„Umbre” și „Poveștile de luni”, dublă lansare de carte a scriitorului și jurnalistului Neculai Roșca

Vineri, 28 octombrie 2022, de la ora 15.00, în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, va avea loc o dublă lansare de carte a jurnalistului și scriitorului Neculai Roșca. Este vorba despre volumele de proză „Umbre” și „Poveștile de luni”. Cartea „Umbre” este prefațată de criticul literar Mircea A. Diaconu, prorector al Universității Ștefan cel Mare Suceava, iar prefața la „Poveștile de luni” este semnată de poetul, scriitorul și eseistul Alexandru Ovidiu Vintilă, președinte al Societății Scriitorilor Bucovineni.

Cele două volume vor fi prezentate publicului de către Alexandru Ovidiu Vintilă și Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, iar moderatorul evenimentului va fi profesorul Ovidiu Milici.

Mircea A. Diaconu: „Neculai Roșca va fi pornit în ingenioasa lui idee de la felul omului simplu de a-și gândi transcendența. O mare enigmă, în fond, pentru omul simplu, care depășește cu nonșalanță și fără crize existențiale capitala întrebare privind raiul și iadul, cu care, evident, ia ușor contact (vizual, ce-i drept) când merge la Voroneț, la Putna, la alte mănăstiri din Bucovina care-i oferă reprezentări semnificative și de impact. Ieșit pe poarta mănăstirilor, omul revine la reprezentarea lui comună și enigma e rezolvată simplu: odată mort, omul continuă să trăiască, împreună cu vecinii și cunoștințele sale, cu întâmplările din timpul vieții la suprafață, își vede familia, vorbește, fumează și poate face cam tot ce-i trece prin cap. (...)
Neculai Roșca închină un imn locurilor și oamenilor în care și-a trăit o bună parte, partea esențială, din viață”.

Alexandru Ovidiu Vintilă: „Autorul știe să se bucure și să își împărtășească bucuria, are farmec și își exprimă în scris trăirile cu iscusință, într-un mod direct, fără a aborda o stilistică extrem de complicată și încărcată de tropi.
Calitatea cvasi-cinematografică a unor cadre e susținută de un fundal pitoresc al lumii satului din care provine Neculai Roșca și de unde își extrage seva relatărilor sale pline de miez. Atent la detalii, autorul construiește din câteva tușe portrete credibile și stări de fapt memorabile și, în același timp, grăitoare”.
Mai nouă Mai veche