VIDEO Preot din Cernăuți, reținut și scos cu forța din biserică în timpul slujbei

Un preot din regiunea Cernăuți a fost reținut și scos cu forța din biserică de poliția ucraineană chiar în timpul unei slujbe. Biserica Înălțarea Domnului, unde a avut loc incidentul, ar fi refuzat să iasă din subordinea Patriarhiei de la Moscova. Acţiunea autorităţilor ucrainene are loc după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat la sfârşitul anului trecut un decret prin care a interzis grupurile religioase afiliate Rusiei și impunerea sancțiunilor pentru o serie de episcopi pro-ruşi.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a anunţat în 2022 că a rupt legăturile cu Rusia și cu Patriarhia Moscovei, însă toamna trecută, în urma mai multor percheziţii, Serviciului de Securitate al Ucrainei a declarat că au fost identificate documente, care confirmă că unii membri ai structurii bisericești din Cernăuţi au cetățenie rusă.

De asemenea, SBU susţine că a găsit în biserici propagandă rusă și literatura xenofobă, precum şi documente cu mesaje ideologice pro-ruse. De atunci, autorităţile ucrainene au impus sancțiuni episcopilor și susținătorilor săi financiari și au deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici, scrie Publika.md
 
Mai nouă Mai veche