Județul Suceava, primul loc în țară la consumul de carburant în localități și zone urbane, conform unui studiu realizat de CNAIR

Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN) al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a calculat, în premieră, consumul de carburant pe rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale, dar și tipul carburantului folosit.

Peste 4,2 milioane de litri de combustibil sunt consumați în fiecare zi pe autostrăzi și drumuri naționale în zonele locuite (localități și zone urbane). Județele fruntașe pentru consum total de carburant în zone locuite sunt Suceava, Cluj și Bacău, potrivit unei hărți publicate luni de CNAIR.

De asemenea, CESTRIN mai arată că, în decursul unui an, motorina reprezintă 79% din carburantul consumat pe întreaga rețea însemnând 4,3 miliarde litri.

Județe fruntașe pentru consum total de carburant în zone locuite:
1. Suceava: 198.979 litri
2. Cluj: 194.347 litri
3. Bacău: 190.864 litri

Județe fruntașe pentru consum total de motorină în zone locuite:
1. Suceava: 159.664 litri
2. Bacău: 158.204 litri
3. Prahova: 154.701 litri


În zonele nelocuite, cel mai mare consum total de carburant este îrnegistrat în județele Ilfov, Prahova și Cluj. 

Judeţe fruntaşe pentru consum total de carburant în zone nelocuite:
1. Ilfov: 513.896 litri
2. Prahova: 384.996 litri
3. Cluj: 360.562 litri

Analiza complexă a fost realizată pe baza rețelei de autostrăzi și drumuri naționale de la nivelul anului 2019, unde metodologia de calcul a consumului de combustibil a ținut cont de toți parametrii rețelei rutiere și a volumului de trafic provenit din media zilnică anuală. Exemplu: compoziție a flotei de autovehicule naționale, viteza reală de deplasare, curbe, viteză, consum pe categorii de vehicule, restricții și limitări de viteză de circulație la nivelul rețelei de drumuri, explică reprezentanții CESTRIN.

Valorile de consum de combustibil au fost determinate cu ajutorul softului VISUM, luând în considerare volumele de trafic din Modelul Național de Transport gestionat de CESTRIN.

Toate datele privind consumurile pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi au fost prelucrate prin rularea unor instrumente de analiză spațială avansate, utilizând infrastructura de date geospațiale (GIS) de care dispune CESTRIN. Este vorba despre o rețea de drumuri naționale și autostrăzi împărțită în nu mai puțin de 25.000 de tronsoane specifice, unde fiecărui tronson îi este atribuit un volum important de informații.

Practic, cele peste 25.000 de tronsoane inițiale au fost intersectate geometric cu limitele administrative oficiale ale județelor puse la dispoziție de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, rezultând o împărțire a tronsoanelor aferentă fiecărui județ.

Pentru fiecare link, din cele 25.000 care intersectează limitele de județ s-a făcut o segmentare, cu încadrarea fiecăruia din link-urile rezultate în județul corespunzător. În acest mod a rezultat o acuratețe foarte mare în analiză, mai spun autorii analizei.

Fiecărui link, dintre cele 25.000 de tronsoane (inclusiv cele segmentate), i s-a stabilit originea într-un județ sau altul. În final, pentru fiecare județ s-a calculat consumul de motorină și benzină și cumulat (benzină + motorină) în baza linkurilor asociate județului, ca însumare a consumurilor pe fiecare link în parte din rețeaua rutieră națională.
Mai nouă Mai veche