Bioenergy Suceava, furnizorul de încălzire centralizată din municipiu, a intrat în proprietatea Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank a preluat în portofoliul său cu centrala pe biomasă de la Suceava, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Corneliu Bodea, CEO al grupului Adrem, care era acţionar majoritar al companiei Bioenergy Suceava şi a construit centrala respectivă, dar care a renunţat în final la participaţia sa.

Corneliu Bodea a arătat că Raiffeisen a devenit acţionar majoritar în urma înţelegerii dintre Adrem şi bancă ce stabilea că, în cazul în care instituţia bancară, care a finanţat iniţal o parte din proiect, nu îşi primeşte banii înapoi, devine acţionar, deoarece creditul luat de compania din ţara noastră a fost garantat cu acţiuni.

„Uitându-ne în urmă, putem spune că a fost o investiţie greşită, deşi şi azi acolo se produce cea mai ieftină gigacalorie din deşeuri din România. A fost o gaură neagră de la început. Întâi, din cauza reţelei locale de transport şi distribuţie a agentului termic, care a dat faliment după ce am făcut centrala. Apoi a venit o schimbare a legislaţiei referioare la certiicatele verzi pentru biomasă, care era folosită şi de noi, dar şi de nişe firme austriece care făceau conglomerate (Schweighofer, care a şi fost acţionar la centrală, dar şi-a vândut între timp participaţia). S-a apreciat că influenţa nostră în stabilirea preţului materiei prime era foarte mare, deci noi prin achiziţia de deşeuri creşteam preţul deşeurilor, şi printr-un ordin al ministrului Mediului, s-a decis să nu se mai acorde certificate verzi pentru 60% din deşeurile folosite de noi”, a arătat Corneliu Bodea.

Domnia sa a precizat că proiectul iniţial era realizat de Adrem în colaborare cu Schweighofer şi un partener austriac, dar din cauza problemelor intervenite pe parcursul derulării investiţiei, s-a intrat într-un "distress financiar", după care a avut loc o restructurare.

„Ceilalţi acţionari au fost destul de agresivi cu noi” a spus Corneliu Bodea care a menţionat că, după ce Adrem a plătit o parte din credit, a încheiat un acord cu Raiffeisen prin care banca a preluat pachetul de acţiuni deţinut de grupul român la compania Bioenergy Suceava.

Holzindustrie Schweighofer a ieşit din acţionariatul Bioenergy Suceava în urmă cu trei ani, iar acum compania respectivă este deţinută în procent de 99% de RZ Rumanien Beteiligungs Gmbh.

Investiţia în centrala de la Suceava s-a ridicat la 96 milioane euro, fiind vorba despre o centrală de cogenerare, cu o capacitate de 30 MW pentru energia electrică şi 120 MW pentru energia termică.
Mai nouă Mai veche