterea în judecată a educatoarei. Potrivit datelor din rechizitoriu, abuzurile educatoarei ar fi avut loc la scurt timp după începerea noului an școlar 2021-2022.

„La data de 16 septembrie 2021, inculpata, în calitate de educatoare a minorei (*), în timp ce se aflau împreună în incinta Grădiniței cu Program Normal Căsuța cu «Povești Bosanci» a condus-o pe minoră în toaleta grădiniței”, scriu procurorii în rechizitoriu și detaliază apoi abuzul sexual la care ar fi fost supusă fetița.

Cu două zile înainte, potrivit anchetatorilor, educatoare a condus o altă fetiță în toaleta grădiniței pe care ar fi agresat-o sexual.

Sora uneia dintre fetițe, ajunsă între timp elevă, a povestit că și ea a fost abuzată sexual de educatoare când a fost la grădiniță (în perioada 2017-2019).

Combate poligraful

Educatoarea în vârstă de 51 de ani a contestat ancheta procurorilor, invocând că trimiterea sa în judecată se bazează doar pe acuzațiile relatate de părinți. Unul dintre principalele argumente ale educatoarei este expertiza medico-legală care a confirmat că fetițele sunt virgine.

Despre evaluarea psihologică ce a indicat că fetițele sunt profund traumatizate, educatoarea a dat vina pe psihologul care a discutat cu fetițele, susținând că a indus răspunsul copilelor.

În cursul anchetei, educatoarea a picat testarea poligraf, însă ea a avut o justificare și pentru acest lucru. A invocat că „tehnica poligraf nu face altceva decât să descopere emoţia în mod indirect, prin depistarea reacţiilor activatorii generale; această tehnică nu detectează cauza emoţiei, ci doar pe acesta însăşi”.

Mai mult, educatoarea a susținut că înainte de a fi testată cu poligraful starea ei emoțională ar fi fost influențată pe comisarul care coordona ancheta.

„Înaintea testării poligraf, comisarul de poliţie (*) a efectuat presiuni asupra inculpatei, adresându-i întrebări precum «Când te priveşti în oglindă, ce vezi, având în vedere ce ai făcut?». Având în vedere acest context, dublat şi de stresul cauzat de arestarea preventivă, inculpata a prezentat emoţii puternice, de natură a compromite rezultatele evaluării”, a invocat avocatul educatoarei în fața judecătorului de cameră preliminară.

Probele contestate de educatoare, menținute de judecători

Educatoarea a încercat să combată poligraful, invocând că aparatul nu are acreditarea necesară RENAR și că în aceste condiții „nu conferă certitudine cu privire la existenţa sau inexistenţa comportamentului simulat” și din această cauză rezultatul testării ar trebui exclus de la dosar.

În urma analizării probelor din dosar, la judecarea excepțiilor, Judecătoria Suceava a decis că analiza rezultatelor obţinute în urma utilizării testului poligraf nu poate fi exclusă în demersul judiciar de aflare a adevărului. Judecătorul de cameră preliminară a subliniat că rezultate pot reprezenta un indiciu care, coroborat cu alte probe, poate conduce la formarea convingerii în privinţa vinovăţiei sau nevinovăţiei.

În privința presiunilor despre care educatoarea s-a plâns că au fost făcute împotriva sa cu ocazia testării cu tehnica poligraf, judecătorul a constatat că nu s-a indicat nicio dovadă în acest sens.

Nici în cazul evaluării psihologice a celor trei fetițe, judecătorul nu și-a însușit apărarea educatoarei, apreciind că „nu există vreun motiv întemeiat de nelegalitate care să invalideze probele şi să impună excluderea”.

Eliberată din arest

Singura dintre excepțiile ridicate de educatoare admisă de judecător a fost cea privind convorbirile telefonice. În urma verificărilor, s-a stabilit că printre convorbirile interceptate se află și o discuție pe care educatoarea a purtat-o cu un avocat din cadrul Baroului Iași, care ulterior a și asistat-o.

Instanța a decis, pe 19 aprilie, eliminarea convorbirilor din dosar, deoarece, potrivit procedurii penale, „raportul dintre avocat şi persoana pe care o asistă sau o reprezintă nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decât dacă există date că avocatul săvârşeşte ori pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni”.

Procurorii au avut cinci zile la dispoziție pentru a comunica instanței dacă sunt de acord cu această decizie sau dacă solicită restituirea dosarului. Astăzi, Judecătoria Suceava urmează să se pronunțe dacă în dosar poate începe judecata pe fondul cauzei.

În paralel cu judecarea excepțiilor în camera preliminară a instanței de fond, judecătorii au verificat și măsura arestării preventive în cazul educatoarei. Deși inițial s-a a menținut această măsură, pe 4 mai Tribunalul Suceava a decis înlocuirea arestării preventive cu controlul judiciar. Decizia a fost definitivă, educatoarea fiind pusă în libertate de îndată. Judecătorii i-au stabilit o serie de obligații și i-au interzis dreptul de a mai profesa până la finalizarea procesului.
Mai nouă Mai veche