Comandorul sucevean Cătălin Ungureanu, condamnat la închisoare pentru că a trucat un concurs pentru o funcție de conducere din Inspectoratul General de Aviație

Dosarul în care trei militari au fost trimiși în judecată de către procurorii de la DNA, după ce au trucat un concurs de promovare în cadrul instituției, a ajuns la final. 

Cei trei militari sunt suceveanul Cătălin Ungureanu, comandor, fost adjunct al Inspectoratului de Aviație al Ministerului de Interne, Nicolae Lupescu, fost comandant al Detașamentului Aeromedical, și pilotul comandor Radu Tudor.

Judecătorii militari de la Curtea Militară de Apel au dispus ca sentința de trei ani de închisoare aplicată comandorului Nicolae Lupescu, de către Tribunalul Militar București să fie suspendată, după ce la procesul de fond, ofițerul a fost condamnat cu executare.

De asemenea, magistrații militari au hotărât ca pedeapsa de trei ani și șase luni primită de comandorul Cătălin Ungureanu să fie executată în regim de detenție, în timp ce pilotul comandor Radu Tudor a fost achitat.

DNA i-a trimis pe cei trei comandori acuzați de corupție

În rechizitoriul întocmit de către procurorii militari din cadrul DNA se arată că în perioada 12 septembrie 2019 – 28 octombrie 2019 a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcției de comandant al Detașamentului Aeromedical și comandant al Punctului de Operare Aeromedical București din cadrul Inspectoratului General de Aviație.

În acest context comandorul Cătălin Ungureanu, președinte al comisiei de concurs, i-ar fi transmis subiectele de examen inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian, în preziua concursului, pentru a-i asigura promovarea.

Principalele acuzații ale DNA: 

* Candidatul Lupescu Nicolae-Lucian ar fi beneficiat și de ajutorul pilotului Tudor Radu, subordonat al acestuia care, anterior desfășurării examenului, i-ar fi înlesnit, prin asumarea verificării corectitudinii răspunsurilor, celui dintâi, asigurarea promovării examenului menționat.

* Obținerea frauduloasă a subiectelor de concurs și a răspunsurilor aferente i-ar fi asigurat inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian promovarea concursului și obținerea unui folos necuvenit, constând în ocuparea și exercitarea fără drept a prerogativelor funcției de comandă la nivelul Detașamentului Aeromedical – structură din cadrul Inspectoratului General de Aviație având competențe singulare și exclusive în coordonarea și efectuarea misiunilor aeromedicale specifice Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare la nivel național.

* Totodată, inculpatul Lupescu Nicolae-Lucian ar fi încasat, în perioada de 25 noiembrie 2019 – 26 iunie 2020, cu titlu de folos necuvenit, drepturi salariale corelative în sumă de 2.116 lei, aferente ocupării respectivei funcții de conducere.

Miercuri, comandorul Cătălin Ungureanu a fost ridicat de polițiștii suceveni și escortat la Penitenciarul Botoșani, acolo unde va executa pedeapsa de trei ani și șase luni de închisoare. 
Mai nouă Mai veche