Buletin de presă, 30 iulie 2022 - IPJ Suceava

Aproape 100 de sancțiuni aplicate de polițiști în cadrul unei acțiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor

În scopul impunerii unui climat de siguranţă rutieră în rândul participanţilor la trafic cât şi pentru combaterea comportamentelor de natură să prejudicieze siguranţa rutieră, în ziua de 28.07.2022, în intervalele orare: 07.00 – 10.00 şi 15.00 – 18.00, Serviciul Rutier – IPJ Suceava, împreună cu birourile şi formaţiunile de profil din teritoriu au organizat acţiuni în vederea depistării pietonilor care traversează neregulamentar, precum şi a conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea străzii prin locuri special amenajate, în zonele sau pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat.
În cadrul acțiunii au fost aplicate 99 de sancțiuni contravenționale în valoare de 30.830 lei, din care 11 pentru neacordare prioritate pietoni și 42 pentru traversare neregulamentară, celelalte sancțiuni fiind aplicate pentru alte abateri rutiere.
Totodată, au fost reținute 18 permise de conducere din care: 11 pentru neacordare prioritate pietonilor, 4 prioritate auto, 3 viteză excesivă.
De asemenea, în cadrul acțiunii au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.


Material lemnos confiscat de polițiști

La 29.07.2022, ora 17.30, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce efectuau activități de patrulare și control trafic rutier pe DN2H Vicovu de Jos de pe raza com. Vicovu de Jos, jud. Suceava, au depistat autoutilitara condusă de un bărbat de 70 ani, din comuna Iaslovăț, stabilind că transportă material lemnos și că acesta nu deține aviz pentru transport.
Din acest motiv, transportul a fost condus la Atelierul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui inginer silvic, din cadrul acestui ocol silvic, pentru inventarierea materialului lemnos. Cu această ocazie, s-a stabilit faptul că șoferul transporta cantitatea de 5,65 mc lemn foc rășinoase.
Cantitatea de 5,65mc, în valoare de 689,3 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Putna.
Conducătorul auto a fost sancționat conform procesului verbal de constatare a contravenției silvice conf. art. 19 din Legea 171/2010.


Mandat pus în executare de polițiști

La data de 29.07.2022, orele 15.55, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea a fost sesizată prin intermediul ofițerului de serviciu din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți, cu privire la emiterea de către Judecătoria Rădăuți a mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 278/2002 din data de 29.07.2022, prin care un bărbat din comuna Marginea, județul Suceava, a fost condamnat la 1 an și 6 luni închisoare.
Având în vedere mandatul de executare a pedepsei închisorii, lucrătorii de poliție s-au deplasat la domiciliul inculpatului, ocazie cu care l-au identificat și l-au preluat în vederea încarcerării.
La nivelul subunității s-a format escortă care l-au condus pe condamnat la Penitenciarul Botoșani.


Ordin provizoriu de protecție emis de polițiști

La 29.07.2022, în jurul orei 1530, polițiștii din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Vama, aflați în serviciul de patrulare și permanență pe raza secției au fost sesizați prin apel telefonic, despre faptul că se aud țipete și larmă dintr-un bloc din localitatea Molid.
Având în vedere cele sesizate, polițiștii s-au deplasat cu celeritate la fața locului, respectiv la domiciliul comun al unei familii din com. Vama, unde a fost identificat un bărbat de 57 ani și soția acestuia de 47 ani.
Din discuțiile purtate cu cei doi, a rezultat faptul că femeia, întorcându-se la domiciliul comun, de la serviciu a fost întâmpinată de soțul său, care se afla sub influența băuturilor alcoolice și care a început să provoace scandal.
Pe fondul disputei, femeia a fost înjurată, amenințată, dar și lovită.
A fost aplicat formularul de risc, fiind întrunite condițiile pentru eliberarea ordinului de protecție provizoriu.
Având în vedere cele de mai sus, a fost emis ordinul provizoriu de protecție din data de 29.07.2022.
De asemenea, persoana vătămată a fost îndrumată să se adreseze la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc în vederea eliberării unui ordin de protecție, precum și la un cabinet medico-legal, în vederea eliberării unui certificat medico-legal.
Totodata, agresorul a fost transportat la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc unde a fost internat.
Femeia a formulat plângere penală împotriva soțului său, sens în care a fost întocmit dosar penal, urmând a se efectua cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de „Violență în familie” și ,,Amenințare’’, faptă prevăzută și pedepsită de art. 199, alin. (1) raportat la art. 193, alin.(1) din Codul Penal și de art. 206, al.1 cu aplicarea art.38, al .1 din Codul Penal.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 29.07.2022, ora 13.39, un bărbat de 27 ani din mun. Suceava, jud. Suceava, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe bld. 1 Decembrie 1918 din mun. Suceava, având direcția de deplasare dinspre bld. 1 Mai spre bld. Sofia Vicoveanca, pe banda II de circulație, l-a acroșat pe un bărbat de 32 ani din com. Vaideeni, jud. Vâlcea, care s-a angajat regulamentar pe trecerea pentru pietoni.
Conducătorul auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar ulterior i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
La unitatea medicală, victimei i s-au acordat îngirjiri medicale și a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul savârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. (2), (3) din Codul Penal.


La 29.07.2022, ora 14:20, un bărbat în vârstă de 73 de ani, în timp ce conducea autoturismul pe strada Calea Transilvaniei din municipiul Câmpulung Moldovenesc, direcţia de deplasarea comuna Vama spre comuna Pojorâta, a intrat în coliziune cu un autotursim care rula în fața sa.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a două persoane.
Conducătorii auto a fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, dupa care li s-au recoltat cate o probă biologică de sânge în vederea determinării alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul savârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. (2), (3) din Codul Penal.


Dosare penale la regimul rutier

La 29.07.2022, ora 20:10, patrula din cadrul S.P.R.1 Vadu Moldovei, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe raza com. Fântâna Mare, jud. Suceava, pe DN 155P, a oprit pentru control autoturismul condus de către un minor de 17 ani din com. Vadu Moldovei.
S-a procedat la interogarea bazelor de date constatându-se că șoferul nu deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.
Pasager al autoturismului și proprietar al acestuia, se afla tatăl conducătorului auto, respectiv un bărbat de 56 ani, care a declarat faptul că a încredințat autoturismul cu voia sa minorului, deși cunoștea faptul că acesta nu posedă permis de conducere.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și încredințarea vehiculului spre a fi condus de către o persoană fără permis, ce va fi soluționat procedural de lucrătorii P.P Fântâna Mare.


La 29.07.2022, în jurul orei 2315, un echipaj de poliție din cadrul Poliției Municipiului Vatra Dornei, în timp ce desfășura activități specifice pe DN 17 Poiana Stampei, în cadrul Planului de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, au depistat un autoturism care circula cu viteza de 83 km/h în localitate.
S-a procedat la oprirea autoturismului, iar în urma verificării conducătorului auto, s-a constatat că acesta este un tânăr de 18 ani, din comuna Poiana Stampei și nu deține permis de conducere auto. În urma testării cu aparatul etilometru, s-a constatat că șoferul, avea o concentrație de 0,23 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Având în vedere cele constatate a fost întocmit dosar de cercetare penală conform art. 335 alin. 1 din Cod Penal iar cercetările sunt efectuate de către lucrătorii Compartimentului Rutier Vatra Dornei. De asemenea, conducătorul auto a fost sancționat contravențional, pentru faptul că a condus autoturismul în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice.


La 30.07.2022, ora 05:19, lucrătorii de poliție din cadrul Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta, efectuând activități de control și supravegherea traficului rutier pe DJ 175 din comuna Moldova Sulița, jud. Suceava au oprit pentru control autoturismul condus de un bărbat de 60 ani din comuna/sat Moldova Sulița. În continuare acesta a fost suspus unei testări cu aparatul etilometru iar conform testului a reieșit o valoare de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul fost condus la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, unde i-au fost prelevate două mostre de sânge, de către cadrele medicale.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art.336 alin.1 din Codul Penal.
Mai nouă Mai veche