Camion în valoare de 30.000 de euro confiscat de polițiști la Râșca

Zilnic sunt efectuate acțiuni cu efective sporite pentru prevenirea delictelor silvice și activităților ilicite în domeniul debitării, procesării și transportului materialului lemnos. Activitățile organizate în cadrul Acțiunii ,,Scutul Pădurii” au dus la identificarea unor transporturi ilegale de lemn și a altor delicte silvice, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantități importante de material lemnos.
În urma verificărilor și controalelor din cursul zilei de ieri polițiștii au confiscat peste 60 metri cubi material lemnos și au dispus confiscarea unui ansamblu auto în valoare de cca. 30.000 Euro.


Miercuri, 1 februarie 2023, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase la o societate de profil cu sediul social si punctul de lucru în localitatea Frătăuții Noi, jud. Suceava.
În urma efectuării balantei dintre stocurile scriptice raportate in SUMAL 2.0 și stocurile faptice de material lemnos inventariate de către specialiștii silvici, echipa de control a constatat faptul că societatea deține in depozitul din loc. Frătăuții Noi, jud. Suceava, cantitatea de 48,27 mc Lemn Rotund Rășinoase fără documente care să ateste proveniența legală.
De asemenea, s-a constatat faptul că operatorul economic nu a respectat obligația de a efectua fotografiile aferente materialului lemnos transportat, pentru unele avize de însoțire electronice raportate in aplicația SUMAL 2.0.
Polițiștii au dispus sancţionarea contravenţională, aplicându-se 2 sancţiuni contravenționale in valoare de 3.000 lei, conform art.19 alin. (1), lit. c) si alin. (22), lit. b) din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii de 48,27 mc Lemn Rotund Răsinoase în valoare de 12.212 lei. (conform O.M. 216/2023 privind stabilirea preturilor de referinta ale materialului lemnos pentru anul 2023).


La data de 01.02.2023, ora 12:25, patrula din cadrul Postului de Poliție Râșca, în timp ce executa activități specifice pe raza de competență a Postului a identificat, parcat pe dreapta pe DJ155A, sat Buda, com. Râșca, având direcția de deplasare Slătioara - Râșca, ansamblul rutier format din autoutilitară și semiremorca.
A fost identificat șoferul ansamblului auto în persoana unui bărbat din mun. Roman, jud. Neamț. Acesta a declarat că ansamblul de vehicule este încărcat cu rumeguș și așteptă să i se facă aviz.
Imediat s-a verificat prin aplicația informatică sumal 2.0 dacă pentru ansamblul rutier depistat există emis vreun aviz de insoțire, rezultatul fiind negativ.
Conducătorul auto a declarat faptul că a încărcat materialul lemnos din depozitul unei societăți și urma să i se elibereze avizul imediat ce v-a scoate ansamblul rutier din curtea depozitului la drumul principal.
Față de motivarea conducătorului auto polițiștii au demonstrat faptul că între locul de unde ar fi fost încărcat materialul lemnos și locul unde a fost depistat este o distanță de aproximativ doi kilometri de drum județean (DJ155A).
În urma măsurătorilor efectuate s-a stabilit că în semiremorcă există un volum de 15,2145 m3 material lemnos.
Având în vedere cele constatate rezultă faptul că respectiva cantitate de 15,2145 m3 material lemnos este este fără proveniență legală. În continuare, s-a solicitat sprijin de specialitate din partea Ocolului Silvic Râșca în vederea inventarierii materialului lemnos depistat la transport.
Față de cele de mai sus în temeiul art. 292 din Codul de procedură penală, polițiștii s-au sesizat din oficiu, cu privire la infracțiunea de ”transport cu orice mijloace de transport a materialele lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documente specifice de transport” faptă prev. de art. 68 alin. 21 din Legea 46/2008 a Codului Silvic, ce urmează a fi soluționat procedural.
Ansamblul rutier în valoare de 30.000 euro a fost indisponibilizat și sigilat în curtea depozitului special amenajat gestionat de către IPJ Suceava.
Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.
Mai nouă Mai veche