Opt eurodeputați vin la Suceava pentru a verifica petițiile primite privind tăierile ilegale de pădure

Ministrul Mediului Barna Tánczos s-a întâlnit luni cu reprezentanţii Comisiei pentru petiţii (PETI) din Parlamentul European, în contextul petiţiilor primite pe tema protejării populaţiei de urs brun şi a tăierilor ilegale din ţara noastră.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Mediului, Barna Tánczos a prezentat măsurile pe care le-a luat sau urmează să le implementeze ministerul în ceea ce priveşte protejarea pădurilor şi combaterea tăierilor ilegale de arbori, precum şi în problema managementului populaţiei de urs brun din România.

„De la momentul depunerii petiţiilor pe care dumneavoastră le investigaţi am luat măsuri semnificative pentru a aborda aceste probleme. Am implementat un nou sistem electronic de urmărire şi management al lemnului, cunoscut sub numele de SUMAL, pentru a creşte transparenţa şi a reduce exploatarea forestieră ilegală. În ceea ce priveşte SUMAL 2.0, vreau să subliniez progresele semnificative pe care le-am făcut în promovarea transparenţei şi combaterea tăierilor ilegale. Prin aplicaţia Inspectorul Pădurii, care este accesibilă publicului larg, au fost realizate peste 13 milioane de interogări ale transporturilor pe an. Acest număr remarcabil evidenţiază implicarea activă a publicului, care s-a dovedit a fi aliatul nostru cel mai puternic în lupta împotriva tăierilor ilegale”, a spus demnitarul român.

De asemenea, ministrul a amintit realizarea unei noi Strategii Naţionale a Pădurilor, care stabileşte viziunea pentru managementul durabil al pădurilor şi conturează acţiunile care vor fi întreprinse pentru a realiza acest lucru. De asemenea, s-au stabilit programe de finanţare pentru plantarea de păduri noi, care vor ajuta la creşterea acoperirii forestiere şi la furnizarea de habitate importante pentru fauna sălbatică.

„Aş dori, de asemenea, să abordez problema gestionării populaţiei de urs brun, care înţeleg că preocupă foarte mult petiţionarii. Recunoaştem importanţa acestei specii în ecosistemul nostru şi ne angajăm să asigurăm conservarea acesteia, abordând şi nevoile comunităţilor locale. Am luat măsuri pentru conservarea populaţiei de urs brun din România, dar protejarea vieţii umane şi prevenirea conflictelor om-urs sunt prioritare penru noi”, a subliniat ministrul.

Ministerul Mediului a aprobat în 2018 planul naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun (Ursus arctos) din România. Acest plan este un document strategic, pe 10 ani, care stabileşte măsuri de acţiune şi conservare, în conformitate cu planurile de acţiune pentru specia urs brun, agreate la nivel internaţional/European. Totodată, MMAP derulează proiectul „Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”, finanţat prin POIM, în valoare de 10 milioane de euro. Printre obiectivele acestui proiect se numără: menţinerea pe termen lung a actualei stări de conservare a populaţiei de urs brun şi a habitatului său, monitorizarea şi estimarea genetică a populaţiei de urs brun, achiziţionarea şi instalarea unor sisteme de protecţie a animalelor domestice, a culturilor agricole şi a bunurilor materiale.

Ministrul Mediului a amintit de OUG 81, intrată în vigoare în 2021, care a reglementat intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi pentru a proteja viaţa umană şi a prezentat programul de finanţare a gardurilor electrice, cu un buget de 70 de milioane de lei, care vizează protecţia speciilor de faună sălbatică. Barna Tánczos a subliniat rezultatele celui mai recent studiu care estimează populaţia de urs brun din România. Potrivit acestuia, pe teritoriul ţării noastre se găseşte un număr cuprins între 7.536 exemplare şi 8.093 exemplare de urs brun şi a anunţat pregătirea unui nou ordin de ministru cu măsuri active, care va prevede cotele de prevenţie pentru această specie.

În perioada 15-18 mai, opt deputaţi europeni se află în România pentru a discuta cu oficiali guvernamentali, autorităţi locale şi rezidenţi, ONG-uri şi alţi experţi în probleme de mediu privind gestionarea pădurilor şi populaţia de urs brun. Aceştia se vor deplasa la Bucureşti, Sfântu Gheorghe şi Suceava.
Mai nouă Mai veche