VIDEO Fostul preşedinte Donald Trump a anunţat oficial a treia candidatură la Casa Albă

Fostul preşedinte al SUA Donald Trump anunţă o nouă candidatură la Casa Albă şi intră în cursa din 2024, cu scopul de a deveni al doilea preşedinte american ales vreodată pentru două mandate neconsecutive, transmite CNN.

„Pentru a face America măreaţă şi glorioasă din nou, îmi anunţ în această seară candidatura pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite”, a declarat Trump.

Mult aşteptata campanie a lui Trump vine în contextul în care fostul preşedinte încearcă să recupereze lumina reflectoarelor, după performanţa sub aşteptări a Partidului Republican în alegerile de la mijlocul mandatului.

Republicanii nu au reuşit să obţină o majoritate în Senat, au eşuat în eforturile lor de a ocupa mai multe locuri la nivel statal şi nu au reuşit încă să obţină o majoritate în Camera Reprezentanţilor, evoluţii care i-au forţat pe Trump şi pe alţi lideri de partid să adopte o poziţie defensivă.

Marţi seară, el a recunoscut pierderile suferite de partidul său, dar nu a contestat rezultatele - o schimbare marcantă faţă de modul în care a tratat de mult timp propria sa înfrângere în alegerile prezidenţiale din 2020.


El a deviat însă vina pentru rezultatele din 2022, spunând că alegătorii „nu au realizat încă întreaga amploare şi gravitate a durerii prin care trece naţiunea noastră”, iar apoi a prezis că până în 2024 „votul va fi mult diferit”.

Actele prin care Trump şi-a stabilit candidatura au ajuns la Comisia Electorală Federală cu puţin timp înainte de a-şi face anunţul la Mar-a-Lago, proprietatea sa din Florida.

Cea de-a treia candidatură prezidenţială a lui Trump coincide cu o perioadă de pericol juridic sporit, în condiţiile în care oficialii Departamentului de Justiţie care îl investighează pe el şi pe asociaţii săi revin asupra perspectivei de punere sub acuzare.

Fostul preşedinte este anchetat în prezent pentru activităţile sale de dinainte şi din timpul atacului din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA şi pentru păstrarea de documente clasificate la proprietatea sa de la Mar-a-Lago după ce a părăsit funcţia.

În timp ce Trump mizează pe o cale uşoară spre nominalizarea republicană, datorită sprijinului susţinut în rândul bazei partidului, anunţul său este de natură să zădărnicească speranţele liderilor partidului, care şi-au dorit mult un talent nou.

În special, republicanii de top au fost foarte atenţi la următoarele mişcări ale guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, care a câştigat competiţia pentru realegere cu o marjă de victorie de 19 puncte şi cu un sprijin considerabil din partea alegătorilor minoritari şi independenţi. Unii lideri republicani ar putea încerca să zădărnicească campania lui Trump prin ridicarea sau încurajarea unor candidaţi alternativi, inclusiv a lui DeSantis, care a pregătit în linişte terenul pentru o posibilă candidatură proprie la Casa Albă.

Desigur, orice contra-efort de a inhiba calea lui Trump spre nominalizare se va dovedi probabil dificil. În ciuda nenumăratelor sale încurcături juridice şi a petei din 6 ianuarie, cel de-al 45-lea preşedinte, care a fost destituit de două ori, rămâne extrem de popular în rândul majorităţii alegătorilor republicani şi se mândreşte cu o legătură profundă cu susţinătorii săi de bază, care s-ar putea dovedi dificil de replicat sau de slăbit pentru alţi aspiranţi republicani.

Printre aceşti potenţiali concurenţi se numără Pence, care ar beneficia probabil de o recunoaştere ridicată a numelui datorită rolului său de vicepreşedinte. Pence, care se pregăteşte pentru o posibilă candidatură la Casa Albă în 2024, se va confrunta cu siguranţă cu o bătălie dificilă pentru a-i curta pe cei mai loiali susţinători ai lui Trump, mulţi dintre ei acriţi de fostul vicepreşedinte după ce acesta a refuzat să îşi depăşească autoritatea în Congres şi să blocheze certificarea victoriei în 2020 a actualului preşedinte Joe Biden.
Mai nouă Mai veche