IPJ Suceava: Fii atent la volan! Nu tasta mesaje în timpul mersului!

În ultimii ani evoluția tehnologică a imprimat un trend tot mai dezvoltat în ceea ce privește transmiterea mesajelor de felicitare sau a urărilor tradiționale în format electronic pe rețelele de socializare sau comunicare.

Intr-o lume tot mai alertă dorim să câștigăm timp și să folosim orice moment pentru a rezolva o serie de probleme.

Deseori, în trafic, observam la semafor sau chiar în deplasare șoferi care tastează mesaje și poartă conversații utilizând telefoanele mobile.

Acest lucru diminuează atenția la volan și slăbește capacitatea de reacție, generând un risc ridicat de accidente rutiere.

În aceste zile, având în vedere tentația ridicată a șoferilor de a transmite mesaje de Craciun, polițiștii suceveni au desfășurat acțiuni preventive de responsabilizare și conștientizare, în cadrul campaniei naționale ce abordează problematica neatenției la volan, cum ar fi utilizarea telefonului sau alte preocupări de natură a distrage atenția de la condus.

În cadrul acestei acțiuni, polițiștii au oprit conducătorii auto, pentru a atrage atenția cu privire la una dintre condițiile cu rol major în producerea unor accidente rutiere din care a rezultat rănirea participanților la trafic.

Conducătorilor auto le-a fost adus în atenție faptul că situația pierderii atenției în timpul conducerii autovehiculului are ca rezultat pierderea controlului asupra direcției de deplasare.

Toți conducătorii auto opriți în cadrul acțiunii au primit pliante referitoare la campanie, pentru a putea aprofunda rezultatele studiilor privind concluziile ce au stat la baza acțiunii.

Totodată, conducătorii care nu au în dotarea autovehiculului sisteme de tip ,,mâini libere”, au primit de la polițiști, cu titlu gratuit și căști bluetooth pentru telefoanele mobile.


Aspecte preventive:

Cauzele accidentelor rutiere sunt diverse, iar neatenția la volan se numără printre acestea.

Studiile desfășurate în domeniu au stabilit că timpul de reacție are o medie de 2,3 secunde, însă poate varia foarte mult în funcție de situație sau de persoană.

Acest interval cuprinde recunoașterea unui pericol, decizia de a continua sau a frâna, precum și acționarea fizică a frânei, iar abia după această acțiune începe influențarea dinamică a deplasării autovehiculului.

Din punct de vedere statistic, utilizarea telefonului fără funcția de ,,mâini libere” crește de două ori (x2!) riscul de a fi implicat într-un accident.

De asemenea, sarcini relativ uzuale, precum introducerea unui număr și apelarea lui cresc riscul de douăsprezece ori (x12!!).


Recomandări:
  • Utilizarea telefonului mobil doar prin intermediul unui dispozitiv de tip ,,mâini libere”, sau conectat la mașină prin Bluetooth.
  • Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului rămâne una dintre principalele cauze pentru care șoferii își pierd atenția în timp ce conduc.
  • Opriți, din când în când, pentru a răspunde la mesaje. Locul unde opriți trebuie să fie unul sigur și unul unde puteți face asta legal.
  • Planificați călătoria. Înainte de a pleca la drum, setați destinația pe GPS, reglați temperatura în mașină selectați lista de melodii sau postul preferat.
  • Limitați discuțiile și interacțiunea cu pasagerii din mașină. Rolul conducătorului auto este de a duce, pe toți, în siguranță, la destinație.
  • Multitasking-ul este un mit. Cât timp vă aflați la volan, concentrați-vă pe ceea ce contează. Orice altă preocupare vă poate face să pierdeți atenția, iar de cele mai multe ori nu este nevoie decât de o clipă pentru a pierde și controlul.

RĂMÂI ATENT. CONDU PRUDENT!

POLIȚIȘTII SUCEVENI VĂ DORESC SĂRBĂTORI FERICITE, SĂRBĂTORI ÎN SIGURANȚĂ!
Mai nouă Mai veche