Buletin de presă, 6 noiembrie 2022 - IPJ Suceava

Peste 15 metri cubi material lemnos confiscați de polițiști în urma unor controale în trafic

La data de 05.07.2022, ora 10.00, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce se aflau în comuna Putna, jud. Suceava conform planului de acțiune întocmit la nivelul Poliției Municipiului Rădăuți pe linie de silvicultură în vederea depistării transportului ilegal de material lemnos, au oprit pentru control o autoutilitară care circula pe DN2H și pe DC Gura Putnei, de pe raza comunei Putna, jud. Suceava transportând material lemnos, respectiv lemn foc brad.
Cu ocazia verificărilor efectuate în aplicația SUMAL 2, s-a constatat faptul că transportul de material lemnos nu avea un aviz de însoțire conform reglementărilor legale.
Din acest motiv, transportul a fost condus la Ocolul Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui tehnician silvic, care în urma inventarierii materialului lemnos a stabilit faptul că în autoutilitară era transportată cantitatea totală de 5.808 m.c. lemn foc brad, în valoare de 708,57 lei.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. 2 lit. a, pct 2 din Legea nr. 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.


La data de 05.07.2022, ora 10.25, patrula auto din cadrul Secției de Poliție Urbană Burdujeni a oprit pentru control pe strada Cuza Vodă din mun. Suceava, două autoutilitare încărcate cu material lemnos de foc, specia fag.
Cele două autoutilitare erau conduse de către doi bărbați, ambii din comuna Arbore. Pentru prima autoutilitară, șoferul a prezentat un aviz de însoțire pentru cantitatea de 1,37 mc lemn de foc, specia fag, însă cantitatea transportată în realitate era de 3 mc material lemnos, rezultând o diferență de 1,63 mc lemn de foc, specia fag. Conducătorul autoutilitarei a fost sancționat contravențional conform art. 19, alin. 2, lit „b” din Legea 171/2010 cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar diferența de 1,63 mc material lemnos de esență fag, în valoare de 281 lei a fost ridicată în vederea confiscării și predată în custodie pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Adâncata.
De asemenea, s-a procedat la controlul celei de-a doua autoutilitare, ocazie cu care șoferul a prezentat avizul de însoțire pentru cantitatea de 1,21 mc lemn de foc, specia fag iar cantitatea transportată era de 3 mc material lemnos, rezultând o diferență de 1,79 mc lemn de foc, specia fag. Conducătorul autoutilitarei a fost sancționat contravențional conform art. 19, alin. 2, lit „b” din Legea 171/2010 cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar diferența de 1,79 mc material lemnos de esență fag, în valoare de 309 lei a fost ridicată în vederea confiscării și predată în custodie pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Adâncata.
Cantitatea totală de material lemnos confiscată este de 3,42 mc lemn de foc, specia fag iar valoarea totală este de 591 lei.


La data de 05.07.2022, ora 14.10, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce se aflau în comuna Gălănești, au oprit pentru control, autoutilitara care circula pe DN2H Gălănești, de pe raza comunei Gălănești, jud. Suceava transportând material lemnos, respectiv lemn foc molid și care era condusă de un bărbat din comuna comuna Iaslovăț, jud. Suceava.
Cu ocazia verificărilor efectuate în aplicația SUMAL 2, s-a constatat faptul că transportul de material lemnos nu avea un aviz de însoțire conform reglementărilor legale.
Din acest motiv, transportul a fost condus la Ocolul Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul a unui tehnician silvic, care în urma inventarierii materialului lemnos a stabilit faptul că în autoutilitară era transportată cantitatea totală de 5.3 m.c. lemn foc molid, în valoare de 646,6 lei.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. 2 lit. a, pct 2 din Legea nr. 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.


La data de 05.07.2022, ora 15:00, în cadrul planului de acțiune pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori, echipajul de poliție din cadrul Compartimentului Ordine Publică Urbană – Poliția Orașului Gura Humorului, a oprit pe str. Voroneț din oraşul Gura Humorului, autoutilitara condusă de către o femeie domiciliată în oraș Gura Humorului, judeţul Suceava.
Cu ocazia controlului efectuat, s-a constatat faptul că femeia transporta material lemons, respectiv lemn foc fag, neînsoțit de documentele specifice de transport așa cum sunt stabilite de normele privind circulația materialelor lemnoase.
Având în vedere cele prezentate mai sus, autoutilitara a fost însoțită la Depozitul Ocolului Silvic Gura Humorului, unde s-a procedat la inventarierea de către organele silvice a materialului lemnos transportat, ocazie cu care s-a stabilit că transporta cantitatea de 1,26 m.c. lemn foc fag.
Conducătoarea auto a fost sancţionată contravenţional în conformitate cu prev. art. 19 alin. 2 lit. a) pct.1 din Legea nr. 171/2010, iar cantitatea de 1,26 m.c. lemn foc fag a fost ridicată în vederea confiscării şi predată organelor silvice din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului, valoarea acesteia fiind de 217,98 lei.


Dosare penale pentru șoferi prinși băuți la volan

La data de 05.11.2022, în jurul orei 17:54, membrii echipajului de poliţie rutieră din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului, împreună cu polițiști din cadrul Postului de Poliție Păltinoasa, în timp ce acţionau în cadrul unei acţiuni pe linia depistării şi sancţionării conducătorilor auto care conduc autovehicule fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, pe raza satului Capu Codrului din com. Păltinoasa, au efectuat semnalul regulamentar de oprire prin pornirea sistemului de avertizare acustică şi luminoasă al autospecialei de poliţie, unui autoturism ce circula pe DN 2E având direcția de deplasare Păltinoasa –Berchișești, la volanul autoturismului fiind identificat un bărbat de 58 ani, din loc. Capu Codrului, jud. Suceava.
Deoarece, conducătorul auto emana miros de băuturi alcoolice, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care acesta a fost condus la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, unde i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările vor fi continuate de lucrătorii Compartimentului Rutier din cadrul Poliţiei Oraşului Gura Humorului, cauza urmând a fi soluţionată procedural.


La data de 05.11.2022, orele 20:20, lucrătorii de poliție din cadrul Serviciului Rutier Suceava, aflându-se în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, pe DN 2, din loc. Grănicești, județul Suceava, au observat că un autoturism ce se deplasa spre direcția mun. Suceava, fără a avea în funcțiune luminile de întâlnire.
S-a procedat la oprirea vehiculului mai sus menționat, fiind identificat conducătorul auto în persoana unui bărbat de 61 ani, din loc. Grănicești, jud. Suceava.
Existând suspiciuni că șoferul a consumat băuturi alcoolice, emanând halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilometru rezultatul fiind de 0,85 mg/l alcool pur în aer expirat.
Având în vedere cele constatate, șoferul a fost condus la Spitalul orașului Siret, unde i s-au recoltat 2 mostre biologice de sânge necesare în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea uni vehicul sub influența alcoolului”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin.1 din Codul Penal.


La data de 06.11.2022, în jurul orei 01:50, echipajul de poliție mixt din cadrul Compartimentului Rutier și B.O.P – Poliția mun. C-lung Moldovenesc, în timp ce executa serviciul de monitorizare, supraveghere și control al traficului rutier, pe str. Calea Transilvaniei de pe raza mun. Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava, a oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat de 30 de ani, din sat Prisaca Dornei, Vama, jud. Suceava.
Urmare a testării, a rezultat faptul că șoferul prezenta o concentrație alcoolică de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză s-a întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiuni de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. şi ped. de art. 336, alin. 1 din Codul Penal.


La data de 06.11.2022, în jurul orelor 0145, lucrătorii Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, respectiv în serviciul de patrulare pe raza localității Calafindești, comuna Calafindești, județul Suceava, au oprit pentru control, pe drumul județean nr. 209 D în central localității, autoturismul condus de către un bărbat din comuna Dornești, jud. Suceava.
În continuare, având în vedere faptul că șoferul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Conducătorul auto, a fost condus la Spitalul de Boli Cronice Siret, județul Suceava, unde i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal, cu privire la săvârșirea infracțiunii de „Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 Cod Penal, cauza urmând să fie soluționată procedural de către lucrătorii Postului de Poliție Grănicești prin Parchetul de pe Lângă Judecătoria Rădăuți.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La 05.11.2022, în jurul orei 05.00, un bărbat din orașul Vicovu de Sus, jud. Suceava, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 209 G, pe raza localității Straja a intrat în coliziune cu atelajul hipo condus de către un bărbat din orașul Vicovu de Sus, ce se deplasa în același sens.
După impact, conducătorul autoturismului a oprit la fața locului, a discutat cu persoana vătămată, după care a părăsit locul accidentului.
Căruțașul a fost transportat cu un echipaj SMURD la Spitalul Municipal Rădăuți pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.
În urma investigațiilor efectuate s-a reușit identificarea conducătorului auto, iar acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul testării fiind de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Municipal Rădăuți unde i s-au recoltat două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
De asemenea conducătorul atelajului hipo a fost testat cu aparatul alcooltest rezultatul testării fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar la Spitalul Mun. Rădăuţi i s-a recoltat o probă biologică de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală cu privire la infracţiunea de „vătămare corporală din culpă” faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. (2) din Codul penal,”conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. (1) din Codul Penal și „părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia” faptă prev. şi ped. de art. 338 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul Penal cercetările fiind continuate de către polițiștii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus, pentru lămurirea tuturor aspectelor și stabilirea cu exactitate a situației de fapt.
Mai nouă Mai veche