Ce fel de anvelopă vi se potrivește: de buget, medie sau premium?

 


Atunci când vine vorba despre elemente de siguranță, nu ar trebui să țineți cont de factorul financiar. Cu toate acestea, deseori, componenta economică este foarte importantă. De aceea vom aborda tema anvelopelor de buget, medii sau premium. Care sunt cel mai potrivite?

Alegerea unor anvelope în funcție de clasificarea economică a acestora (buget/medii/premium) trebuie făcută în funcție de trei elemente importante: utilizarea vehiculului, performanțele acestuia și stilul de conducere. Astfel, cu cât o mașină este utilizată mai mult în mediu urban, dispune de un motor mai slab și este la viteze scăzute de către un șofer calm, cu atât șansele ca o anvelopă de buget să fie o alegere logică sunt mai mari. Pe de altă parte, o mașină performantă, condusă în regim extraurban la viteze de peste 90 km/h de către un șofer mai sportiv, va trebui să aleagă anvelope premium.

Veti constata că unele anvelope premium au indici de aderență mai scăzuți decât unele anvelope medii. Acestea sunt în general pneuri cu o rezistență mare la uzură, care pot acoperi multe zeci de mii de kilometri înainte să necesite a fi schimbate. De asemenea, unele anvelope medii pot asigura aderență și confort acustic la fel ca unele premium, dar este puțin probabil să aibă aceeași rezistență la uzură.

Rulajul anual

Un indicator obiectiv este numărul de kilometri pe care-l parcurgeți anual cu mașina. Sub 10.000 km, este acceptabil să vă orientați spre un set de anvelope de buget. Între 10 și 20.000 km, puteți apela cu încredere la un set de pneuri medii, dar orientați-vă în funcție de clasele de aderență și confort acustic pe care le oferă.

Peste 20.000 de km în schimb, ar trebui să mergeți cu anvelope premium. Acestea nu doar că vor rezista mai bine câțiva ani, dar vor oferi și mai multă siguranță rutieră. De asemenea, orientați-vă și în funcție de indicii înscriși pe anvelopă. La acest parcurs anual deja se poate face simțită și influența indicelui de consum de carburant care, de asemenea, este înscris pe eticheta pneului.

Performanța vehicululuiO altă caracteristică importantă este performanța vehiculului. Indiferent de câți kilometri parcurgeți cu mașina, dacă aveți sub capotă mai mult de 200 CP, nu ar trebui să vă uitați decât la pneuri performante premium. Dacă, dimpotrivă, motorul mașinii dumneavoastră dezvoltă mai puțin de 80 CP, puteți recurge la o anvelopă de buget. Prin urmare, cam orice este cuprins între 100 și 200 CP și nu este mașină sport poate merge fără probleme cu anvelope medii.

Stilul de condus

Cel mai dificil este să vă apreciați stilul de condus între calm și sportiv. Aici se poate face o estimare în funcție de cât de des trebuie să schimbați plăcuțele de frânare. Dacă trebuie să le schimbați o dată la 20.000 km, atunci este clar că trebuie să vă orientați spre anvelope performante. Între 20 și 40.000, puteți alege cu încredere pneuri medii. Dacă, în schimb, sunteți dintre cei care reușesc să ruleze cu un set de plăcuțe de frâne mai mult de 50.000 km, felicitări! Înseamnă că nu aveți nevoie de anvelope premium și că puteți lua anvelope de buget (inclusiv anvelope all-season).

La final, vedeți unde vă situați la fiecare punct. Dacă la două din trei bifați o categorie de anvelope recomandate, atunci veți înțelege cu ușurință unde vă situați. Puteti oricand sa apelati la unul dintre consultantii anvelope.ro

Niciun comentariu

Un produs Blogger.