FOTO Gospodărie cuprinsă de flăcările propagate de la un incendiu de vegetație, la Basarabi

Militarii Detașamentului de Pompieri Fălticeni, împreună cu lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Preutești și Cornu Luncii, au intervenit luni, 15 mai 2023, cu șase autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din satul Basarabi, comuna Preutești. Incendiul a fost anunțat la 112 la ora 11:37.

La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta la acoperișul casei de locuit și la anexele gospodărești, clădiri corp comun. Construcțiile, majoritare din lemn, ardeau generalizat, iar flăcările erau propagate și la proprietatea învecinată, unde ardeau un fânar și o stivă de lemne.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un foc făcut în aer liber, pentru igienizare (ardere deșeuri vegetale). Deși focarul inițial se afla la o distanță de aproximativ 50 de metri față de construcții, din cauza vântului puternic (pe fondul codului galben), flăcările (jar sau scântei purtate de vânt) s-au propagat la clădirile majoritare din lemn.

Incendiul a fost lichidat la ora 13:40.

Au ars acoperișul casei de locuit și anexele gospodărești (un adăpost de animale și două magazii) pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați. La proprietatea învecinată au ars fânarul, pe aproximativ 15 metri pătrați, și circa 12 metri cubi de lemn pentru construcție (cherestea).

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat două locuințe, un tractor, un autoturism și alte bunuri din cele două gospodării.
În cazul incendiilor de vegetație uscată sau a arderilor resturilor vegetale, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona care arde se află locuințe.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, pompierii militari suceveni fac apel către cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!
Mai nouă Mai veche