VIDEO Zeci de amenzi după un control în trafic la transportatorii de persoane

Vineri, 13 ianuarie 2023, în intervalul orar 07:00 – 09:30, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au desfăşurat, pe drumurile publice din județ, acţiuni pe linia verificării legalității transportului public de persoane.

Activitățile polițiștilor au vizat verificarea legalității transporturilor rutiere publice de persoane, prin verificarea deţinerii documentelor necesare efectuării transportului public de persoane de către operatorul de transport şi de conducătorul auto și verificarea respectării traseului şi a graficului de circulaţie cu opririle aferente.

Totodată, s-a verificat respectarea capacităţii maxime de încărcare ale autovehiculelor de transport persoane, avându-se în vedere situaţiile în care persoanele sunt transportate în picioare și verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, faţă de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz.

În cadrul acțiunii s-a procedat și la testarea cu aparatul etilotest a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport și la verificarea valabilității inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului.

În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate 90 de autovehicule, toate destinate transportului de persoane, fiind testați cu aparatele etilotest și drugtest toți conducătorii auto verificați.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 32 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 30 potrivit OUG. nr. 195/2002 și 2 la alte acte normative.

Polițiștii au reținut și 2 permise de conducere și au retras 4 certificate de înmatriculare ale unor vehicule destinate transportului de persoane.

De asemenea, într-o situație, pentru abaterile constatate, polițiștii au dispus inclusiv suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului.
 

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere și au ca scop impunerea respectării normelor rutiere de către toți participanții la trafic și depistarea activităților ilegale de transport rutier de persoane.

Defecţiunile tehnice ale vehiculelor, nerespectarea legislaţiei rutiere de către şoferii care desfăşoară în mod ilicit activităţi de transport public de persoane, pun în pericol siguranţa cetăţenilor care plătesc sume de bai pentru a ajunge la destinaţie în siguranţă, dar care nu conştientizează riscurile la care se expun.

Poliţiştii solicită cetăţenilor să nu apeleze la variante de transport neautorizate, punându-şi viaţa în pericol. Apelarea la astfel de soluţii de compromis privind transportul rutier implică riscuri foarte mari. Există posibilitatea ca şoferii respectivi să nu posede permis de conducere sau să nu aibă abilităţile necesare transportatorilor rutieri autorizaţi, să fie sub influenţa alcoolului sau să aibă intenţii de natură infracţională. De asemenea, astfel de vehicule utilizate nu sunt autorizate şi verificate din punct de vedere tehnic pentru desfăşurarea de activităţi de transport public de persoane.

Solicităm cetăţenilor să sesizeze de îndată astfel de practici neautorizate şi care dăunează în mod grav atât mediului legal de afaceri dar şi siguranţei rutiere.
Mai nouă Mai veche