Ministrul finlandez Tytti Tuppurainen, vizită de lucru în județul Suceava

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut luni, 16 ianuarie 2023, o rundă de consultări politice cu ministrul pentru afaceri europene și proprietatea de stat al Republicii Finlanda, Tytti Tuppurainen, cu prilejul vizitei de lucru efectuate de oficialul finlandez în România, la invitația oficialului român.

Cele două părți au abordat temele principale ale agendei bilaterale, în special perspectivele de intensificare a dialogului politic, respectiv oportunitățile de consolidare a cooperării economice și sectoriale.

De asemenea, au fost trecute în revistă teme de actualitate ale agendei europene, axate în principal pe aspecte ale cooperării la nivel european în gestionarea consecințelor agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, precum și pe implicarea Uniunii Europene şi a statelor membre în sprijinul partenerilor din Vecinătatea Estică și Balcanii de Vest.

Schimbul aprofundat de vederi cu privire la subiectele de interes comun ale agendei europene a reliefat similitudinea abordărilor României și Finlandei cu privire la evoluțiile curente, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, răspunsul unitar și ferm al Uniunii Europene, precum și cu privire la calea de urmat în gestionarea crizelor suprapuse cu care Uniunea și statele membre se confruntă, fiind evocat angajamentul profund al României şi Finlandei față de proiectul european. Au fost, de asemenea, abordate subiecte legate de energie, competitivitate la nivelul UE și Piața Internă.

În cadrul discuțiilor, partea finlandeză a reiterat susținerea sa fermă pentru finalizarea procesului de aderare a României la spațiul Schengen cât mai curând posibil în cursul anului 2023, context în care a evidențiat importanța menținerii unității și solidarității la nivelul Uniunii Europene, într-o perioadă de provocări geopolitice fără precedent pe care Europa o traversează în prezent.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a evocat sprijinul ferm al țării noastre pentru Ucraina, atât pentru gestionarea consecințelor războiului declanșat de Rusia, cât și pentru parcursul european al acestei țări, cele două părți agreând oportunitatea unor demersuri coordonate și complementare în perspectiva procesului de reconstrucție. Discuțiile au reliefat susținerea ambelor părți față de extinderea către est a Uniunii Europene, pe baza îndeplinirii de către candidați a tuturor criteriilor de aderare.

Astfel, inclusiv în perspectiva vizitei comune pe care oficialii român și finlandez o efectuează la Chișinău, în perioada 17-18 ianuarie 2023, secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat necesitatea continuării și consolidării sprijinului multisectorial al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, ca stat candidat la aderarea la UE. De asemenea, a evidențiat susținerea solidă a României pentru aderarea la UE a Republicii Moldova, avansarea reformelor necesare și impulsionarea procesului de integrare europeană a statului vecin.

În ceea ce privește procesul de reconstrucție a Ucrainei, secretarul de stat Daniela Gîtman a prezentat posibile domenii în care România ar putea participa la procesul de reformă instituțională, cu accent pe modernizarea sistemului civil de răspuns la situații de urgență/crize, educație și combaterea corupției. La rândul său, ministrul Tytti Tuppurainen a evidențiat că Finlanda acordă asistență umanitară, cu precădere echipamente energetice și, totodată, analizează participarea la reconstrucția Ucrainei în acele domenii care constituie zone prioritare din perspectiva cooperării internaționale pentru dezvoltare, precum educația, consolidarea statului de drept, creșterea eficienței energetice și a rezistenței la schimbările climatice.

În contextul axării comune pe domeniul educație, cei doi oficiali au explorat posibilitatea participării celor două state la procesul de reformă curriculară în Ucraina.

Ulterior consultărilor, cele două părți au efectuat o vizită la Centrul de Servicii Integrate pentru refugiații ucraineni din București (Romexpo), prilej cu care consilierul de stat Mădălina Turza şi reprezentantul UNHCR în România, Pablo Zapata, au prezentat pe larg sprijinul oferit refugiaților din Ucraina. De asemenea, au vizitat Centrul de primire şi distribuire a donațiilor deschis de Primăria Capitalei la Romexpo.

La 17 ianuarie 2023, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman și ministrul pentru afaceri europene și proprietatea de stat al Republicii Finlanda, Tytti Tuppurainen, au efectuat o vizită comună la centrele destinate sprijinirii refugiaților ucraineni din județul Suceava. Astfel, cei doi oficiali, însoțiți de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, de prefectul județului Suceava, Gheorghe-Alexandru Moldovan şi de vice-preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Niculai Barbă, au vizitat Centrele logistice de stocare și distribuție a asistenței umanitare (hub) de la Sălcia și Siret, Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret și tabăra de cazare temporară a refugiaților ucraineni de la Rădăuți.

Cu prilejul prezenței la hub-ul de la Siret, secretarul de stat Daniela Gîtman și ministrul Tytti Tuppurainen au asistat la sosirea şi pregătirea pentru transfer a 12 generatoare donate de Franța către Ucraina, parte a unui transport care mai include opt pompe de căldură, prevăzut a ajunge eșalonat în hub, în perioada 17-19 ianuarie 2023.

În discuțiile avute la hub-urile de la Sălcia și Siret, oficialii români au prezentat sprijinul multidimensional acordat de România pentru Ucraina, inclusiv în contextul proceselor de reconstrucție și integrare europeană, precum și determinarea autorităților române de a continua să ofere asistență Ucrainei, atât timp cât va fi necesar.

Totodată, vizita la PTF Siret a oferit prilejul evidențierii contribuției substanțiale a României la protecția frontierei externe a Uniunii şi, în ansamblu, la securitatea întregului spațiu european de liberă circulație, inclusiv în contextul provocărilor actuale.

În cadrul vizitei la tabăra de cazare temporară a refugiaților ucraineni de la Rădăuți, au fost prezentate eforturile autorităților române pentru sprijinirea refugiaților ucraineni cu rezidență temporară pe teritoriul României și măsurile adoptate prin Planul național de măsuri cu privire la protecția și incluziunea persoanelor strămutate din Ucraina, beneficiare de protecție temporară în România, pentru integrarea acestora pe piața forței de muncă, în sistemul de învățământ și cel de servicii medicale.

Pe parcursul vizitei, oficialul finlandez a adresat aprecieri deosebite atât pentru eforturile de coordonare ale autorităților relevante, Departamentul pentru Situații de Urgență şi Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cât şi pentru gestionarea de către Prefectură şi autoritățile județene din Suceava a provocărilor curente.
Mai nouă Mai veche