Fost primar al comunei Siminicea trimis în judecată într-un dosar de fraude cu fonduri europene

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
  • ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE SIMINA, județ Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
  • FLOREA CRISTI GHEORGHE, la data faptelor reprezentant al Asociației Crescătorilor De Animale Simina, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
  • HALIȚĂ GHEORGHE, la data faptelor primar al comunei Siminicea, județ Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 - 2014, reprezentantul Asociației Crescătorilor De Animale Simina, beneficiind de ajutorul primarului Haliță Gheorghe, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte (declarații, contracte de închiriere), pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

O parte din documentele depuse la APIA ar fi fost eliberate de către inculpatul Haliță Gheorghe, în calitate de primar al comunei Siminicea, județ Suceava.

Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 642.683 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Mai nouă Mai veche