Individul care a atacat turiștii din mocănița de la Moldovița și le-a tăiat cauciucurile de la mașini, condamnat cu suspendare

Individul care le-a vandalizat mașinile unor turiști din Botoșani, care intenționau să meargă cu Mocănița de la Moldovița, din județul Suceava, a fost condamnat la doi ani și trei luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Acuzat de distrugere și semnalizare falsă, bărbatul, Vasilică Tcaciuc va fi supus unui termen de supraveghere de trei ani, timp în care va trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de judecători. În plus, el va trebui să-i plătească daune de 1.000 de lei unui turist și să achite cheltuielile de judecată. Sentința definitivă a fost pronunțată vineri, 22 iulie 2022.

Scandalul de proporții a avut loc pe 17 iunie 2019, când între Vasilică Tcaciuc și mecanicul trenului „Mocănița” a reizbucnit o situație conflictuală mai veche datorată unor neînţelegeri privind unele spaţii comerciale aflate în vecinătatea Gării Moldoviţa. Când garnitura de tren revenea din localitatea Argel către localitatea Moldoviţa, mecanicul de locomotivă a observat lângă calea ferată, parcat în perimetrul acesteia, un autoturism Ford Galaxy şi, întrucât trenul nu putea să îşi continue deplasarea datorită autoturismului, mecanicul a frânat, iar în urma unui schimb de replici, Vasilică Tcaciuc a început să profereze tot felul de expresii injuriase, scena scandalizându-i pe turiștii din tren.

Ulterior, suceveanul s-a deplasat în zona kilometrului 7, unde a blocat din nou linia de tren, scenele repetându-se. Mai mulţi turişti au coborât din vagoane şi între individul băut şi violent şi călătorii din tren s-au schimbat câteva replici şi lovituri, turiştii solicitând intervenţia poliţiei prin intermediul unui apel la 112. Când într-n final trenul a plecat, la kilometrul 4, pe calea ferată au fost găsiți mai mulți bolovani.

Între timp, Vasilică Tcaciuc a plecat acasă, a lăsat mașina și a luat o bicicletă cu care a plecat până în Gara Moldovița, unde, înarmat cu un cuțit, a spart anvelopele la mai multe autoturisme care aparțineau turiștilor aflați în tren. După ce a vandalizat mașinile, individul a aruncat cuțitul și a dispărut. Printre cei păgubiţi s-au aflat mai multe persoane din Botoşani, Galaţi, Iaşi şi Bucureşti, cinci dintre acestea formulând plângere la poliţie.

„Nimeni, dar nimeni nu ne-a dat importanţă”

Turiştii s-au declarat scandalizaţi de cele întâmplate şi au acuzat lipsa totală de reacţie a celor responsabili cu siguranţa oamenilor. Printre cei care au reacţionat s-a aflat şi botoşăneanca Diana D., care s-a declarat nemulţumită de modul în care au tratat autorităţile incidentul violent.

„Nimeni, dar nimeni nu ne-a dat importanţă. Mecanicul de locomotivă a revenit cu un Mercedes 4 ori 4, ostentativ pentru oamenii care nu aveau cu ce pleca de acolo. Ne-a spus că nu are ce să facă. Nici el, şi nici patronul austriac. Şoferii şi-au schimbat roţile în ploaie, au încercat să discute cu unul şi cu altul şi, în cele din urmă, au plecat, pentru că nu poţi sta prea mult într-un loc în care nu eşti dorit“, a scris atunci pe Facebook Diana D., una dintre victimele atacului cu pietre.

Vasilică Tcaciuc a negat acuzațiile

Inițial, Vasilică Tcaciuc a respins toate acuzațiile, însă anchetatorii au ridicat mai multe imagini surprinse de camere de supraveghere în care se vede limpede și clar cum a acționat bărbatul. Ba mai mult, au existat și câțiva martori oculari care l-au văzut în „acțiune”, dar nu au avut curajul să intervină de frica unor răzbunări.

A urmat procesul, iar în ianuarie 2022 suceveanul a fost condamnat în primă instanță de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. Hotărârea a fost atacată însă cu apel, așa se face că decizia definitivă a fost pronunțată abia vineri, de Curtea de Apel Suceava, care a menținut hotărârea instanței de fond. Prin urmare, în ciuda celor întâmplate, bărbatul a scăpat de pușcărie, beneficiind de clemența magistraților.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.