Expoziție dedicată Sfântului Ioan cel Nou la Biblioteca Națională

Expoziția de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava - o istorie în imagini de patrimoniu mondial” a fost vernisată la București, în foaierul Bibliotecii Naționale a României, în data de 27 septembrie 2022. Publicul a putut admira fresce cu reprezentări ale Sfântului Ioan cel Nou în pictura mănăstirilor și bisericilor din Moldova și, nu în ultimul rând, cu ilustrări ale vieții sale din Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

La eveniment au participat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor; Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților; Preasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului; pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor Lumina; prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României; stareți și preoți din întreaga țară, oameni de cultură și iubitori ai patrimoniului național. Evenimentul a fost deschis de prof. Adrian Cioroianu, care în calitate de gazdă a rostit un cuvânt de bun-venit pentru întregul public, apreciind expoziția ca fiind o frumoasă activitate dedicată patrimoniului național integrat în patrimoniul mondial UNESCO, care face cunoscute bogățiile zonei Sucevei. Moderatorul serii a fost arhidiacon lect. univ. dr. Vasile Demciuc, care în alocu­ți­u­nea sa a vorbit despre cinstirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, vechea Catedrală Mitropolitană a Țării Moldovei. De la sosirea lor în țară și până în anul 1686 (când, în împrejurări politice neprielnice, au fost duse într-un lung exil polonez), moaștele Sfântului Ioan cel Nou s-au aflat neîntrerupt în Catedrala Mitropolitană de la Suceava. Numeroase reprezentări ale acestuia - fie că este vorba despre ilustrări ale martiriului, de frumoase portrete sau de diferite scene legate de cinstitele moaște - au decorat câteva dintre cele mai importante edificii de cult moldovenești din perioada medievală și premodernă. Adevărate capodopere, unele dintre ele fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, ducând astfel pretutindeni, în imagini, frumusețea bisericilor pictate din nordul Moldovei și istoria mucenicului de la Suceava.

PS Părinte Timotei Prahoveanul a citit mesajul transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Binecuvântare pentru o frumoasă cooperare”.

„Moştenirea Mușatină - Istorie, credinţă, cultură”

În continuare, PS Părinte Damaschin Dorneanul a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, precizând: „Expoziția foto­grafică «Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava - o istorie în imagini de patrimoniu mondial», realizată de Sectorul media al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, coordonat de către părintele consilier Ștefan Mihalcea, reunește reprezentări iconografice inedite ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou surprinse prin aparatul foto de către domnişoara Irina Ursachi la mănăstirile Bistrița, Voroneț, Dobrovăț, «Sfântul Ioan cel Nou»-Suceava, Arbore, Mol­dovița, Humor, Sucevița, Dragomirna și în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Această expoziție se adaugă simpozionului care s-a desfășurat în aula Universității «Ștefan cel Mare și Sfânt» din Suceava, în perioada 15-16 septembrie, sub egida «Moştenirea Mușatină - Istorie, credinţă, cultură», organizat cu sprijinul Ministerului Culturii sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, precum și celorlalte evenimente culturale desfășu­rate de la începutul anului”.

Despre importanța acestor reprezentări ale Sfântului Ioan cel Nou surprinse în fotografii a vorbit lector univ. Elena Firea de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, consultantul științific al expoziției: „Aceste reprezentări în evoluția lor sunt în strânsă legătură cu evoluția cultului, iar acesta răspunde nece­sităților momentului, fiind învestit cu semni­ficații diferite în funcție de situația politică și istorică. Dacă în primele imagini Sfântul Ioan cel Nou este reprezentat ca un mucenic, în timpul lui Petru Rareș el este reprezentat ținând în mână o spadă, care este un atribut al sfinților militari, deși el nu a fost un sfânt militar”.

Evenimentul a fost completat cu un emoțio­nant concert de muzică psaltică susținut de Grupul psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.