Transporturi de ilegale de lemn depistate de polițiști la Marginea, Sucevița, Pojorâta și Stulpicani

Miercuri, 11 ianuarie 2023, s-au continuat verificările privind transportul de material lemnos de marți, 10 ianuarie. Polițiștii s-au deplasat la Cantonul Silvic Pod Izvor Gura Humorului împreună cu membrii Ocolului Silvic Gura Humorului unde se afla din 10 ianuarie 2023 ansamblul de vehicule format din autoutilitara Mercedes Benz și remorca.
S-a procedat la inventarierea materialului lemnos de către reprezentanții Ocolului Silvic Gura Humorului, ocazie cu care s-a constatat faptul că pe capul tractor se afla încărcată cantitatea de 16,65 m3 buștean gater rășinoase-brad, cantitate ce era cu 1,38 m3 mai mult decât ce era specificat în avizul de însoțire, iar pe remorca se afla încărcată cantitatea de 24,62 m3 buștean gater rășinoase și lemn rotund-brad, cantitate ce era cu 0,37 m3 mai mult decât ce era specificat în avizul de însoțire.
Având în vedere cele constatate, luând în calcul și toleranțele admise de lege, s-a procedat la confiscarea valorică a cantității de 0,72 m3, ( din diferența totală de 1,38 m3 avută în plus și aplicarea unei sanțiuni contravenționale conform Lg 171/2010.


Miercuri, 11 ianuarie 2023, la ora 06.30, polițiștii Secției de Poliție Rurală Marginea, au oprit pentru pentru control autoutilitara marca Iveco, care circula pe DN 17A din comuna Marginea. La volan a fost identificat Daniel S., de 28 ani, din comuna Sucevița, sat Voievodeasa, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei conduse.
S-a constatat că în autoutilitară se afla o cantitate de materiale lemnoase, iar șoferul a precizat că nu deține documente specifice de transport pentru cantitatea de lemn identificată. În continuare, s-a procedat la interogarea aplicației Sumal, constatându-se faptul că pentru materialele lemnoase transportate nu există emis aviz de însoțire pentru mijlocul de transport.
S-a procedat la conducerea autoutilitarei la Depozitul OS Marginea în vederea inventarierii materialului lemnos de către personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea. În urma inventarierii materialului lemnos, a rezultat cantitatea de 4,96 mc lemn de foc specia fag, în valoare de 858,08 lei. S-a procedat la confiscarea cantității de 4,96 mc lemn de foc specia fag, în valoare de 858,08 lei, acesta fiind predat în custodie lucrătorilor silvici din cadrul OS Marginea.

De asemenea, în jurul orei 08.10, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Marginea au oprit pentru control pe DN 17A din comuna Marginea, autoutilitara Mercedes, care circula pe DN 17A din comuna Marginea. La volan a fost identificat Mircea M., de 52 de ani, din comuna Satu Mare, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei conduse.
S-a constatat că în autoutilitară se afla o cantitate de materiale lemnoase, de asemenea șoferul a precizat că nu deține documente specifice de transport pentru cantitatea de lemn identificată. În continuare s-a procedat la interogarea aplicației Sumal, constatându-se faptul că pentru materialele lemnoase transportate nu există emis un aviz de însoțire pentru mijlocul de transport. S-a procedat la conducerea autoutilitarei la Depozitul OS Marginea în vederea inventarierii materialului lemnos de către personalul silvic din cadrul OS Marginea. În urma inventarierii materialului lemnos, a rezultat cantitatea de 2,48 mc lemn de foc specia fag, în valoare de 429,04 lei.
S-a procedat la confiscarea cantității de 2,48 mc lemn de foc specia fag, în valoare de 429,04 lei, acesta fiind predat în custodie lucrătorilor silvici din cadrul OS Marginea.
Ambii șoferi au fost sancționați contravențional potrivit prevederilor Legii 171/2010.


Miercuri, 11 ianuarie 2023, la ora 15.00, polițiștii Secției de Poliție Rurală Marginea au oprit pentru pe control autoutilitara Ford care circula pe DN 17A din comuna Sucevița. La volan a fost identificat Sergiu O., de 42 de ani, din comuna Sucevița, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei.
S-a constatat că în autoutilitară se afla o cantitate de materiale lemnoase, iar șoferul a precizat că nu deține documente specifice de transport pentru cantitatea de lemn identificată. În continuare, s-a procedat la interogarea aplicației Sumal, constatându-se faptul că pentru materialele lemnoase transportate nu există emis aviz de însoțire pentru mijlocul de transport.
Având în vedere aspectele sus descrise, s-a procedat la conducerea autoutilitarei la Depozitul OS Marginea în vederea inventarierii materialului lemnos de către personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea.
În urma inventarierii materialului lemnos, a rezultat cantitatea de 2,73 mc lemn de foc specia fag, în valoare de 472,29 lei. S-a procedat la confiscarea cantității de 2,73 mc lemn de foc specia fag, în valoare de 472,29 lei, acesta fiind predat în custodie lucrătorilor silvici din cadrul OS Marginea.
Bărbatul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 1 din Legea 171/2010 M.


Miercuri, 11 ianuarie 2023, la ora 13.15, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Pojorâta, Postul de Poliție Breaza, fiind în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, pe raza comuna Pojorâta, pe DN 175 au oprit pentru control autovehiculul care tracta o remorcă încărcată cu material lemnos (lemn lucru rășinoase, specia molid), condus de Alexandru C., de 33 de ani, din comuna Pojorâta.
Cu ocazia controlului s-a constatat faptul că bărbatul nu avea documente de însoțire pentru materialul lemnos, fiind interogată baza de date SUMAL 2.0, stabilindu-se că materialul lemnos provine dintr-o suprafață de teren din afara fondului forestier (teren islaz) proprietatea sa. Ansamblul de vehicule a fost condus la Atelierul de Producție Sadova, unde a fost inventariat rezultând o cantitate de 2,85 mc lemn lucru rășinoase, specia molid, în valoare de 570 lei, care a fost confiscat și dat în custodie unui reprezentant silvic.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform art.19, alin.2,lit.a, pct.1 din Legea 171/2010, cu amendă în valoare de 1000 lei, și i-a fost confiscată cantitatea de 2,85 mc lemn rotund rășinoase.


Miercuri, 11 ianuarie 2023, la ora 18.10, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului, în timp ce desfășurau activități specifice pe linia depistării şi sancţionării conducătorilor auto care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice DJ 177A, pe raza localității Stulpicani, au oprit pentru control autoutilitara Iveco, condusă de Ionel S., de 34 de ani, din comuna Stulpicani.
În urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a stabilit că transportă lemn de foc esență fag, pentru care nu a prezentat documente specifice de transport, așa cum prevăd normele privind circulația materialelor lemnoase. S-a procedat la conducerea autoutilitarei în cauză la sediul OS Stulpicani, unde s-a procedat la inventarierea materialului lemnos, ocazie cu care s-a constatat că în autoutilitară se afla încărcată cantitatea de 2,5 m3 lemn de foc esență fag.
Având în vedere cele constatate, luând în calcul și toleranțele admise de lege, s-a procedat la confiscarea valorică a cantității de 2,5 m3 și aplicarea unei sancțiuni contravenționale conform Lg 171/2010, precum și aplicarea unei sancțiuni contravenționale conform OUG 195/2002.
Mai nouă Mai veche