Coduri galbene de caniculă, dar și furtuni, marți, în județul Suceava

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți, două avertizări meteorologice valabile inclusiv pentru județul Suceava pentru caniculă, dar și pentru furtuni. 

Cod galben de caniculă

Prima avertizare vizează aproape întregul teritoriu al țării, inclusiv jumătatea de est a județului Suceava, este valabilă pentru ziua de marți și se referă la un val de căldură și disconfort termic ridicat.

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade.

Pentru câteva județe din vest avertizarea este de Cod Portocaliu, pentru val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat. Conform meteorologiclor, marți, 5 iulie, în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile maxime se vor apropia de recordurile absolute ale datei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade.


Cod galben de furtuni

De marți după-amiază, începând cu 12:00, până miercuri la 20:00, jumătatea de nord a țării se află sub o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, marți, 5 iulie, în sud-vest, în zona montană și submontană, iar la noapte și miercuri treptat și în vest, centru, nord, nord-est și sud. Vor fi averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...35 l/mp.

Județele din sud-est se află sub avertizare meteorologică Cod Portocaliu. Conform meteorologilor, în după-amiaza zilei de marți, 5 iulie, local în Oltenia, în nordul Munteniei și în Carpații Meridionali, apoi și în Banat, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70...80 km/h și izolat 90 km/h) și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35...40 și pe arii restrânse 50...60 l/mp.
Mai nouă Mai veche