Buletin de presă, 2 aprilie 2023 - IPJ Suceava

Dosar penal pentru un șofer băut întocmit de polițiști după o urmărire și un blocaj în trafic

La data de 01.04.2023, în jurul orei 13:00, polițiștii din cadrul Secției 14 Vama, în timp ce se deplasau pe D.J. 176 Vatra Moldoviței, din direcția Moldovița către Vama au observat o autoutilitară care circula pe un drum comunal neclasificat care nu a acordat prioritate în momentul în care a vrut să părăsească drumul comunal și să intre pe drumul județean, astfel încât autospeciala de poliție a trebuit să încetinească pentru a evita un eveniment rutier. Ulterior evenimentului, șoferul autoutilitarei și-a continuat deplsarea în viteză către comuna Moldovița.
Polițiștii s-au întors în regim de urgență autospeciala și au pornit în urmărirea autoutilitarei, cu utilizarea semnalelor acustice și luminoase, însă autoutilitara nu a oprit și la aproximativ 200 de metri de locul inițial, a intrat pe un alt drum comunal neclasificat unde, după aproximativ 20 de metri, a fost blocată cu autospeciala de poliție.
În urma controlului s-a constatat că soferul autoutilitarei este un bărbat de 41 ani, din com. Vatra Moldoviței, sat Paltinu.
Urmare a testării cu aparatul etilotest a rezultat faptul că șoferul autoutilitarei prezenta o concentrație alcoolică de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat
Conducătorul auto de 41 ani a fost condus la Spitalul mun. Câmpulung Moldovenesc, unde i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiuni de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. şi ped. de art. 336, alin. 1 din Codul Penal.
De asemenea, șoferul a fost sancționat contravențional conform O.U.G. 195/2002 pentru neacordarea priorității de trecere în intersecția nedirjată atunci când se pătrunde pe un drum județean de pe un drum comunal, cu amendă în valoare de 870 lei și i s-a suspendat permisul de conducere fără drept de circulație.


Cherestea, bușteni, grinzi și material lemnos de foc în valoare de peste 15.000 lei confiscate de polițiști după controale în trafic pe linia prevenirii delictelor silvice

La data de 01.04.2023, ora 10.45, în timp ce patrula de serviciu din cadrul Secției nr. 7 Poliție Rurală Mălini acționa pe linie silvică pe raza DN2E, la ieșire din localitatea Sasca Nouă, a oprit pentru control o autoutilitară la volanul căreia se afla un bărbat din sat Pâraie, com.Mălini, jud. Suceava, și care transporta material lemnos fără a deține documente de proveniență, motiv pentru care s-a procedat la însoțirea la Ocolul Silvic Fălticeni în vederea confiscării materialului lemnos.
Totodată, s-a procedat la verificarea transportului de material lemnos în aplicația SUMAL, ocazie cu care s-a constat faptul că nu există un aviz de însoțire a materialului lemnos emis pentru autoutilitara în cauză.
În urma inventarierii cantității de material lemnos a rezultat cantitatea de 3,169 mc cherestea tivită rășinoase în valoare de 2.931 lei.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform Legii 171/2010 pentru transportul cantității de material lemnos fără documente de proveniență.
Materialul lemnos confiscat a fost lăsat în custodie Ocolului Silvic Fălticeni.


Tot în cursul zilei de ieri, la ora 14:45, polițiștii Secției 10 Poliție Rurală Gura Humorului, jud. Suceava, desfășurând activități de prevenire și combatere a transportului ilicit de material lemnos s-au deplasat spre com/sat Capu Câmpului, jud. Suceava pe DJ177C, unde au oprit autoutilitara condusă de către un bărbat domiciliat în com/sat Valea Moldovei, jud. Suceava care era încărcată cu material lemnos.
Solicitându-i conducătorului auto să ne înmâneze documente de proveniență a materialului lemnos acesta a declarat faptul că nu deține vreun document în acest sens, înmânând doar cartea de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare, stabilindu-se faptul că nu deține asigurare obligatorie RCA valabilă.
Polițiștii au efectuat verificări în aplicația SUMAL, reieșind faptul că autoutilitara nu figurează cu aviz valabil.
În urma inventarierii a reieșit faptul că șoferul transporta cantitatea de 4,47mc buștean gater rășinoase specia molid și 1,62 mc buștean gater rășinoase specia brad, rezultând în total cantitatea de 6,09 mc.
Șoferul a fost sancționat contravențional cu amendă conform Lg. 171/2010 cu suma de 4.000 lei, iar cantitatea de 6,09 mc a reținută și dată în custodie Cantonului Silvic Podu Izvor.
Totodată, s-a procedat la sancționarea contravențională a proprietarului autoutilitarei și reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor.


Tot la data de 01.04.2023, ora 14:55, polițiștii din cadrul Poliției Comunale Șcheia au procedat la oprirea unei autoutilitare pe DN17, pe raza localității Trei Movile, solicitând conducătorului auto să înmâneze documentele personale și ale autoturismului în vederea efectuării controlului.
Cu ocazia legitimării s-a constat faptul că la volanul autoutilitarei se afla un bărbat cu domiciliu în mun. Botoșani, jud. Botoșani, acesta înmânând permisul de conducere, cartea de identitate, certificatul de înmatriculare și o poliță RCA valabilă.
În continuare, șoferului i s-a solicitat să coboare din autoturism pentru a deschide ușile dubei pe care o conducea, polițiștii constatând că în interior se aflau mai multe bucăți de cherestea, grinzi și dulapi din lemn.
Având în vedere aceste aspecte s-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL ocazie cu care s-a constatat faptul că acesta nu figura cu aviz de însoțire a materialului lemnos.
Șoferul a fost condus la sediul Cantonului Silvic Mihoveni unde în prezența pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Pătrăuți s-a procedat la inventarierea și confiscarea unui număr de 204 bucăți de cherestea din specia rășinoase, 25 bucăți de grinzi rășinoase și 50 de bucăți de dulapi din specia rășinoase, toate în cuantum de 4,418 mc, valoarea încărcăturii fiind de cca. 9.000 lei.
Totodată, șoefrul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) din Legea 171/2010, iar întreaga cantitate de material lemnos a fost confiscată și predată în custodie Cantonului Silvic Mihoveni din cadrul Ocolului Silvic Pătrăuți.


Dosar penal pentru consum de alcool la volan

La data de 01.04.2023, ora 22:40, polițiștii din cadrul Secției 10 Poliție Rurală Gura Humorului desfăşurau activități de patrulare pe raza de competență și au oprit pe drumul comunal, din localitatea Berchișești, jud. Suceava, autoturismul condus de către un bărbat domiciliat în sat/com. Berchișești, jud. Suceava.
Întrucât conducătorul auto emana halena alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest rezultând o alcoolemie de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost condus la Spitalul Orășenesc Gura Humorului în vederea prelevării de mostre biologice.
În cauză, s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „Conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului” faptă prev. şi ped. de art. 336, alin. (1) din Codul Penal, cauza urmând a fi soluționată procedural sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 02.04.2023, în jurul orei 01:30, Poliţia mun. Vatra Dornei a fost sesizată de către Spitalul Județean Suceava, secţia UPU, despre faptul că la această unitate medicală s-a prezentat un bărbat de 42 ani, care a declarat verbal că a fost victima unui accident rutier produs în urmă cu 3 ore, pe DN 17 comuna Poiana Stampei, judeţul Suceava.
Echipa operativa deplasată la faţa locului a constatat faptul că bărbatul de 42 ani, în timp ce conducea autoturismul pe DN 17 comuna Poiana Stampei, judeţul Suceava, din direcția Bistrița către Vatra Dornei, într-o curbă ușoară a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat în afara părții carosabile.
Șoferul a testat cu aparatul etilotest de către polițiști, rezultatul fiind negativ, iar la unitatea medicală i-au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, potrivit art. 196 alin. 2, 3 din Cod Penal, iar cercetările sunt efectuate de către lucrătorii Compartimentului Rutier Vatra Dornei.
Mai nouă Mai veche