FOTO Polițiștii suceveni au confiscat peste 83.000 de perechi de pantofi sport, în valoare de 5,8 mil. euro, care aveau destinație o firmă din Ucraina

În perioada 15-18 mai 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice IPJ Suceava, au desfășurat o acțiune specifică de verificare a unor spații de depozitare ale unei societăți comerciale din localitatea Dornești, județul Suceava, care are ca obiect principal de activitate servicii de comisionariat vamal și antrepozit fiscal.

Din primele verificări și documentația pusă la dispoziție de către Biroul Vamal de Frontieră Dornești a rezultat că în cursul lunii mai 2023, o societate comercială din China a expediat către o societate comercială din Ucraina articole de încălțămine sport pentru care nu era menționată nicio marcă, folosind ca depozite intermediare punctele de lucru ale celor două firme din județul Suceava, deși mărfurile intraseră în țara noastră prin portul Constanța.

Aceste aspecte au întărit suspiciunile polițiștilor cu privire la mărfurile depozitate la punctele de lucru ale societății susmenționate, ulterior fiind relevat faptul că bunurile au fost depozitate inițial in portul Agigea / Constanța, iar la data de 14 mai 2023 au fost transportate pe teritoriul României și depozitate în spațiile comisionarului din comuna Dornești, județul Suceava.

În urma verificărilor efectuate în spațiile de depozitare a fost identificată o cantitate foarte mare de produse (încățăminte sport) inscripționate cu diferite mărci înregistrate și protejate pe teritoriul României, cu privire la care există suspiciunea că ar fi contrafăcute.

Astfel, în urma inventarierii bunurilor identificate în trei dintre halele ce aparțin comisionarului vamal din comuna Dornești, a rezultat un număr total de 10.340 colete care conțin 83.320 perechi încălțăminte sport bărbați / damă, inscripționate cu diferite mărci înregistrate și protejate pe teritoriul României, cu privire la care există suspiciunea că ar fi contrafăcute, în valoare totală estimativă de 29.200.000 lei.

În acest context, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – IPJ Suceava s-au sesizat din oficiu, fiind întocmit dosar penal și începută urmărirea penală în rem pentru comiterea infracțiunii prev. de art. 102 alin. 1 lit. b raportat la art. 102 alin. 3 din legea 84/1998 republicată (apărarea drepturilor și indicațiilor geografice).

Totodată, polițiștii au dispus măsura indiponibilizării bunurilor fiind preluate în custodie până la clarificarea situației, urmând ca ulterior să fie formulate propuneri pentru instituirea măsurilor asiguratorii în cadrul dosarului penal.

Cercetările sunt continuate de către lucrătorii de poliție judiciară din cadrul I.P.J Suceava - S.I.C.E, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul unităţii de parchet competente, în vederea stabilirii întregii stări de fapt din jurul activităţii infracţionale, precum şi în vederea tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate.
Mai nouă Mai veche