Buletin de presă, 8 ianuarie 2023 - IPJ Suceava

Acțiune desfășurată de polițiști în zona discotecilor din Zvoriștea și Todirești

La data de 07.01.2023 ora 10:00 – 08.01.2023 ora 03:00, I.P.J. Suceava a organizat și desfășurat o acțiune cu efective mărite pe raza loc. Zvoriștea și Todirești, conform Planului de acțiune pe linia prevenirii infracțiunilor stradale și a faptelor antisociale generate în zona cluburilor, barurilor și discotecilor.
La acțiune au participat 18 polițiști, o grupă de luptători din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale – IPJ Suceava și 4 jandarmi din cadrul I.J.J. Suceava.
Cu prilejul controalelor efectuate în incinta și în zona adiacentă a trei cluburi din comunele Zvoriștea și Todirești, au fost legitimate 128 de persoane, 29 fiind avertizate cu privire la comportamentul social.
Au fost aplicate și 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4690 lei, dintre care 4 la O.U.G. 195/2002 (rutier) în valoare de 3190 lei și 3 la O.G. 28/1999 (obligația agenților economici de a utiliza case de marcat fiscale) în valoare de 1500 lei.
Au fost controlate 34 de vehicule și au fost testați cu aparatele etilotest și drugtest 15 șoferi.
Astfel, la data de 07.01.2023, ora 23:50 a fost depistat un conducător auto de 23 ani, în timp ce conducea autoturismul, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, respectiv 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.


Bărbat bănuit de furt identificat și reținut de polițiști

La data de 07.01.2023, ora 10.10, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată de către administratoprul unui magazin din municipiul Vatra Dornei, cu privire la faptul că persoane necunoscute au sustras bunuri din incinta unității economice.
La data de 07.01.2023, în jurul orelor 10.00, o angajată a acestui magazin, ajunsă la serviciu a găsit în interior un geam al clădirii spart în poziția deschis, după care a constatat lipsa mai multor pachete de țigarete din zona casei de marcat, motiv pentru care a anunțat administratorul societății.
În cauză s-a efectuat un control pe linia respectării prevederilor Legii nr. 333/2003, în urma căruia a rezultat faptul că sistemul de alarmare este nefuncțional, motiv pentru care s-a luat măsura sancționării conform prevederilor legale.
Din cele declarate de către administratorul societății reiese faptul că sistemul de alarmare s-a defectat în perioada sărbătorilor de iarnă și urma ca acesta să fie reperat în cursul săptămânii viitoare. Totodată acesta a declarat faptul că din incinta magazinului au fost sustrase un număr de aproximativ 80 pachete de țigarete de diferite mărci în valoare de cca. 2.000 lei.
În urma activităților investigative desfășurate de polițiști s-a stabilit că persoana bănuită de comiterea infracțiunii reclamate este un bărbat care locuiește fără forme legale pe raza municipiului Vatra Dornei.
Cu ocazia verificărilor efectuate bărbatul a fost depistat de o patrulă de poliție, în cadrul actiunii pe linie de violență organizată la nivelul subunității, într-o clădire dezafectată situată pe str. Mălinilor de pe raza muncipiului. În această clădire au fost găsite și cele 80 de pachete de țigări care au fost sustrase.
Bărbatul a recunoscut fapta comisă, față de acesta dispunându-se măsura reținerii pe o perioadă de până la 24 de ore, fiind introdus în arestul IPJ Suceava.
În cauză s-a întocmit dosarul de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „furt calificat”, faptă prevăzută de art. 228 alin. 1, raportat la art. 229 alin. 1 lit. „b” și „d” și alin. 2 lit. „b” Cod Penal.


Ordin provizoriu de protecție emis de polițiști

La data de 07.01.2023, orele 15.30, Poliția mun. Rădăuți a fost sesizată de către o femeie din mun. Rădăuți, cu privire la faptul că la data de 06.01.2023 a fost agresată fizic și amenințată cu acte de violență de către soțul său.
Cu ocazia cercetărilor efectuate în cauză s-a costatat faptul că la data de 06.01.2023, în jurul orelor 22.00, pe fondul unui conflict spontan, femeia a fost agresată fizic și amenințată cu acte de violență de către soțul său, faptă săvârșită la domiciliul părților.
Femeia a solicitat ordin de protecție provizoriu, ocazie cu care a fost întocmit formularul de evaluare a riscului, constatându-se că există risc iminent și se impune emiterea unui ordin de protecție față de agresor.
În cauză a fost emis un ordin de protecție provizoriu față de soțul femeii pentru o perioadă de 5 zile, fiind informat Parchetul Rădăuți. Bărbatul a părăsit locuința de domiciliu.
De asemenea, în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „violența în familie” și „amenințarea, fapte prevăzute și pedepsite de art. 199 alin. 1 raportat la art. 193 alin. 1 și art. 206 alin. 1 din Codul penal, dosar instrumentat de către polițiștii de proximitate.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 07.01.2023, orele 09:15, un bărbat de 36 ani, din mun. Bistrița, jud. Bistrița Năsăud, a condus autoturismul pe DN 17, dinspre Gura-Humorului spre Suceava, a pierdut controlul asupra vehiculului după o curbă la dreapta și a părăsit partea carosabilă, ieșind în decor.
În urma accidentului, conducătorul auto și pasagera de 30 ani, din com. Dumitrița, jud. Bistrița-Năsăud, au suferit leziuni ușoare.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l. De asemenea, acestuia i-au fost recoltate şi mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „Vătămare corporală din culpă”, prev. de art. 196 alin. (2),(3),(4) din Codul penal.


La data de 07.01.2023, ora 13.35, un bărbat de 44 ani, din com. Slatina, jud. Suceava a condus autoturismul pe DJ209, între loc. Lucăcești și loc. Vornicenii Mici, având direcția de deplasare spre loc. Vornicenii Mici, într-o curbă ușoară la dreapta, în zona intersecției cu DC25 și a intrat în coliziune cu autoturisml condus de către un bărbat de 37 ani, din mun. Suceava, ce se deplasa spre localitatea Lucăcești.
Ca urmare a impactului, șoferul de 37 ani și doi minori pasageri în mașina acestuia, de 4 ani și respectiv de 8 ani, au suferit leziuni ușoare.
Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, iar ulterior, acestora li s-au prelevat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul savârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. (2), (3) și (4) din Codul Penal.


Dosare penale la regimul rutier – Nu consumați alcool și vă urcați la volan!

La data de 07.01.2023, în jurul orei 12:36, echipajul de poliție rutieră din cadrul Poliției mun. C-lung Moldovenesc a efectuat semnalul de oprire pentru un autoturism care circula pe DN 17 din com. Pojorâta, jud. Suceava.
S-a constatat că autoturismul era condus de către un bărbat din comuna Sadova, jud. Suceava și fiind testat cu aparatul etilotest, acesta a indicat valoarea de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Având în vedere rezultatul testării, șoferul a fost condus la Spitalul mun. Câmpulung Moldovenesc unde i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge în vederea determinării concentrației de alcool din sânge.
În cauză a fost întocmit dosar penal, privind infracţiunea de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor sumbstanțe”, prev. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal


La data de 07.01.2023, ora 16.50, în timp ce desfășurau activități specifice de patrulare pe DN 29A, pe raza satului Călugăreni, comunei Adâncata, jud. Suceava, polițiștii SPR 8 Adâncata au oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat din comuna Mitocu Dragomirnei, sat Mitocași, jud. Suceava, iar în calitate de pasager pe scaunul din dreapta față a fost identificată mama acestuia.
Întrucât conducătorul autoturismului emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0.57 mg/l alcool pur în aerul expirat. Din acest motiv a fost condus la Spitalul Județean Suceava unde i s-au prelevat două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal cu privire la săvârşirea infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. şi ped. de art. 336, alin. 1, Cod Penal.
Mai nouă Mai veche