Buletin de presă, 17 decembrie 2022 - IPJ Suceava

Noi transporturi de material lemnos confiscate de polițiști în urma unor controale în trafic

Și în cursul zilei de ieri, polițiștii au continuat controalele în trafic pentru depistarea celor care încalcă normele legale și transmportă material lemnos fără aviz de însoțire. Au fost confiscate alte două transporturi de material lemnos identificate pe raza localităților Marginea și Râșca, iar șoferii au fost sancționați contravențional la Legea nr. 171/2010 modificată.

La 16.12.2022, orele 09.30, echipajul de poliție din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, a oprit pentru control pe centura ocolitoare a Municipiului Rădăuți, o autoutilitară încărcată cu material lemnos, condusă de către un bărbat de 61 ani din comuna Marginea, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei.
Cu ocazia controlului asupra autoutilitarei, s-a constatat că șoferul transporta material lemnos fără a deține aviz de însoțire.
Având în vedere cele constatate, s-a efectuat verificări în aplicația SUMAL CONTROL, rezultând că pentru autoutilitara în cauză nu a fost emis aviz de însoțire al materialelor lemnoase la data de 16.12.2022, fapt pentru care i s-a solicitat conducătorului auto să se deplaseze la punctul de descărcare Canton Silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a procedat la inventarierea încărcăturii.
Astfel, s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 2,97 mc, lemn de foc fag, în valoare totală de 513.01 lei.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 1 din Legea 171/2010 M, iar cantitatea de 2.97 mc lemn de foc fag în valoare de 513.01 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.


Tot la data de 16.12.2022, ora 10:37, echipajul din cadrul Postului de Poliție Râșca, a oprit pentru control o autoutilitară ce transporta material lemnos, condusă de către un bărbat de 47 ani.
Conducătorului auto i s-a solicitat să prezinte documentele de însoțire a materialului lemnos transportat, acesta prezentând un aviz pentru un volum total de 3,5 m3 rășinoase brad.
Prin aplicația sumal.control s-au efectuat verificări specifice rezultând faptul că la momentul depistării transportul nu era început, avizul figurând cu status înregistrat fapt ce dovedește lipsa provenienței legale pentru materialele lemnoase depistate asa cum este reglementat de către art. 12 alin. 1 lit. k) din HG 497/2020.
S-a dispus sancționarea contravențională a șoferului conform art. 19 alin. 2 lit c) din Legea 171/2010, rap. la art. 5-7 din OG 2/2001, iar în temeiul art. 19 alin. 2 din Legea 171/2010., s-a dispus confiscarea fizică a cantității de 4,81 m3 rășinoase brad, în valoare de 586,82 lei.
Materialul lemnos confiscat fiind depozitat și preluat în custodie de către OS Râșca.


Dosar penal la regimul rutier întocmit de polițiști

La data de 16.12.2022, ora 21:00, polițiștii din cadrul Secţiei nr. 7 de Politie Rurală Mălini, județul Suceava, au oprit pentru control, pe raza satului Găinești, com. Slatina, jud. Suceava, autoturismul condus de către o femeie de 24 ani domiciliată în Găinești, com. Slatina.
S-a procedat la testarea conducătoarei auto, cu aparatul alcooltest marca Drager, rezultatul fiind negativ, însă s-a constatat că femeia nu deține permis de conducere.
De asemenea, a fost verificat în bazele de date autoturismul condus, reieșind faptul că acesta nu are asigurare RCA valabilă, iar Inspecția Tehnică Periodică este expirată, motiv pentru care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale conform OUG 195/2002, în valoare de 2175 RON.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. 1 C.pen care va fi soluționat procedural de către lucrătorii P.P Slatina.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 16.12.2022, ora 07.08, Poliția Municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că pe raza Municipiului Câmpulung Moldovenesc a avut loc un accident rutier soldat cu victime.
Din primele verificări a rezultat faptul că un bărbat de 52 ani, domiciliat în oraș Podu Iloaiei, jud. Iași, conducând ansamblul de vehicule format din cap tractor și semiremorcă, având o concentrație alcoolică de 0,32 mg/l aer expirat, a intrat îm coliziune cu o autoutilitară condusă de către un bărbat din Municipiul Câmpulung Moldovenesc.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a patru pasageri ai autoutilitarei, aceştia fiind transportaţi la Spitalul Câmpulung Moldovenesc pentru a li se acorda îngrijiri de specialitate.
În cauză urmează a se extinde urmărirea penală in rem şi cu privire la săvârşirea infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. 1 și 4 din Codul Penal.


La data de 16.12.2022 ora 08.30, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112, despre faptul că pe str. Universității, din mun. Suceava, a avut loc un accident rutier în urma căruia a rezultat vătămarea corporală a unei persoane.
La data de 16.12.2022, ora 08.30 o femeie de 66 de ani din mun. Suceava, s-a angajat în treversarea străzii Universități din mun. Suceava, pe marcajul pietonal, la culoare verde a semaforului destinat pietonilor, fiind acroșată ușor de autoturismul condus de un bărbat de 63 de ani din mun. Suceava.
Atât conducătorul auto cât și pietonul au fost testați cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ. Au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Suceava sub aspectul săvârşirii înfracţiunii de „Vătămare corporală din culpă”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 196, alin. 2,3 din C.P..


În ziua de 16.12.2022, în jurul orelor 1030, un bărbat de 78 de ani, din orașul Gura Humorului, în timp ce conducea triciclul electric, pe str. Ştefan cel Mare, din orașul Gura Humorului a intrat în coliziune ușoară cu autoturismul condus de către un bărbat de 62 ani, din orașul Gura Humorului.
În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătorului triciclului electric.
Conducătorul de 78 ani a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,16 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate și probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Conducătorul auto de 62 ani a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. 1 din C.P..
Cercetările vor fi continuate de lucrătorii Compartimentului Rutier din cadrul Poliţiei Oraşului Gura Humorului, cauza urmând a fi soluţionată procedural.


La data de 16.12.2022, în jurul orelor 16:30, un bărbat de 34 ani din com. Voitinel a condus autoturismul pe DN 2E, în interiorul localității Poieni Solca și a intrat în coliziune cu un autoturism care circula în fața sa și era condus de către un bărbat de 42 ani.
În urma evenimentului au rezultat pagube materiale și vătămarea corporală ușoară a unei minore de 4 ani, pasageră pe bancheta din spate a autoturismului condus de bărbatul de 34 ani.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilometru, rezultatele fiind negative, după care li s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. art. 196 alin. (2) rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal.
Mai nouă Mai veche