Opera încântătoare a lui Mark Twain

Samuel Langhorne Clemens, mai cunoscut sub numele de Mark Twain, a fost un umorist, scriitor, editor, antreprenor, lector și editor american. Și-a publicat toate lucrările sub acest pseudonim și este considerat marele umorist al Statelor Unite. William Faulkner l-a numit „părintele literaturii americane”. El este faimos în primul rând pentru romanul său Aventurile lui Tom Sawyer, publicat în 1876. Considerat „marele roman american”, acesta conținea și o continuare intitulată Aventurile lui Huckleberry Finn.

Cititorii familiari cu inteligența operelor lui Mark Twain observă satira profundă care este prezentă în majoritatea romanelor sale. Și chiar dacă satira este unul dintre elementele comune folosite în toate lucrările, stilul său este unic. Alegerea atentă a cuvintelor/dicțiilor și descrierea clară oferă elemente de realism în romanele de aventură. Utilizarea repetată a satirei și a dialogurilor vernaculare, stilul de scris fără griji și eroii tineri sunt caracteristicile distinctive ale lui Mark Twain.



Mark Twain era cunoscut și ca un iubitor de poker. Obișnuia să piloteze bărci pe râul Mississippi, participând ocazional la o partidă de poker în timp ce echipajul său naviga. Pokerul este o disciplină care este practicată pe scară largă de oameni și care a evoluat de-a lungul anilor. De fapt, în zilele noastre, popularul joc are mai multe versiuni diferite, Texas Holdem fiind cea mai populară și cea mai jucată de către oameni. Nu se menționează cu exactitate care versiune i-a plăcut cel mai mult lui Twain, o persoană care a proclamat adesea că pokerul este un joc de îndemânare care permitea unei persoane să își dovedească valoarea, din punct de vedere social și intelectual, și îi provoca pe oameni să își recunoască valoarea.

Decorul romanelor lui Twain este deosebit de intens prin utilizarea imaginilor. Combinația de imagini și dialog creează un sentiment de realism decorurilor și personajelor, care le permite totodată cititorilor să ajungă la o mai bună înțelegere a poveștii. O relație interesantă între cele mai îndrăgite personaje și cititori se înfiripă.

Aventurile lui Tom Sawyer este o poveste bazată pe aventuri și necazuri. Există o vânătoare de comori și ucigași mereu pe fugă în această carte, care te vor vrăj, dacă vei ajunge în postura de cititor. Tom și fratele său vitreg, Sid, locuiau cu mătușa lor, Polly. Tom era un tânăr gălăgios care se trezea în mod constant în situații destul de incomode, care îl duceau la necazuri. Aceste situații sunt totuși extrem de amuzante.

Povestea lui Tom Sawyer este spusă într-o manieră atât de captivantă încât îți vei dori să o citești pe toată dintr-o singură lovitură. Personajele sunt vibrante, iar limbajul este simplu, distractiv și captivant. Dacă ești pregătit pentru o astfel de poveste plină de umor și groază, această carte nu te va dezamăgi.

Aventurile lui Huckleberry Finn a fost scrisă în două rafale scurte. Prima a fost în 1876, când Twain a scris 400 de pagini despre care i-a spus prietenului său că i-a plăcut „doar în mod tolerabil și ar putea, eventual, să ardă manuscrisul”. A încetat să lucreze la el timp de câțiva ani pentru a scrie Prinț și cerșetor și Viața pe Mississippi și pentru a-și reîncărca bateriile în Germania. În 1882, Twain a făcut o plimbare cu vaporul cu aburi pe Mississippi, de la New Orleans la Minnesota, cu o oprire în Hannibal, Missouri. Probabil că l-a inspirat, pentru că s-a cufundat în scris, pentru a da o formă finală lui Huckleberry Finn.

Mark Twain s-a bucurat de o creativitate fără margini și datorită ei a ajuns să creeze și antologia de proză scurtă intitulată Jurnalul lui Adam și al Evei. La baza ei stă o cantitate mare de umor și se poate întrezări și intenția unui eseu sociologic. Există un matriarhat, iar acesta e paradisul,  acolo unde Eva domnește peste tot, știe să țină lucrurile sub control, tocmai pentru ca paradisul să nu ajungă un întreg haos. Ea este capabilă să descopere potențialul tuturor. Adam o admiră în mod constant pe această zeiță, recunoscându-i toate abilitățile și calitățile, fiind ferm convins că totul s-ar schimba dacă ea nu ar fi în centrul atenției. Poate fi adevărat că această lucrare este presărată și de stereotipurile vremii, dar chiar și așa, contribuie mult la întregirea unui studiu general asupra bărbaților și femeilor.



Mai nouă Mai veche