Românii cumpără mai puține alimente. Volumul vânzărilor a scăzut cu 10% față de anul trecut

Institutul Național de Statistică anunță că, după primele șapte luni din 2022, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (încasările) au crescut ca serie brută cu +2,5%, față de iulie 2021. Evoluția este una slabă, pentru că în această perioadă prețurile au crescut în medie cu 14,9%, dar cu peste 16% în domeniul alimentar.

În cazul magazinelor alimentare, încasările au fost în iulie cu doar 3% mai mari decât în urmă cu un an, sugerând o scădere în volum a vânzărilor de peste 10%.

Magazinele care vând mărfuri nealimentare (fără benzinării) au avut încasări mai mari cu doar +1,4% față de iulie 2021, în timp ce hainele s-au scumpit în această perioadă cu mai mult de 5%, iar încălțămintea cu 6%.

Combustibilii (care includ carburanții) s-au scumpit în ultimul an cu peste 35%, dar încasările benzinăriilor au fost în iulie mai mari cu doar 3,7%. Însă benzinăriile vând și alte produse decât carburanți și determinarea scăderii volumului efectiv de benzină și motorină nu este corelat direct cu raportul dintre prețuri și totalul încasărilor raportate de statistica oficială.
Mai nouă Mai veche