VIDEO Dosarul Mafiei Freonului a fost îngropat de autorități la Parchetul Rădăuți

Cazul contrabandei cu freon descoperit de Agenția de Investigații de Mediu (EIA – Enviromental Investigation Agency), un ONG cu sediul la Londra, a ajuns la Parchetul Judecătoriei Rădăuți, o unitate de un parchet cu șapte procurori din județul Suceava, potrivit unui răspuns pentru G4media.ro al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Ministerul Mediului a sesizat DNA

În octombrie anul trecut, ministerul Mediului a sesizat DNA cu privire la rețelele de corupție și contrabandă cu freon devoalate de activiștii britanici în iulie anul trecut.

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMPA) a primit încă de anul trecut atât raportul, cât și documentarul video aferent investigației derulate de EIA (Agenția de Investigații de Mediu). Având în vedere că în cadrul investigației sunt obținute declarații ale traficanților din care reiese că aceștia reușesc să introducă ilegal în țară gaze fluorurate cu complicitatea lucrătorilor vamali, MMAP a sesizat autoritatile competente (DNA) pentru efectuarea cercetarilor specifice”, se arată într-un răspuns al ministerului Mediului pentru G4media.ro.


DNA a trimis cazul la DNA Suceava, care l-a declinat la Parchetul Judecătoriei Suceava

Mai departe, DNA a trimis cazul la DNA Suceava.

„Cu referire la sesizarea la care faceți referire, se confirmă că aceasta a fost transmisă către DNA, fiind ulterior repartizată spre soluționare Serviciului teritorial Suceava. După verificarea aspectelor menționate în sesizare, s-a constatat ca acestea nu se circumscriu competenței de soluționare aplicabile Direcției Naționale Anticorupție, iar ca urmare, la data de 13.12.2021, sesizarea respectivă a fost trimisă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava”, a răspuns DNA la solicitarea G4media.ro.


Parchetul Judecătoriei Suceava a declinat la Parchetul Judecătoriei Rădăuți

Apoi, în februarie 2022, Parchetul Judecătoriei Suceava a trimis dosarul la Parchetul Judecătoriei Rădăuți. 

„Lucrarea a fost înregistrată sub nr. 881/VIII/1/2021 și a fost înaintată la IPJ Suceava – SAESP (Serviciul Arme, Explozibili și Substanșe Periculoase – n.r.) pentru verificări. În urma acestora, s-a stabilit competența teritorială de supraveghere a cercetărilor a Parchetului de pe langă Judecătoria Rădăuți, (…), unitate la care cauza a fost înregistrată sub numărul 367/P/2022 din 03.02.2022. În prezent cauza este instrumentată de SAESP din cadrul IPJ Suceava, sub supravegherea PJ Rădăuți”, se arată în răspunsul Parchetului Judecătoriei Suceava pentru G4media.ro.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Rădăuți, dosarul este „în lucru” la procurorul Viorel Damu, care „se pregătește să dea soluție”.

Activiștii de mediu cer implicarea Laurei Codruța Kovesi

La 2 august 2022, Agenția de Investigații de Mediu de la Londra a cerut Parchetului European să ancheteze rețelele de contrabandă cu freon din România. Activiștii de mediu îi cer Laurei Codruța Kovesi să se implice pentru că – spun ei – autoritățile de la București nu au făcut nimic.

„În septembrie anul trecut, am cerut public autorităților române să ia măsuri. Până acum nu am primit nicio informație despre vreo acțiune a instituțiilor de aplicare a legii”, a declarat pentru TVR Fionnuala Walravens, activist de mediu la EIA (Enviromental Investigation Agency) Londra.

„Ne confruntăm cu o criză a schimbărilor climatice și începem să înțelegem că aceste crime de mediu au un cost uriaș asupra mediului. Așa că sper ca Parchetul European să se implice”, a adăugat Fionnuala Walravens.

Contrabanda cu freon, devoalată

Activiștii de mediu de la Londra au realizat anul trecut o investigație de presă pe tema contrabandei cu freon. Au arătat cum buteliile cu freon aduse din China, prin Ucraina sau Turcia, intră în Uniunea Europeană, prin România. Pe sub mână, prin corupție. Activiștii au filmat cu camera ascunsă mai multi traficanți cum sunt Cristi din Suceava sau George Dică din București.

„Reporter EIA: Ai gaz?

Cristi: De care?

Reporter EIA: 404 (un tip de freon foarte toxic – n.r.)?

Cristi: Da, este.

Reporter EIA: 134 (idem – n.r.)?

Cristi: 134, nu. Dar dacă dau un telefon – două…dar fără 550 (lei – n.r.) nu-l dau…”
, este un dialog dintre reporterul EIA și contrabandistul Cristi din Suceava surprins de camera ascunsă.

„Asta mi-a zis. Eu dau șpagă 30 de euro pentru fiecare butelie ca să treacă. Direct la Vamă!”, spune și traficantul George Dică din București.


Context:
Freonul este un gaz cu efect de seră foarte nociv pentru mediu. Este folosit pentru aparatele de aer condiționat, vitrine frigorifice sau autovehicule. Uniunea Europeana încearcă să reducă utilizarea lui până în 2030 și să încurajeze alternative mai prietenoase pentru mediu, cum ar fi variante mai ecologice de hidrofluorocarburi (HFC sau, mai simplu, freon) sau alte variante de răcire precum răcirea geotermala. UE a impus cote de import și a stabilit producători și comercianți strict reglementați.

Comerțul ilegal cu HFC nu numai că pune în pericol realizarea obiectivelor climatice ale UE, dar a dus și la pierderea a aproximativ 77 de milioane de euro pe an din TVA și taxe vamale, potrivit EIA. Raportul EIA a comparat datele raportate în temeiul Regulamentului UE privind gazele fluorurate cu datele comerciale și cu alte surse de informații, estimând că volumul de HFC introduse ilegal în UE prin contrabandă se ridică la 20-30% din comerțul legal. Pierderile suferite de întreprinderile care operează în legalitate sunt semnificative, notează agenția. În 2020, primii cinci mari producători de HFC din Europa au estimat că importurile ilegale echivalează cu aproximativ 500 milioane de dolari în profituri pierdute pe an.

Ministerul Mediului, Vama și Garda de mediu susțin și că încearcă să găsească soluții pentru combaterea importurilor ilegale. „Suplimentar s-a inițiat modificarea cadrului legislativ național pentru creșterea cuantumului amenzilor și chiar trecerea anumitor fapte în sfera infracțiunilor care se supun legii penale”, a arătat Ministerul mediului.

În urma cu 3 ani, autoritățile române au reușit, la sesizarea OLAF, să facă o captură a 76 de tone de gaze fluorurate cu efect de seră. Era un transport din China prin Turcia și urmau să ajungă la 5 firme din Romania. Gazele ar fi avut un impact uriaș potențial de încălzire globală, echivalentul a 170.000 tone metrice de dioxid de carbon.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.