Buletin de presă, 9 ianuarie 2023 - IPJ Suceava

Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 08.01.2023, ora 18:24, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier soldat cu victime omenești în interiorul localității Arbore.
În baza sesizării, la nivelul Poliției Mun. Rădăuți s-a constituit echipa operativă, iar în urma deplasării la locul producerii evenimentului rutier, cât și a verificărilor efectuate, a rezultat că la data de 08.01.2023, în jurul orelor 18:24, un bărbat a condus autoturismul pe DJ 178, în interiorul localității Arbore, a inițiat efectuarea manevrei privind mersul cu spatele și a intrat în coliziune cu un lat vehicul iar ulterior a părăsit locul accidentului, revenind ulterior, după sosirea lucrătorilor de poliție.
Ca urmare a impactului a rezultat avarierea celor două vehicule implicate, cât și vătămarea corporală ușoară din culpă a unui conducăto auto.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,64 mg/L alcool în aerul expirat pentru conducătorul auto care a manevrat vehiculul cu spatele.
Procedându-se la interogarea bazelor de date ale Poliției Române, s-a constatat faptul că acest șofer nu este nici posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de: „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. art. 196 alin. (2) rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal, „părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia”, faptă prev. și ped. de art. 338 alin. (1) din Codul Penal, „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. (1) din Codul Penal, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. (1) din Codul Penal.


La data de 08.01.2023 în jurul orelor 23:32, un tânăr de 20 de ani a condus autoturismul pe D.J 178 C din direcția comunei Frătăuții – Vechi către municipiul Rădăuți, circulând pe un sector de drum în curbă la stânga, a părăsit partea carosabilă în șanțul din dreapta, iar în urma impactului cu malul de pământ a fost aruncat din autoturism.
La fața locului, cadrele medicale au efectuat manevre de resuscitare care nu au avut succes, șoferul fiind declarat decedat.
S-a întocmit dosar de urmărire penală conf. art. 192 alin 1 din Codul Penal.


Dosare penale la regimul rutier

La data de 08.01.2023, ora 07.00, la sediul Politiei Orasului Salcea s-a prezentat un bărbat de 21 de ani, din loc. Văratec, Oraș Salcea, jud. Suceava, care a declarat că în urmă cu câteva minute, în jurul orelor 06:45, în calitatea de conducător auto, a provocat un eveniment rutier din care au rezultat doar pagube materiale, pe str. Ștefan Cel Mare din loc. Văratec, Oraș Salcea, jud. Suceava.
În urma verificărilor s-a stabilit că șoferul este posesor al permisului de conducere categoria B, având dreptul de a conduce „valabil”, iar vehiculul condus de acesta este proprietatea unchiului său.
În continuare, s-a procedat la testarea șoferului cu aparatul etilotest, rezultatul testării fiind de 0,73 mg/l alcool pur în aer expirat.
Având în vedere cele constatate, bărbatul de 21 de ani a fost condus la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Județean Suceava, unde i s-au recoltat 2 mostre biologice de sânge.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin.1 din Codul Penal.


La data de 08.01.2023, ora 11:05, desfășurând activități specifice pe linie de rutieră, pe raza comunei Moldovița, jud. Suceava, polițiștii au observat un autoturism circulând pe D.J. 176, sensul de mers Argel–Vama, existând informații cu privire la faptul că șoferul autoturismului ar circula fără drept de conducere, s-a procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire, ocazie cu care conducătorul auto s-a conformat.
În continuare s-au verificat bazelele de date ale Poliției Române, ocazie cu care s-a constatat că acesta este un bărbat de 33 ani, domiciliat în sat/com. Moldovița.
Cu privire la dreptul de conducere s-a constatat că în baza unei sentințe penale definitive bărbatul are dreptul de a conduce “ANULAT”.
De asemenea, șoferul a fost testat cu aparatul etilotest rezultând o alcoolemie de 0,24mg/l alcool pur în aerul expirat.
Astfel, în urma celor constatate șoferului i s-a adus la cunoștiință că se va întocmi un proces verbal de constatare a contravenției pentru conducerea autovehiculelor având o concentrație de până la 0,40mg/l alcool pur în aerul expirat și pentru lipsă documente pe de o parte și un dosar penal pentru conducerea unui autovehicul cu permisul de conducere anulat pe de altă parte, ocazie cu care acesta s-a conformat.
Având în vedere cele de mai sus, s-a dispus efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. 2 din Codul Penal.


La data de 08.01.2023, ora 00.35, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 de Poliție Rurală Marginea, a oprit pentru control autoturismul care se deplasa pe DJ 178 din comuna Volovăț, județul Suceava.
Conducătorul auto a fost legitimat în persoana unui bărbat din comuna Marginea, județul Suceava, care emana halenă alcoolică.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care a fost transportat la Spitalul Municipiului Rădăuți, unde cu consimțământul său, i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.
S-a procedat la reținerea permisului de conducere, eliberându-i-se dovadă fără drept de circulație.
În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prevăzută de art. 336 alin. (1) din Codul penal, cauza urmând a fi soluționată procedural de către lucrătorii Postului de poliție Volovăț.
Mai nouă Mai veche