FOTO Din avionul de Germania direct în bar și apoi la volan, cu 113 km/h prin localitate. A provocat un accident mortal și a fost condamnat la închisoare cu executare

Alexandru Gabriel Bobu, un tânăr de 27 de ani, din Gura Putnei, autorul unui accident rutier mortal, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de un an și șapte luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Accidentul a avut loc în dimineața zilei de 20 noiembrie 2019, în comuna Putna din județul Suceava. În cadrul anchetei, s-a stabilit că în seara precedentă Alexandru Gabriel Bobu, din Gura Putnei, s-a întors cu avionul din Germania, ajungând acasă în jurul orei 23:00. După ce și-a lăsat bagajele, s-a urcat la volanul autoturismului Volkswagen Golf IV, proprietate persoanală, și s-a deplasat la un bar din localitate, în jurul orei 00:00, unde s-a întâlnit cu mai mulți prieteni cu care a consumat bere și vodcă. Ulterior, unul dintre prietenii lui a luat de la bar o sticlă cu vodcă Vorona pe care au consumat-o toţi șase în fața Căminului Cultural Gura Putnei.

La un moment dat, Alexandru Gabriel Bobu s-a urcat la volanul mașinii pentru a-i duce acasă pe doi dintre prieteni, între care şi Ionel P., care s-a urcat pe scaunul din faţă-dreapta. După ce l-a lăsat pe primul pasager, au mai cumpărat o sticlă de vodcă și au revenit în fața Căminului Cultural Gura Putnei unde au reluat consumul de băuturi alcoolice. Ulterior, Alexandru Gabriel Bobu a urcat din nou la volan pentru a-l duce pe prietenul său la domiciliu.

În jurul orei 03:56, pe un sector de drum în aliniament, din cauza vitezei excesive şi a stării induse de consumul de alcool, conducătorul auto a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns în derapaj pe sensul opus de mers, a revenit apoi pe sensul initial de deplasare, după care a părăsit partea carosabilă, intrând în coliziune cu un stâlp de susținere a rețelei electrice, apoi într-o mişcare de roto-translaţie complexă spre dreapta, cu un gard din plasă sudată și în cele din urmă cu stâlpii porţii de acces într-un imobilul, autoturismul oprindu-se în curtea locuinţei respective.

În urma accidentului, autoturismul a fost major avariat în partea frontală, lateral stânga şi în partea posterioară, iar cei doi ocupanţi au suferit multiple leziuni traumatice, rămânând încarceraţi până la intervenţia echipei de descarcerare, care i-a extras din epava autovehiculului, predându-i echipajului SMURD, pentru măsuri de prim-ajutor.

Pasagerul a fost resuscitat de cadrele SMURD până la ora 04:55, când a fost declarat decesul

Conducătorul autoturismului, aflat sub influenţa consumului de băuturi alcoolice, a fost examinat de cadrele medicale sosite la locul accidentului și apoi transportat de o ambulanță SAJ la Spitalul Municipal Rădăuți, unde i s-a stabilit diagnosticul ,,traumatism cranio-cerebral, plăgi excoriate frontale, contuzie coloană cervicală”, după care a fost transferat la Spitalul Județean Suceava, pentru investigații de specialitate.

La locul accidentului, la ora 04.46, conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest din dotarea poliţiei, care a indicat o concentraţie de de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, i s-au prelevat două probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei, la Spitalul Județean de Urgenţă ,,Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

Conform raportului medico-legal de necropsie, moartea pasagerului a fost violentă, fiind consecinţa șocului traumatic și hemoragic survenit în condițiile unui politraumatism prin accident rutier, aspectul morfologic și dispoziția topografică a leziunilor de violență constatate necroptic și descrise în raport pledând pentru aprecierea că acestea s-au putut produce prin lovire de părțile deformate ale autoturismului, din posibila postură de ocupant auto a victimei, în condițiile datelor din anchetă, având legătură directă de cauzalitate cu decesul, iar sângele recoltat la autopsie conținea 2,20 grame la mie alcool.

Conform biletului de ieșire din spital din 26 noiembrie, şofer a suferit un traumatism cranio-cerebral minor grad III (AAN), traumatism cervical amielic, contuzii gleznă stânga şi alte leziuni traumatice.

Autoturismul Volkswagen Golf nu avea încheiată asigurare obligatorie pentru pagube produse terților, conducătorul auto fiind sancționat contravențional.

În urma analizelor de laborator a probelor de sânge recoltate de la șofer, s-a stabilit un nivel al alcoolemiei de 1,46 grame/mie, pentru mostra de sânge recoltată la ora 06.57, şi de 1,22 grame/mie, pentru mostra de sânge prelevată la ora 07.57.

Raportul de expertiză tehnică auto întocmit de un expert tehnic judiciar în specialitatea auto, din cadrul Biroului de Expertize de pe lângă Tribunalul Suceava, a stabilit că în momentul premergător și cel al producerii accidentului autoturismul se deplasa cu o viteză minimă de 113 km/h, conducătorul auto încălcând astfel legislația, deoarece a condus autoturismul cu o viteză mai mare decât cea maxim permisă la deplasarea prin localitate și nu a adaptat-o astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță. Expertul a apreciat că accidentul rutier s-a produs din cauza vitezei de deplasare a autoturismului, cu mult peste limita legală și a fost favorizat de starea de ebrietate a conducătorului auto, acesta prezentând o profundă necoordonare motorie însoțită de o perturbare a reflexelor senzo-motorii. În condițiile concrete în care s-a produs, accidentul rutier putea fi evitat de conducătorul auto, dacă ar fi condus autoturismul cu o viteză maximă de 56 km/h, caz în care autoturismul s-ar fi oprit la limita părții carosabile, fiind evitat astfel impactul cu stâlpul electric și cu gardul imobilelor.

De asemenea, expertul a apreciat că pasagerul situat pe locul din dreapta față nu avea fixată centura de siguranță. Dacă victima ar fi avut fixată centura de siguranță, ar fi fost evitate vătămările produse la cutia toracică, coloana vertebrală și oasele bazinului, deoarece corpul acesteia ar fi fost reținut în scaun, fiind evitat astfel impactul cu bordul autoturismului, dar expertul a precizat că nu se poate pronunța dacă victima ar fi supraviețuit în urma impactului, întrucât, din cauza amplitudinii acestuia, au apărut dilacerări de organe interne ce s-ar fi putut produce în ambele ipoteze (cu sau fără purtarea centurii de siguranţă).

Din interpretarea coroborată a raportului de expertiză tehnică judiciară auto efectuată în cauză cu raportul de necropsie medico-legală şi cu celelalte probe administrate, rezultă că accidentul rutier s-a produs din culpa exclusivă a inculpatului, care a condus autoturismul pe drumul public cu viteză peste limita legală şi sub influenţa consumului de alcool.

Pe fond, magistrații Judecătoriei Rădăuți l-au condamnat pe inculpat la un an și nouă luni de închisoare pentru ucidere din culpă și un an de închisoare pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, rezultând o pedeapsă totală de doi ani şi o lună închisoare.

În apel, judecătorii Curții de Apel Suceava au fost mai îngăduitori și au aplicat pedeapsa de un an și patru luni de închisoare pentru ucidere din culpă și nouă luni de închisoare pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, rezultând o pedeapsă totală de un an şi șapte luni de închisoare cu executare. 

„Inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie, acesta a prevăzut că prin conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu o alcoolemie peste limita legală produce o stare de pericol pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice şi, deşi nu a urmărit producerea acestui rezultat a acceptat posibilitatea producerea lui. (...)
Între acţiunea inculpatului şi rezultatul constând în moartea victimei, există legătură de cauzalitate, dovedită prin raportul de necropsie întocmit în cauză şi celelalte probe administrate (...)
Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a avut posibilitatea reală a prevederii rezultatului faptei sale, constând în uciderea unei persoane, rezultat pe trebuia şi putea să îl prevadă având în vedere că este posesor de permis de conducere, cu suficientă experienţă şi de viaţă pentru a prevedea consecinţele ce se produc în condiţiile conducerii unui autovehicul cu o alcoolemie de 1,46 gr. ‰ şi cu o viteză de deplasare de aproximativ 113 km/h”
, se arată în motivarea condamnării. 

Sentința definitivă a fost pronunțată luni, 30 ianuarie 2023. În aceeași zi, tânărul a fost identificat de polițiști și transportat la Pentineciarul Botoșani pentru executarea pedepsei.
Mai nouă Mai veche