Plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, prelungită până la 31 august 2023

Guvernul a extins perioada plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale de la 1 aprilie 2023 până la 31 august 2023. De asemenea, Executivul a stabilit pentru furnizori un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrică la 1.300 de lei. „Tranzacţiile succesive, care au crescut preţul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, vor fi dur sancţionate cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziţie”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu a prezentat principalele modificări aduse OUG 27:

  • Schema de protejare a populaţiei, prelungită. Am aprobat modificările la OUG 27. Se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei până în data de 31 august 2023. Altfel spus, schema de protejare a populaţiei şi a mediului economic se extinde până la 31 august 2023.
  • Plafon maxim de decontare. Pentru a încuraja furnizorii să achiziţioneze energie ieftină, s-a stabilit un plafon maxim de decontare al MW-ului de energie electrică de maxim 1300 lei. Furnizorul nu va mai primi decontare pentru sumele care depăşesc 1300 lei.
  • Tranzacţiile succesive, sancţionate dur. Tranzacţiile succesive, care au crescut preţul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, vor fi dur sancţionate cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziţie.
  • Vânzare a energiei pe termen lung şi contracte bilaterale. Statul, acolo unde este acţionar, se va asigura că vânzarea energiei va fi pe termen lung, pe 5 ani de zile, cu scopul de a asigura predictibilitatea preţului şi pentru a elimina speculaţiile din piaţă. Ne vom asigura ca furnizorii şi distribuitorii vor putea să-şi asigure clienţii finali şi consumul tehnologic prin contracte bilaterale. Până la 1 noiembrie trebuie să existe asemenea strategii de vânzare.
  • Plafoanele de consum pentru populaţie se menţin şi la energie electrică şi la gaze. Cei care au un consum cuprins între 0-100 KWh vor plăti 0,68 de lei/kWh. Cei care consumă între 100,01- 300 KWh vor plăti un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăşi 255 kWh/lună va fi facturat la preţul din contractul semnat cu furnizorul. Prin această decizie vrem să stimulăm populaţia să facă o economie a consumului. La gaze naturale rămâne preţul maxim 0,31 de lei/kWh valabil fără un plafon de consum. Pentru populaţie, preţul la gaze naturale este reglementat, producătorii având obligaţia să vândă gazul natural furnizorilor de clienţi casnici cu 150 de lei/MW. Această reglementare este valabilă- la acelaşi preţ- şi pentru producţia de energie termică pentru CET-uri.
  • Protecţie pentru mediul economic şi instituţiile publice. Spitalele publice şi private, învăţământul public şi privat, furnizorii publici şi privaţi de servicii sociale au un plafon de 1 leu kWh indiferent de cantitatea de energie electrică consumată. Ceilalţi: IMM-urile, industria alimentară, alt gen de instituţii publice vor fi sprijinite cu 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încuraja, şi la acest nivel, economisirea de energie. La gaze, pentru consumul non-casnic, vorbim de acelaşi plafon de 0,37 lei/ kWh pentru toţi cei care consumă până în 50.000 de MW anual”, a arătat Popescu.
Mai nouă Mai veche