Acupunctura este pentru toata lumea



Acupunctura este o terapie straveche de origine chineza, care consta in aplicarea unor ace foarte fine, in anumite puncte ale corpului, pentru a imbunatati imunitatea si a ajuta la tratarea problemelor emotionale si chiar a unor boli fizice precum sinuzita, astmul, migrena sau artrita.

Tehnicile de acupunctura se bazeaza pe ideea ca organismul este alcatuit din energie, acumulata in diverse regiuni, care se numesc meridiane. Daca fluxul de energie in aceste meridiane este dezechilibrat, provoaca inflamatie in organism, provocand simptome precum durere, oboseala si slabiciune.

Prin urmare, scopul tratamentului cu acupunctura este de a restabili echilibrul organismului, facilitand circulatia energiei, declansand efecte analgezice si antiinflamatorii. Cu toate acestea, acest tip de tratament trebuie efectuat de catre profesionisti instruiti si sub indrumarea unui medic.

Acupunctura foloseste mai multe tehnici care pot fi folosite pentru a intari sistemul imunitar si pentru a trata probleme si boli precum: 

-Probleme bucale: dureri dupa extractia dentara, gingivita sau faringita;

-Boli respiratorii: sinuzita, rinita, raceala, astm sau bronsita;

-Boli oftalmologice: conjunctivita si cataracta;

-Probleme neurologice: cefalee sau migrena;

-Probleme gastrointestinale: exces de aciditate in stomac, ulcer duodenal si constipatie;

-Probleme ortopedice: sciatica, lombalgie sau artrita reumatoida;

-Tulburari de somn: insomnie si neliniste. 

Pe langa aceste probleme, acupunctura poate fi folosita si ca tratament complementar pentru alergii, cum ar fi rinita si astmul, greata si varsaturile induse de chimioterapie si tulburarile emotionale precum anxietatea, stresul si depresia, de exemplu. Vezi mai multe despre alte beneficii ale acupuncturii. Pentru mai multe informatii despre aceste proceduri cei interesati pot accesa site-ul acupuncturabucuresti.ro!

In multe cazuri, acupunctura este folosita si ca tratament auxiliar pentru a renunta la fumat, in special auriculoterapia, deoarece ajuta la combaterea anxietatii si la tratarea simptomelor de sevraj de tigara. In aceste cazuri, de obicei se recomanda sa faceti 2 sau 3 sedinte de acupunctura pe saptamana timp de 3 luni sau mai mult.  

Exista mai multe tehnici care definesc tipurile de acupunctura si care sunt indicate de un acupuncturist in parteneriat cu un medic, in functie de boala sau problema de sanatate a unei persoane. Cele mai populare tipuri de acupunctura pot fi:

Acupunctura auriculara 

Acupunctura urechii, cunoscuta si sub denumirea de auriculoterapie, poate fi folosita pentru tratarea afectiunilor fizice sau emotionale si poate fi efectuata cu sau fara ace. Aceasta tehnica consta in aplicarea diferitelor tipuri de ace fine, sau seminte de mustar, in anumite puncte de pe urechi. 

Beneficiile acestui tip de acupunctura sunt dovedite stiintific si este foarte recomandata pentru tratamentul durerilor de spate, intrucat in primele sedinte se poate verifica reducerea intensitatii durerii. Aflati mai multe despre ce este auriculoterapia si cum se face.

Acupunctura estetica 

Acupunctura in scop estetic este folosita pentru a imbunatati elasticitatea pielii, stimuland productia de colagen si, de asemenea, ajuta la refacerea musculara si cresterea celulelor de sustinere, combaterea ridurilor si chiar a grasimii localizate. Acest tip de acupunctura se realizeaza prin aplicarea de ace mici pe regiunea capului, fetei si gatului. De asemenea, rezultatele acupuncturii estetice sunt mai naturale decat procedurile de Botox, dar dureaza mai mult pentru a produce efect.

Acupunctura pentru pierderea in greutate 

In medicina chineza, se crede ca supraponderalitatea si obezitatea cauzeaza un dezechilibru in organism, provocand probleme cu ficatul, splina, rinichii, tiroida si modificari hormonale. Prin urmare, acupunctura poate fi indicata pentru a pierde in greutate, deoarece creste metabolismul si reduce pofta de mancare prin aplicarea de ace in puncte strategice ale corpului.

De asemenea, acupunctura poate stimula fluxul de energie al organismului si poate modifica nivelul hormonilor foamei, ajutand la pierderea in greutate. Cu toate acestea, este important sa mentineti o dieta sanatoasa si sa faceti restrictii alimentare, deoarece in combinatie cu acupunctura, pierderea in greutate poate fi mai eficienta.

Electroacupunctura

Electroacupunctura este folosita pentru a ameliora durerile cronice cauzate de problemele de spate si de fibromialgie, de exemplu, si ajuta la imbunatatirea somnului prin eliberarea de catre creier a substantelor pentru a se simti bine. In acest tip de acupunctura se foloseste un dispozitiv care are ace subtiri atasate de electrozi care emit mici impulsuri electrice prin corp.

Pe langa ameliorarea durerii, electroacupunctura favorizeaza relaxarea, reducand stresul si anxietatea, putand fi efectuata de profesionisti in kinetoterapie si acupuncturistii instruiti. De aceea este important sa cautati locuri autorizate pentru a efectua acest tip de tratament. Acupunctura conventionala implica utilizarea de ace foarte subtiri, de unica folosinta, de lungimi si latimi diferite, pentru a fi aplicate in diferite puncte ale pielii, in functie de simptomele, bolile si problemele de sanatate ale unei persoane.

Sedintele de acupunctura sunt efectuate de un acupuncturist, care poate fi medic, kinetoterapeut sau ergoterapeut si nu necesita anestezie deoarece acele sunt extrem de fine, iar aplicarea se face cu tehnici precise. 

In general, persoana sta intinsa pe saltea timp de 20 pana la 40 de minute in functie de tipul de acupunctura si de indicatia tratamentului, iar la sfarsitul aplicatiilor, locul in care au fost introduse acele nu este dureros. Punctele de acupunctura, cunoscute mai bine ca meridiane, sunt locurile exacte unde ar trebui aplicate ace fine sau lasere, astfel incat fluxul de energie sa fie eliberat si simptome precum durerea, de exemplu, sa fie reduse. Potrivit medicinei traditionale chineze, exista 12 meridiane care sunt legate de diferite organe precum plamanul, splina, intestinul, vezica urinara si vezica biliara. 

Picioarele au mai multe meridiane, deci este foarte frecvent ca la efectuarea acupuncturii aceasta regiune sa fie stimulata cu ace, insa, urechea este locul in care se fac cele mai multe aplicatii deoarece acupunctura in aceasta regiune este de obicei legata de calmarea durerii.

 


Mai nouă Mai veche