Ce ajutoare a trimis România Ucrainei de la începutul războiului. Prin hub-ul din Suceava au trecut bunuri de aproape 1,5 milioane euro

Guvernul României a oferit mai multe tipuri de ajutoare, de la produse alimentare, produse medicale, ambulanţe şi combustibil până la produse de cazarmament. Prin hub-ul umanitar de la Suceava, autorităţile şi societatea civilă au oferit bunuri în valoare de aproape 1,5 milioane de euro.

„În urma crizei umanitare generate de agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, atât ţările NATO, cât şi cele din Uniunea Europeană, au demonstrat solidaritate cu poporul ucrainean şi cu guvernul său. România sprijină pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, atât la nivelul NATO, cât şi prin mecanismele UE, sunt întreprinse eforturi pentru a sprijini ţara vecină, cu echipament militar suplimentar, asistenţă financiară şi ajutor umanitar, inclusiv provizii medicale pentru a ajuta forţele ucrainene. Autorităţile ucrainene, partenerii din UE şi aliaţii din NATO au indicat în numeroase ocazii semnificaţia ajutorului acordat de ţara noastră unui stat vecin în faţa unei agresiuni fără precedent”, se arată într-un răspuns al Guvernului pentru Main News.

Potrivit sursei citate, în Ucraina au fost trimise: diferite tipuri de medicamente (analgezice – 11.900 bucăţi, antiinflamatoare 12.000 bucăţi, antibiotice 10.000 bucăţi) şi dezinfectanţi 7.340 litri; alimente 44.005 kg/litri, bunuri de cazarmament (paturi, saltele, pături, cearşafuri, perne/feţe de pernă) 4.000 bucăţi şi combustibil 1.000 tone; 11 ambulanţe, tip A si B; combustibil 311.436 litri/tone; 80 kg produse medicale; conserve, ulei rafinat, paste făinoase, lapte praf, mălai, făină, zahăr, orez, apă, combustibil şi produse de cazarmament (paturi, saltele, pături, cearşafuri, perne/feţe de pernă), în valoare de 9,8 milioane de lei – imunoglobulină umană. 

De asemenea, prin intermediul Centrului logistic (HUB) din Suceava, statul român, împreună cu societatea civilă, a oferit Ucrainei bunuri în valoare de 1.499.192,94 euro.

Cel mai mare a fost un transport umanitar constând în medicamente şi materiale sanitare în data de 13.05.2022 – Fundaţia Crucea Roşie – valoare de 615.956,58 euro.

De asemenea, în ce priveşte sprijinul oferit pe teritoriul României, Guvernul a mai precizat că, în conformitate cu prevederile OUG nr. 15 din 27 februarie 2022, până la data de 04.07.2022, România a oferit sprijin şi asistenţă umanitară cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, constând în cazare şi hrană, în valoare totală de 89 milioane de lei.
Mai nouă Mai veche