Guvernul a scumpit taxele pe muncă. De astăzi, angajatorii plătesc impozit de salariu minim pe economie și pentru angajații part-time

Guvernul a scumpit taxele pe muncă. Angajatorul trebuie să achite taxe la nivelul salariului minim pentru angajaţii care lucrează part-time, dacă valoarea salariului cumulat obţinut de aceştia este mai mică decât salariul minim brut. 

Prevederea nu se aplică elevilor şi studenţilor de până la 26 ani, ucenicilor mai mici de 18 ani sau pensionarilor cu limită de vârstă. 

Consultanţii fiscali avertizează că măsura va duce la încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă şi implicit, la creşterea ratei şomajului. 

Specialiştii susţin, într-o scrisoare deschisă transmisă ministrului finanţelor, că măsura încurajează munca la negru, nu ţine cont de realităţile pieţei muncii şi intervine în modul în care întreprinzătorii îşi organizează afacerile, prin creşterea forţată a costului muncii. 

Camera Consultanţilor Fiscali le propune autorităţilor, în contrapartidă, aplicarea unei baze de calcul pentru CAS şi CASS în funcţie de salariul realizat şi nu în funcţie de salariul minim brut pe ţară, concomitent cu îmbunătăţirea şi eventual înăsprirea legislaţiei prin care se sancţionează munca la negru.
Mai nouă Mai veche