Placa de rigips: 5 situații în care este recomandată utilizarea acesteia



Plăcile de gips-carton (numite și plăci de rigips) sunt materiale de construcție utilizate pentru a realiza pereți și tavane false, dar și alte elemente de finisaj, cum ar fi pardoseli, pereți despărțitori, structuri pentru depozitare. Acestea sunt formate dintr-un miez de ipsos și au suprafețele și laturile acoperite cu un carton special.

Plăcile de gips-carton sunt disponibile în mai multe variante, fiecare având caracteristici specifice care le fac potrivite pentru anumite utilizări sau condiții.

Tipuri de plăci de gips-carton

Gips-cartonul poate fi îmbogățit cu fibre de sticlă sau tratat cu diferite substanțe chimice pentru a-i schimba proprietățile.

 

Fiecare tip de placă de rigips are o altă culoare, pentru a fi ușor de identificat. Iată care sunt acestea:

     standard - de culoare gri, pentru uz general;

     rezistent la umezeală - de culoare verde, pentru spații interioare în care umiditatea e peste 60%;

 pentru izolație fonică - de culoare albastră, pentru încăperile unde trebuie redus nivelul de zgomot;

 rezistent la foc - de culoare roz, pentru spațiile unde există cerințe de protecție împotriva incendiilor.

În ce situații folosim plăcile de gips-carton

Mascarea tavanului

Un tavan strâmb, cu imperfecțiuni sau pe care sunt montate traseele de cabluri electrice, poate fi acoperit cu un plafon fals din plăci de gips-carton. În clădirile de birouri, acestea ascund și tubulatura de ventilație. Se instalează rapid, pe profile metalice portante și profile UD, în formă de U. Ulterior, se poate interveni cu ușurință la instalația electrică pentru reparații sau extindere.

Dacă se realizează tavan fals într-o încăpere cu umiditate optimă, între 30%-50%, se pot folosi plăci gri, standard. Altfel, la realizarea unui plafon fals din gips-carton într-o încăpere cu umiditate ridicată, se vor alege plăcile verzi.

Delimitarea unui spațiu

Compartimentarea unui spațiu se poate face cu minimum de efort folosind plăci de rigips montate pe profile CW și UW. În clădirile supuse avizării și autorizării privind securitatea la incendiu se utilizează gips-carton roz, din clasa A2 de combustibilitate, care nu contribuie la răspândirea focului.

Izolare termică și acustică

Un avantaj important al placării cu gips-carton este îmbunătățirea termoizolației. Acest lucru se observă atât la montarea unui plafon fals, cât și la placarea pereților.

În funcție de nivelul de umiditate din încăpere, se vor alege plăci de gips-carton gri sau verzi. Dacă este necesară izolarea acustică a unui spațiu precum un birou sau camera copiilor, se vor alege plăci de gips-carton albastre.

Instalarea unui sistem de iluminat decorativ

Plăcile de gips-carton se mai folosesc și în scop decorativ, la montarea unui sistem complex, cu mai multe surse de lumini, sau la construirea unor scafe sau arcade pentru iluminat, cu leduri sau spoturi. Gips-cartonul este suficient de maleabil încât să poată fi îndoit pentru a realiza suprafețe curbe, ceea ce ne permite să-l utilizăm în diverse proiecte de iluminat decorativ.

Construirea unor piese de mobilier

Se pot construi și piese de mobilier încastrate, de la biblioteci și comode TV, la polițe și etajere. Vopsite în aceeași culoare ca peretele, se vor identifica mai mult cu suprafața acestuia, ceea ce va amplifica vizual spațiul. Pentru că se taie ușor în diverse forme și mărimi, placa de rigips este un material potrivit pentru amenajări creative, cu personalitate.

Gips-cartonul este un material de construcție polivalent, util în diferite proiecte de renovare sau construcție. Poate fi utilizat pentru a realiza pereți și tavane false, dar și pentru a crea elemente de finisaj precum pardoseli, pereți despărțitori sau structuri pentru depozitare. Plăcile de gips-carton sunt disponibile în mai multe tipuri, fiecare având caracteristici specifice care le fac potrivite pentru anumite utilizări sau condiții.

Mai nouă Mai veche