Șase persoane reținute în arest și transporturi de lemn confiscate după percheziții ale polițiștilor din Marginea

Polițiștii din cadrul Secției 3 de Poliție Rurală Marginea au organizat și desfășurat în ultima perioadă cea mai amplă acțiune pe linie silvică, activitățile vizând atât transportatorii de material lemnos dar și documentarea aspectelor de natură infracțională privind delicte silvice.

Rezultatele sunt spectaculoase: șase persoane reținute în arestul IPJ Suceava după efectuarea unor percheziții domiciliare, peste zece transporturi ilegale de material lemnos interceptate și verificate, lemn confiscat și sancțiuni contravenționale aplicate pentru lipsă de avize dar și pentru încercări ingenioase de eludare a legii.


În cursul lunii precedente, polițiștii Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea au fost sesizați de către Ocolul Silvic Solca cu privire la faptul că autori neidentificați au tăiat ilegal din parcela U.A. 229 A, aparținând pădurii comunale Volovăț, mai mulți arbori, materialul lemnos rezultat fiind ulterior sustras.

Din verificările efectuate și corespondența cu Ocolul Silvic Solca a rezultat că valoarea prejudiciului este de peste 7.000 lei și depășește de 35,83 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.

Ca urmare a activităților informativ – operative desfășurate de polițiștii Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea, s-a stabilit un cerc de suspecți, bănuiți de comiterea faptelor fiind șase bărbați din comunele Volovăț și Sucevița.

După consolidarea materialului probator și efectuarea de activități investigative complexe, în urma solicitării efectuate de organele de cercetare penală din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea, prin încheierea Judecătoriei Rădăuți, au fost autorizate percheziții domiciliare la imobile în care a fost identificat o parte din materialul lemnos sustras.

După administrarea probatoriului, prin ordonanță, s-a dispus și confirmat efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 6 suspecți cu vârste cuprinse între 24 și 55 de ani, trei dintre bărbați fiind domiciliați în comuna Sucevița iar alți trei în comuna Volovăț.

Ulterior, în baza materialului probator administrat, față de cei 6 bărbați, polițiștii Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea au dispus prin ordonanță reținerea pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor de „tăiere ilegală de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art 107 alin 1^1 lit. c) și art. 109 alin. 1^1 lit. c) din LG. 46/2008, cu aplicarea art. 38 alin. (1) și 77 lit. (a) din Codul penal.

Toți cei 6 bărbați au fost reținuți și încarecerați în arestul IPJ Suceava.


Activitățile complexe au fost completate și de organizarea unor filtre în trafic pe principalele căi de comunicație de pe raza de arondare a Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea sau care converg spre această zonă.


La 18.03.2023, orele 05.43, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea au indentificat pe DN17A, pe raza com. Marginea, o autoutilitară ce transporta material lemnos.
În urma verificărilor efectuate în aplicația SUMAL.2, pentru autoutilitară nu a fost generat niciun aviz de însoțire a materialului lemnos, astfel încât polițiștii din cadrul SPR3 Marginea au procedat la oprirea regulamentară a autoutilitarei, conducătorul auto legitimându-se în persoana unui bărbat de 43 ani, din com. Sucevița, sat Voievodeasa, jud. Suceava.
La solicitarea polițiștii șoferul nu a putut prezenta un aviz de însoțire pentru cantitatea de material lemnos transportată, precizând că nu deține.
Transportul a fost însoțit de către polițiștii la Cantonul Ocolului Silvic Marginea, unde împreună cu lucrătorii din cadrul Ocolului Silvic Marginea s-a procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând o cantitate de 3,45 mc lemn foc fag.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform Lg. 171/2010, confiscându-i-se cantintatea de 3,45 mc lemn foc fag, în valoare de cca. 600 lei, care a fost dată în custodia lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Marginea.


La 16.03.2023, orele 13:10, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit pentru control o autoutilitară care se deplasa pe DN 17A raza comunei Sucevița, județul Suceava.
S-a stabilit că autoutilitara era condusă de un bărbat din comuna Marginea, județul Suceava, iar în urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a constatat că transporta materiale lemnoase.
S-a procedat la efectuarea de verificări în aplicația SUMAL CONTROL, stabilindu-se că pentru autoutilitara în cauză există emis aviz de însoțire, pentru cantitatea de 2,64 mc lemn foc fag.
Totodată, în urma verificărilor efectuate de către lucrătorii de poliție, a rezultat că la data de 16.03.2023, în intervalul orar 10.16 – 13.10, șoferul a efectuat două transporturi de materialele lemnoase în baza aceluiași aviz de însoțire, astfel cantitatea de materialele lemnoase identificată la momentul controlului neavând proveniență legală.
Având în vedere cele constatate, autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare „Canton silvic”, unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.
Astfel, s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea de 3,72 m.c. lemn foc fag, conform carnetului de inventariere intocmit de către reprezentanții din cadrul Ocolului Silvic Marginea.
Pentru acest motiv, șoferul a fost sancționat contravențional, conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. c) din Lg. 171/2010, iar cantitatea de 3,72 m.c. lemn foc fag în valoare de cca. 900 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.


În aceeași zi, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, au oprit pentru control autoutilitara care se deplasa pe DJ 209K raza comunei Marginea, județul Suceava.
S-a stabilit că autoutilitara era condusă de un bărbat din municipiul Rădăuți, județul Suceava, iar în urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a constatat că transporta materiale lemnoase în baza unui aviz, fără a porni însă transportul în aplicația SUMAL 2.0 AVIZE, de la locul de emitere a avizului, prin apăsarea butonului START TRANSPORT.
Autoutilitarea a fost condusă la punctul de descărcare „Canton silvic”, unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea a procedat la inventarierea încărcăturii, constatându-se că în autoutilitară se afla cantitatea de 3,40 m.c. lemn foc fag, conform carnetului de inventariere intocmit de către reprezentanții din cadrul Ocolului Silvic Marginea.
Șoferul a fost sancționat contravențional pentru faptul că a efectuat un transport de materialele lemnoase fără proveniență legală așa cum sunt stabilite de normele privind circulația materialelor lemnoase, conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) din Lg. 171/2010, iar cantitatea de 3,40 m.c. lemn foc fag în valoare de cca. 800 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.


Un alt echipaj de poliție din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a oprit în trafic, respectiv pe DN 2 E pe raza comunei Marginea, județul Suceava, ansamblul auto format din autoutilitara marca Man și remorcă ce transporta materialele lemnoase.
S-a stabilit identitatea conducătorului auto ca fiind un bărbat din comuna Marginea, județul Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei, cât și avizul pentru cantitatea de 6,237 mc lemn foc rășinoase, specia brad.
Întrucât existau suspiciuni privind cantitatea de materialele lemnoase transportată, autoutilitara în cauză a fost condusă la punctul de descărcare Canton Silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.
Astfel, s-a constatat că în autoutilitara se afla cantitatea totală de 9,81 m.c. lemn foc rășinoase, specia brad, astfel existând un plus de 3,32 mc față de cantitatea înscrisă în avizul de însoțire.
Pentru acest motiv, societatea transportatoare a fost sancționată contravențional, conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. b) pct. 2 din Legea 171/2010, iar cantitatea de 3,32 mc lemn foc rășinoase, specia brad, în valoare de cca. 550 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.


De asemenea, patrula de siguranță publică și intervenție la evenimente din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, a oprit pentru control o autoutilitară care se deplasa pe DN 17A raza comunei Marginea, județul Suceava.
S-a stabilit că autoutilitara era condusă de către un bărbat din comuna Marginea, județul Suceava, iar în urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a constatat că transporta materiale lemnoase fără a deține documente specifice de transport și totodată, susnumitul nu avea asupra sa documentele personale și cele ale autoutilitarei.
S-a procedat la efectuarea de verificări în aplicația SUMAL CONTROL, stabilindu-se că pentru autoutilitara în cauză nu există emis document care să ateste proveniența materialelor lemnoase, ocazie cu care autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare „Canton silvic ”, unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.
Astfel, s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea de 3,20 m.c. lemn foc molid, conform carnetului de inventariere intocmit de către reprezentanții din cadrul Ocolului Silvic Marginea.
Șoferul a fost sancționat contravențional pentru faptul că a efectuat un transport de materialele lemnoase fără proveniență legală așa cum sunt stabilite de normele privind circulația materialelor lemnoase, conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) din Lg. 171/2010, iar cantitatea de 3,20 m.c. lemn foc molid în valoare de cca. 400 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.


Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.
Mai nouă Mai veche