A primit doi ani și zece luni de închisoare pentru că simula accidente rutiere pentru a înșela societățile de asigurări

La data de 12 decembrie 2022, la ora 15:50, a fost încarcerat în Penitenciarul Botoşani numitul Lilian Avram, zis „Giuliano”, de 42 ani, cu domiciliul în municipiul Rădăuți, față de care Judecătoria Rădăuți a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii din 6 ianuarie 2020 prin care a a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 10 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „înșelăciune în formă continuată” (9 acte materiale) constând în aceea că, în perioada 2009 – 2012, la diferite intervale de timp, împreună cu mai mute persoane, a indus în eroare sau a încercat să inducă în eroare societăți de asigurări, înscenând accidente rutiere pentru obținerea de despăgubiri.

Cel în cauză s-a sustras punerii în aplicare a pedepsei, motiv pentru care a fost dispusă darea în urmărire la nivel național și internațional. Acesta a fost arestat în Ucraina, iar la data de 12 decembrie 2022 a fost extrădat, fiind preluat de polițiștii din cadrul IPJ Suceava și depus în Penitenciarul Botoșani.

Cum acționa gruparea din care făcea parte „Giuliano” 

Lilian Avram a fost condamnat la doi ani și 10 luni de înșelăciune în formă continuată într-un dosar în care este acuzat că, împreună cu mai multe persoane, în perioada 2009 – 2012, a indus în eroare sau au încercat să inducă în eroare societăţi de asigurări, înscenând accidente rutiere pentru a obţine despăgubiri.

Escrocii aduceau din străinătate mașini scumpe, de lux, deja avariate, marca BMW, Audi, Jaguar, Mercedes sau Volvo, pe care le vindeau mult mai scump, după ce le reparau în baza poliţelor RCA emise în urma unor accidente înscenate.

Gruparea folosea maşini Dacia vechi pentru a produce evenimente rutiere. Practic, șoferii Daciilor trăgeau brusc stânga de volan pentru a evita un câine sau o groapă, ocazie cu care loveau lateral autoturismele de lux aflate în depăşirea lor şi care în urma impactului ajungeau în copaci, stâlpi sau parapeţi din beton.

Prin această metodă, inculpaţii au reuşit să fraudeze societăţile de asigurări, obţinând despăgubiri necuvenite cuprinse între 25.000 – 60.000 de lei pentru fiecare maşină reparată, în baza poliţei de asigurare de răspundere civilă auto RCA. Ei au înscenat 18 astfel de accidente rutiere, însă au primit despăgubiri din partea firmelor de asigurări doar în 14 dintre cazuri.
Mai nouă Mai veche