Peste 350 de polițiști suceveni au participat la deschiderea noului an școlar

În contextul începerii anului şcolar 2022/2023 conducerea IPJ Suceava a solicitat luarea unor măsuri suplimentare specifice care să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

În acest sens, s-a dispus ca patrulele de poliţie să fie prezente în zona şcolilor, fiecare unitate de învăţământ fiind dată în responsabilitatea unui poliţist de proximitate sau care are atribuţii pe această linie şi care are îndatorirea de a monitoriza în permanenţă evenimentele din zona şi a asigura ordinea şi liniştea publică. Unităţile de învăţământ au fost incluse în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. De asemenea, la fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate, pentru o mai bună comunicare şi relaţionare.

În data de 5 septembrie la toate unităţile şcolare a fost asigurată prezenţa unui poliţist care a prezentat mesajul instituțional cu ocazia deschiderii anului şcolar 2022/2023 şi a promovat recomandări cu caracter preventiv. Peste 350 de poliţişti suceveni au participat la deschiderea noului an 2022/2023.

Echipajele de poliţie vor fi prezente în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, comanda IPJ Suceava a dispus supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.

Întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii, se vor efectua patrulări în zona şcolilor şi când elevii nu au cursuri, în vederea gestionării eficiente a fenomenului infracţional şi impunerii unui climat de siguranţă în aceste zone.

De asemenea, s-a solicitat identificarea şi controlarea tuturor unităţilor economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor.

Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la secţiile şi posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi.

În anul şcolar 2022/2023 poliţiştii de prevenire suceveni vor iniţia campanii şi proiecte de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor şi acţiuni de prevenire a violenţei în mediul şcolar.

La nivelul judeţului Suceava a fost încheiat un protocol de colaborare între IPJ Suceava şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, fiind constituit cadrul cooperării interinstituţionale.

Totodată, a fost iniţiat un nou Program de pregătire juridică şi antiinfracţională a elevilor 2022/2023. Lunar, specialiştii din cadrul Biroului Siguranță Școlară și Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor elabora teme de pregătire ce vor fi promovate la nivelul unităţilor de învăţământ în cadrul orelor de dirigenţie şi cu prilejul altor acţiuni cu caracter de informare şi prevenire.

Prevenirea victimizării copiilor urmare a accidentelor rutiere reprezintă o prioritate a poliţiei sucevene. O categorie specială de participanţi la traficul rutier o reprezintă copiii, care în contextul particularităţilor specifice vârstei, sunt vulnerabili la implicarea în accidente de circulaţie, reacţiile lor fiind imprevizibile pentru conducătorii auto.

Astfel, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.

Ţinem să mulţumim cadrelor didactice şi reprezentanţilor mass-media pentru buna colaborare de pe parcursul anului 2022/2023 – rezultatele evidenţiindu-se în gradul de siguranţă al elevilor şi în lipsa unor evenimente negative, conducerea IPJ Suceava abordând problematica siguranţei unităţilor de învăţământ prin transparenţă totală şi corecta informare a opiniei publice cu privire la măsurile întreprinse şi evoluţia fenomenului.
Mai nouă Mai veche