VIDEO Dezastru ecologic pe Lacul Rogojești, golit ilegal în plină prohibiție. Icrele depuse de pești se usucă la soare

Dezastru ecologic pe malurile lacului de acumulare Rogojești situat pe râul Siret, la limita județelor Suceava și Botoșani. Nivelul apei a scăzut în ultimele trei zile cu cel puțin 20 de centimetri, iar icrele depuse de pești se usucă la soare.

Peisajul sinistru a fost descoperit de profesorul Vasile Alin Fercalo, pescar amator. Acesta consideră că angajații Apelor Române au mărit debitul barajului, motiv pentru care nivelul apei a scăzut.

Efectul scăderii nivelului apei este acela că icrele depuse de pești au rămas descoperite și se usucă la soare.

Profesorul Vasile Alin Fercalo susține că manevrele pentru mărirea debitului la ieșirea din baraj încalcă legislația care prevede că nivelul apei nu poate fi scăzut în perioada prohibiției decât în cazul unor calamități naturale. 

Pentru lacurile de acumulare destinate producţiei de energie electrică, în perioadele de prohibiţie este interzisă scăderea dirijată a nivelului apei, în scopul asigurării protecţiei zonelor de depunere a icrelor, cu excepţia considerentelor de prevenire a calamităţilor naturale, se arată în art. 2 din Ordinul nr. 58/462/2021 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie şi refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2021, ordin comun emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. 

„Un dezastru ecologic. Cred că între 30-50% din ceea ce s-a depus este afectat. Dacă mai scade apa aproximativ 20-30 de centimetri dezastrul se poate duce spre 70-80%, poate și mai mult”, a spus Vasile Alin Fercalo.

Mihai Micuțari, șeful Sectorului Hidrotehnic Independent Siret, structura care administrează Barajul Rogojești, ne-a declarat doar că instituția respectă cotele aprobate de administrația regionala Bacău a Apelor Române. 

16 Comentarii

  1. Sa raportat dezastrul ecologic pe flux la Ministrul Mediului Tanczos Barna si la ANAR ???

    RăspundețiȘtergere
  2. Întrebarea mea este ce face profesorul de sport de la Liceul Siret, zilnic în perioada prohibiției, p, sie malul râului Siret, departe de oraș, într o zonă cu stuf, în zona unde știe precis că vin peștii să depună icre, iar peștele la apă mai mică, exemplarele mari se văd, sunt vulnerabile la apă mică. Oare profesorul,, protectorul peștilor, care a numară și contabilizează icrele zilnic, oare nu vine în scopul de a captura peștele? Sau vrea să spună în materialul postat, că de fapt a patrulat zilnic tot malul stâng și malul drept? N a mers exact unde știe precis că peștele vine acolo să depună. Și dacă i așa tocmai cine aruncă cu piatra. Înțeleg că monitorizează zilnic, cursul apei, până la baraj? Nu știu calitatea care o are, ocupă vreo funcție la Asociația pescarilor, a mediului? Este firesc să mergi zilnic să urmărești cotele râului, manevrele care se fac, să spui exact nr de cm, și să și să umbli prin bălării și stuf? Eu cred că dacă era cu intenții bune, proceda altfel

    RăspundețiȘtergere
  3. Oare profesorul de sport, nu are antecedente cu pescuitul, pe malul râului? Oare nu a mai fost prins și amendat pentru pescuit ilegal? Poate în prohibiție, poate cu SETCI? Și cine știe de câte ori nu a fost prins asupra faptului. Sau poate la apă mică trebuie doar mincioc. Dar hoțul neprins este negustor cinstit, necertat cu legea, moralist și scandalagiu, poate și cu antecedente pe face book în anii trecuți.

    RăspundețiȘtergere
  4. Părererea mea este că pot să raporteze cei care sunt în spatele acestui circ, reprezentații,și care nici măcar nu au bărbăția să se semneze cu un nume oarecare, darămite cu cel adevărat. Știu ei de ce. Adică vreau să spun, că nu sunt așa de imaculati, că să se semneze. Cel care vorbește cu atâta patos și îngâmfare, și foarte răspicat în acest videoclip, mai bine se făcea profesor de aritmetică că a putut să numere câte miliarde de icre sunt , și că lipsesc exact 30 la sută din ele, si și prognozează și ce va fi, în procente e a te. Personal consider că este cu dedicație acest spectacol.

    RăspundețiȘtergere
  5. Așa se ajunge când un pescar sau mai mulți vor să facă ei toate regulile de functionare, nu numai la Rogojesti, ci și cu ministrul mediului, să acționeze cum doresc ei, și ANAR.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din câte știu de la știri meteo, a fost cod portocaliu anunțat, pe zona Nord Est, de ploi, și a și plouat din câte știu. Mă gândesc că nimeni nu poate ști exact cât va ploua, și debitele de apă cresc, pe cursul râurilor, și vin ape mari și din amonte, și cred că s a procedat corect, că se face dirijarea controlată a debitului, în caz de ploi și cod portocaliu, ba mai mult decât atât că s a preîntâmpinat creșterea necontrolată, sau excesivă, a râului. Cred că s a luat în calcul salvarea vieții, și bunurilor oamenilor, și poate și a culturilor agricole. În unele cazuri nu neapărat în acesta, mai există și oarece mici pagube, să zic așa colaterale. Poate cine știe, poate trebuia exact invers, să primească felicitări și laude. Eu cred că a procedat corect. Dnul profesor de educația fizică, nici nu era sigur pe el în postare, care i amonte și care i avalul, însă vrea să dea lecții de conduită la profesioniști. Când strada face legea, cam așa ceva iese.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mă bucur să aflu din postarea incisiva a d nului, că a mai rămas atât de mult pește până la barajul Rogojesti, că nu a fost până acum braconaj, și datorită nr infinit de icre, răul Siret va fi suprapopulat, excesiv cu pește.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ani în urmă a fost un ger năprasnic, iar pe iazul de care zic s a format gheață groasă. Mult pește care ar fi putut depune miliarde și miliarde de icre, după spusele d nului cu postarea incisiva. Dar, din puținul pește rămas, peștele din iaz s a refăcut, și este la fel, sau mai mult ca înainte. Seceta, viiturile, nu țin cont de indicațiile d nului de a ține apa permanent la dungă. Un exemplu ar fi, în sudul Spaniei, unde un râu a secat, a rămas numai tabla cu denumirea apei, iar în Rusia un mare lac de interes turistic, piscicol, economic, a secat definitiv.
    Din câte știu creșterea și scăderea dirijată, controlată a apei într o acumulare, nu se poate face subit, instantaneu, e nevoie de puțin timp, de aceea consider că tot scandalul care îl face d nul Fercalo Alin Victor, este gratuit.

    RăspundețiȘtergere
  9. Golit știu că înseamnă sec, iar lacul nu a fost golit. Trebuie să avem proprietatea termenilor

    RăspundețiȘtergere
  10. Sper că aceste filmări sau postări, interviuri, nu au fost făcute în timpul orelor de clasă la Colegiul Latcu Vodă Siret, sigla care apare în postare. Ar fi chiar culmea. D nul profesor de educație fizică în videoclipuri pare a avea cunoștințe vaste de legislație agricolă,, articolasul'' pe care îl citează, cunoștințe avansate de hidrotehnica, energetica, piscicultura, ecologia mediului, protecția mediului, fotografie, un om dedicat, care monitorizează zilnic evoluția hidrologica a râului Siret, acum că mi a stârnit curiozitatea, pe linie profesională, la școală, ce rezultate deosebite, de exemplu în ultimii 2 ani, a avut cu elevii, naționale, internaționale, medalii de aur, de argint, sau ce rezultate deosebite la învățătură naționale a obținut Colegiul Latcu Vodă Siret, sub a cărui siglă postează articolul? Sau a făcut o pasiune doar din supravegherea celor de la apele române locale?

    RăspundețiȘtergere
  11. Ordinul58/462/2021 la care se face referire în acest material este ABROGAT, de art 14 din ordinul nr 57 /675/2022.Este făcut referire la un ordin abrogat

    RăspundețiȘtergere
  12. A devenit mai importantă, salvarea câtorva icre decât preîntâmpinarea catastrofelor cu vieți omenești. De selecție naturală, de consumarea icrelor de către alți pești nu se face referire. Să influențezi negativ, sau să intimideze o bună funcționare e mai simplu

    RăspundețiȘtergere
  13. Hotărât lucru, după tot ceea ce am văzut în acest material, ca simplu cetățean, tot ceea ce este pescuit neconform legii, ce voi observa întâmplător, de acum încolo , voi anunța autoritățile în drept, fără înțelegere, indulgență sau omenie.

    RăspundețiȘtergere
  14. Într alt an știu că s a stins, stuful care ardea pe malul stg al apei aproape de pod, din vecini cu gălețile și nu cred că de la o țigară. Așa s a crezut, înțeles că pescarii, că n a dat nimeni foc de care să se știe. Nu umblu prin stuf, dar am înțeles că anul acesta, probabil mai încolo, este dat foc la stuf la o zonă mai mare. Habar n am cum s a potolit, stins focul. Dar eu cred că tot pescarii. N am nici o dovadă, dar așa cred. În ce scop, nu știu. Să parleasca icrele, să fugăreasca,, peștișorii" ca să mă exprim întocmai ca n videoclip,într o anumită direcție ca să i prindă, să și mărească arealul, spațiul de pescuit, nu știu să spun. Însă posibil este să fie un fel de a face ravagii. Și dacă este așa, atunci asta au omis să critice în videoclip

    RăspundețiȘtergere
  15. Nici stuful rupt de care se făcea vorbire, nu l am rupt eu de atâta umblat

    RăspundețiȘtergere
  16. Că tot veni vorba, din câte știu Acumulările Rogojesti Bucecea, sunt arie protejată pentru păsările păsările migratoare, care în vegetația palustra abundenta pe lângă maluri și care formează insule de stuf, mlaștini, sunt locuri importante de cuibărit pentru multe specii de apă, și mlaștinile, pășunile și culturile agricole, le oferă loc de hrană. Întrebarea mea este, ESTE VOIE DE UMBLAT FRECVENT DE CĂTRE PESCARI, ȘI DE CĂTRE CEI CARE AU POSTAT ACEST MATERIAL, și de a deranja frecvent acest habitat al păsărilor?Se va lua vreo măsură cu cei care au deranjat habitatul păsărilor, sau urmează?

    RăspundețiȘtergere
Mai nouă Mai veche